Diari digital d'Andorra Bondia
El portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.
El portaveu de l’executiu, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’ahir.

El Govern diu estar “sorprès” amb la proposta del PS però l’“estudiarà”


Escrit per: 
M.S. / Agències / Foto: Jonathan Gil

La proposició de llei per modificar la Llei del fons de reserva de jubilació i fer que aquest destini el 10% de la seva cartera a l’adquisició de béns immobles per posar-los al mercat de lloguer a preus assequibles anunciada pel grup parlamentari socialdemòcrata ha estat rebuda amb “sorpresa” per part del Govern.
Així ho va assegurar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, que va recordar que “no és un element que portés el PS al seu programa electoral”, i fins i tot va anar més enllà i va assegurar que la formació socialdemòcrata tampoc “s’hi va mostrar forçosament favorable”. Així mateix, Jover va lamentar també que la proposta no s’hagi fet arribar ni a la Comissió nacional d’habitatge (ja Taula d’habitatge) ni tampoc al Fons de reserva de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
Amb tot, i després de remarcar que “segurament no hi ha cap element que sigui la panacea” per mirar de resoldre la problemàtica de l’habitatge, Jover va admetre que el plantejament dels socialdemòcrates “pot ser una via de solució”, i va assegurar que “s’analitzarà amb una visió constructiva” per veure si té els elements mínims per tirar-la endavant i donar-hi continuïtat des de la majoria que dona suport al Govern. El ministre, però, va recordar que el Fons de reserva de jubilació de la CASS  té “unes funcions clares” que són garantir les pensions, i per tant cal ser “curosos amb la utilització dels fons”.
Jover va fer aquestes manifestacions en la compareixença posterior al consell de ministres, en la qual va informar precisament que l’executiu havia donat llum verd al decret que oficialitza la creació de la Taula d’habitatge. L’òrgan es posa en marxa després de consensuar-ho amb la Comissió nacional d’habitatge i succeeix i recull la feina feta fins ara per la mateixa comissió. El decret es desglossa en cinc articles que estableixen la creació i regulació de l’esmentada Taula, l’objecte, l’adscripció, les funcions, la composició i el funcionament intern.
El ministre portaveu, que va recordar el caràcter “consultiu” i de “participació” de l’òrgan, va explicar que aquest s’adscriu als ministeris competents en matèria d’Afers Socials, Ordenament Territorial, Estadística, Finances, Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat i Turisme. Així mateix, el ministre en va detallar les funcions, que passen per contribuir a detectar, definir i elaborar propostes d’actuació referents a les polítiques nacionals d’habitatge, assessorar en tots els aspectes relacionats amb l’habitatge que els sotmetin a consideració el Govern i els comuns, coordinar i col·laborar en les actuacions que efectuen les entitats públiques i privades en matèria d’habitatge, informar dels avantprojectes de reglaments relacionats amb l’habitatge, participar en l’establiment d’indicadors relacionats amb el mercat de l’habitatge i promoure activitats d’estudi i difusió de les polítiques relacionades amb l’habitatge.
El reglament regulador també delimita que la Taula es reunirà de manera ordinària com a mínim tres cops l’any, i en aquest sentit, Jover va destacar que el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ja ha convocat la primera trobada de la Taula per aquest pròxim setembre.

Dubtes de l’AGIA
D’altra banda, des del Col·legi Professional d’Agents i  Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) es considera que la proposta dels socialdemòcrates no afectaria en la regulació del preu de l’habitatge de lloguer, per tant no faria abaixar-ne el cost.
Així ho va posar de manifest el seu president, Jordi Galobardas, que va destacar que sí que ho faria en canvi l’increment de l’oferta a partir de “la contribució de l’Administració en oferir avantatges a l’inversor privat”, uns avantatges que passarien per reduccions d’impostos o mecanismes similars.

 

Millores d’accessibilitat al Roc escolar de Ciutat de Valls

A proposta del titular d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, el Govern va acordar ahir la licitació dels treballs per millorar l’accessibilitat al conjunt escolar Roc maternal i primari de Ciutat de Valls, segons va informar el ministre portaveu. Eric Jover va precisar que les millores van encaminades a reformar accessos, col·locació de passamans, l’adequació de lavabos i escales i col·locació de la senyalització. Les empreses interessades en la  licitació podran presentar les seves ofertes fins al 23 d’agost i el termini d’execució dels treballs serà de dotze mesos.
L’executiu també va aprovar la licitació dels treballs de condicionament i aïllament de la façana de l’escola andorrana de segona ensenyança d’Encamp. El projecte té per objectiu tirar endavant els treballs necessaris per adaptar les façanes de l’escola al reglament energètic vigent aïllant degudament tot l’edifici, així com per a la substitució del revestiment actual de les mateixes que, a causa del moviment i la fissura reiterada de les peces que les componen, s’ha anat deteriorant amb el pas del temps.

Descontaminació de l’amiant de Ràdio Andorra

El consell de ministres va aprovar ahir la licitació per a la selecció d’una empresa que s’encarregui del control i la verificació dels treballs de descontaminació dels materials que contenen amiant a l’edifici de Ràdio Andorra, segons va informar el ministre portaveu. Eric Jover va destacar que amb aquest pas es vol que l’empresa redacti el plec de bases per la licitació dels treballs d’identificació, tria, trasllat i descontaminació de materials que contenen amiant, i per fer el buidatge de transformadors, i un cop adjudicats els treballs, n’assumeixi la direcció facultativa. Les empreses interessades a participar en la licitació poden presentar les ofertes fins al 21 d’agost vinent.

Govern
diu
estar
“sorprès”
proposta
PS
però
l’“estudiarà”

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte