Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir el projecte de llei d’ocupació.
El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va presentar ahir el projecte de llei d’ocupació.

El Govern dissenyarà les polítiques d’ocupació amb 4 anys de previsió


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El Govern haurà de definir les polítiques ocupacionals com a mínim amb una previsió de quatre anys. Almenys aquesta és una de les novetats que preveu el projecte de llei d’ocupació, aprovat ahir pel consell de ministres, que estableix l’Estratègia andorrana per a l’ocupació i el Pla de desenvolupament de les polítiques d’ocupació com a instruments estratègics que han de definir el marc d’actuació i les polítiques ocupacionals.

Així ho va explicar ahir el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va destacar que, amb aquest text,  es pretén modernitzar el sistema públic d’ocupació, impulsar programes específics per a col·lectius determinats, donar suport a l’empresariat, millorar la intermediació entre l’oferta i la demanda, impulsar sistemes de gestió transparents i orientats a resultats, contemplar la variable territorial i de temporalitat i alinear-se amb les polítiques europees.

Espot, que va recordar que aquesta llei “era un compromís electoral de DA”, va destacar que el text servirà per “donar empara legal a totes les iniciatives d’ocupació”, fins ara regulades únicament a través de reglaments, així com per potenciar i donar un nou impuls al servei d’Ocupació, que tindrà més funcions que no pas actualment i una nova organització en diferents unitats.

El ministre va precisar també que el projecte de llei “garanteix per primera vegada el dret subjectiu a l’ocupabilitat”, a la vegada que preveu “un sistema eficaç” per fer front a les situacions de desocupació, i dona rang legal a la prestació per desocupació involuntària. A més, s’incorpora al projecte de llei d’ocupació el foment de l’emprenedoria i l’autoocupació com a branca a desenvolupar.

També s’estableixen els principis d’igualtat d’oportunitats, no discriminació, cohesió social, la gratuïtat i la universalitat, l’activació, l’adaptació i la personalització, la participació i la traçabilitat que han de regir les polítiques d’ocupació.

Amb aquesta llei es crea per primera vegada la cartera de serveis d’ocupació, que recull el conjunt de serveis previstos i regula els requisits de les persones beneficiàries, així com les condicions d’accés al servei d’Ocupació. A més, permet que els seus usuaris puguin accedir i participar gratuïtament a tots els serveis i programes que els corresponguin.

El projecte de llei recull també les polítiques actives d’ocupació que ja s’estan portant a terme però, a la vegada, preveu alguna novetat. D’aquesta manera s’inclou la intermediació laboral, amb la novetat que es pugui actuar en la recol·locació dels treballadors en processos de reestructuració empresarial. També s’obre la porta que es puguin encarregar aquests processos a empreses externes.

En aquest sentit, el ministre, que va incidir també que es preveu que es puguin signar acords de col·laboració amb serveis d’ocupacions dels països veïns, va deixar clar que no es fa la llei “amb la voluntat d’incorporar aquestes empreses” tot i que sí que es va mostrar convençut que, en la línia del que fan als països del nostre entorn, la “col·laboració público-privada pot ser positiva”.

En l’àmbit de l’orientació laboral, el text preveu que els usuaris del servei d’Ocupació  puguin tenir experiències professionals d’ocupació en un lloc de treball real durant una setmana, una possibilitat que, segons Espot, “pot ser útil tant per al treballador, per veure si li pot interessar aquell lloc de treball, com per a l’empresari, que també podrà veure si aquell treballador s’adapta a les seves necessitats.

Govern
polítiques d'ocupació
4 anys

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte