Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern destina 24 milions d’euros en subvencions al sector del totxo


Escrit per: 
M. S. C.

L’avantprojecte de llei de mesures de reactivació econòmica preveu destinar 24,5 milions d’euros a programes de finançament i subvencions directes per rehabilitar habitatges i per implantar energies renovables.

Aquest és un dels aspectes inclosos en el text, que ha estat aprovat aquest dimecres pel consell de ministres i que aquest dijous entrarà a tràmit parlamentari per via d’urgència. També proposa reduir el termini de pagament de les factures a proveïdors a 55 dies. A més, a partir de l’entrada en vigor de la llei, es preveu un període de tres anys fins que quedi en 45 dies. Aquesta mesura representa una inversió del Govern de 37 milions d’euros.
Un dels aspectes reclamats pels actors econòmics, com és prioritzar la contractació pública d’empreses andorranes, també hi queda reflectit. Aquest punt es preveu mantenir mentre no hi hagi acords que permetin que les empreses andorranes puguin vendre a l’exterior en igualtat d’oportunitats. Així mateix, es fan passos en la lluita contra l’intrusisme amb l’aplicació de sancions d’entre 3.000 i 12.000 euros i la suspensió de l’activitat no autoritzada. El text també inclou l’obligació de declarar a la duana els béns i serveis que presten, en territori andorrà, les persones no establertes al país.
D’una altra banda, amb la intenció d’impulsar la creació de noves empreses, el paquet de mesures preveu exempcions fiscals fins al 31 de desembre del 2011. Així mateix, fins a la mateixa data, la compra d’habitatges i la constitució de societats es beneficien d’una bonificació del 20% de la quota de les taxes previstes en la Llei d’establiment de la taxa per raó del servei de fe pública notarial. També es fa una modificació de la Llei de societats per eliminar l’obligació que un membre del consell d’administració sigui andorrà o resident amb drets econòmics.
Així mateix, el text preveu deixar en suspens durant l’any que ve les actualitzacions de la renda dels contractes d’arrendament. Al mateix temps, es redueix el termini de preavís a un mes i de la indemnització dels contractes d’arrendament de locals comercials. Així se suprimeix la indemnització a càrrec de l’arrendatari per la resolució anticipada del contracte. Els contractes també es prorroguen a partir d’aleshores tàcitament per períodes de tres anys.
Les mesures inclouen també accions relacionades amb el sector de l’automòbil. En aquest sentit, es preveu incentius econòmics per reduir les emissions contaminants de vehicles i també per donar de baixa vehicles de més de quinze anys.
Finalment, el text aprovat ahir pel Govern inclou una subvenció econòmica a les famílies per al pagament de la quota de les guarderies. La previsió és destinar 75 euros per cada infant. La intenció és dedicar a la resta de mesures 3,8 milions d’euros.  Aquesta inversió es preveu en el pressupost del 2011.

contractacions i congelació
L’avantprojecte de llei de promoció de l’activitat econòmica i social també inclou mesures encaminades a racionalitzar i optimitzar els recursos de l’administració. Els punts més destacats preveuen congelar durant el 2011 les retribucions dels membres del Govern, dels alts càrrecs d’organismes públics i parapúblics i del personal de relació especial. En aquest sentit, el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va destacar que la congelació de l’IPC serà esglaonada i es protegirà els salaris més baixos.
Tampoc no es cobriran les set jubilacions previstes per l’any que ve ni es crearà noves places de funcionaris, i en el termini d’un any només es cobrirà el 50% de les vacants. Aquest paquet de mesures representarà un estalvi de 200.000 euros. També s’impulsarà la simplificació dels tràmits i la reducció dels terminis.
El portaveu del Govern ha remarcat que les mesures van encaminades a consolidar els darrers indicadors econòmics, que ja mostren indicis de recuperació. Així mateix, s'ha mostrat optimista respecte al suport que el text pot rebre al Consell General. Bartolomé ha recordat que l’avantprojecte de llei és el resultat d’un procés transversal que ha comptat amb la participació dels agents implicats i s'ha mostrat confiat que “per responsabilitat política” els grups representats al parlament en permetran l’aprovació. Tanmateix, s'ha mostrat obert a incorporar-hi les esmenes que hi pugui fer el grup parlamentari reformista, ja que “tot el que permeti millorar és benvingut”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte