Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern descarta la proposta de la CASS d’apujar la cotització al 2018
El Govern descarta la proposta de la CASS d’apujar la cotització al 2018

El Govern descarta la proposta de la CASS d’apujar la cotització al 2018


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern descarta “totalment” augmentar les cotitzacions durant el que queda de legislatura. D’aquesta manera, renuncia a implementar una de les mesures proposades per la CASS de cara a l’any 2018 per tal d’assegurar el finançament de les prestacions econòmiques i de reemborsament de la branca general i es manté en la voluntat expressada per l’equip d’Antoni Martí. Quant a la fixació d’una taxa sanitària sobre el tabac, l’alcohol, els combustibles i les begudes ensucrades o el finançament a través del pressupost general de l’Estat, el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va explicar que “tot està en estudi” perquè “no hi ha cap fórmula perfecta”.
En aquest sentit, el titular de Salut va destacar que el finançament del sistema sanitari “és un repte” i considera que “la forma de finançar la sanitat haurà de ser amb molts aspectes”, no sols amb un, i amb diverses seqüències “per no perjudicar el teixit empresarial del país”. Per això va explicar que totes aquestes propostes fetes per la CASS “s’estudiaran a nivell de ministeri i de Govern” i que “les que es creguin convenients” s’adoptaran. 
De la seva banda, el president de la CASS, Jean-Michel Rascagneres, va defensar la implantació d’una taxa sobre l’alcohol i el tabac, que no és la primera vegada que es planteja. Així va apuntar que “crec que posar una taxa al tabac no posaria en perill aquesta indústria”, tenint en compte el diferencial de preu que hi ha amb els països veïns (a França, aviat el preu del paquet serà de 10 euros). A més va recordar que es tracta d’una taxa que s’ha establert quasi a tots els països d’Europa. Per tot plegat, Rascagneres va remarcar que l’objectiu de la CASS no és perjudicar la indústria del tabac però que cal vetllar per la salut pública i pel finançament i en aquest àmbit la seguretat social exposa que hi ha “un marge més que suficient”. També va insistir que qui pren la decisió sobre les mesures és el Govern i no la CASS i que la parapública té “una visió maximalista de la racionalització de la despesa”, que l’executiu pot no compartir.
Des del SAAS també es treballa per optimitzar recursos i aquest serà l’objectiu per l’any que ve. Segons va explicar el director assistencial del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), Joan Martínez Benazet, això s’aconseguirà amb la implantació de la cirurgia major ambulatòria (que permetrà reduir recursos i oferir més seguretat al pacient) i la revisió dels circuits per guanyar en eficiència. A més, s’han inclòs noves especialitats que permetran retallar les despeses que suposa el tractament a l’estranger (la cirurgia bascular i la cirurgia plàstica reparadora). Quant a la despesa en personal va explicar que quasi tot l’augment va lligat a la pujada de l’IPC, ja que “s’ha fet un increment mínim de noves contractacions”.

El ministeri impulsa una campanya per difondre els drets i deures dels pacients

Seguint el mandat de la recentment aprovada Llei de drets i deures del pacients i sobre la història clínica, el Govern ha impulsat una campanya divulgativa. L’acció pretén que tota la informació relativa als drets i deures dels usuaris del sistema sanitari sigui de fàcil accés. Això es farà amb la distribució de 25.000 díptics i 460 cartells als centres sanitaris i sociosanitaris així com a la CASS. Als fulletons s’hi recull que els pacients tenen dret a la informació i autonomia, a un tracte digne, a la intimitat i confidencialitat i també els drets relatius a la història clínica i a la participació en projectes de recerca. També s’habilitarà un espai a la pàgina web salut.ad a través de la qual es podrà fer consultes en línia. La campanya estarà disponible en quinze dies i serà l’única acció que es farà per donar a conèixer els drets i deures dels pacients. El ministre de Salut, Carles Álvarez, va recordar que de la llei n’emanaran altres reglaments, com el que regularà la història clínica compartida que s’haurà d’aprovar en sis mesos.

Govern
cotització
descarta
cass
2018
apujar

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte