Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern diu que el preu de compra de l’energia a fora és “confidencial” Sílvia Calvó
El Govern diu que el preu de compra de l’energia a fora és “confidencial” Sílvia Calvó

El Govern diu que el preu de compra de l’energia a fora és “confidencial”


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Una vegada més l’executiu s’ha excusat en les “clàusules de confidencialitat” dels contractes que signa FEDA amb els operadors i subministradors d’energia elèctrica dels països veïns per evitar fer públic a quin preu compra Forces Elèctriques d’Andorra l’energia. 
Així ho explica l’executiu en la resposta a la interpel·lació sobre el preu de l’energia feta pel president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo, que recull el darrer Butlletí del Consell General, en què sí que s’especifica però que el preu mitjà de compra de l’energia a l’exterior va ser el 2014 de 0,063 euros/kWh.
En la resposta, i malgrat que no es contesta a la pregunta concreta del parlamentari liberal, el Govern explica que els  contractes entre FEDA i els operadors forans sí que preveuen termes fixos i variables en funció del consum així com que els preus varien en funció de l’hora, del dia i del mes en què es realitza el consum i també del preu de tancament del mercat diari.
La manca de resposta de l’executiu, excusant-se novament en qüestions de confidencialitat, ha atiat el malestar del primer partit de l’oposició. “Se’ns està denegant informació per activa i passiva i sovint amb arguments poc consistents”, va assegurar Gallardo, que va incidir que “hem entrat en una dinàmica en la qual quan es demana informació sobre diferents organismes es nega sistemàticament excusant-se en la llei o en clàusules de confidencialitat”.
En aquest sentit, Gallardo, que va explicar que des del Govern també s’ha negat les còpies de les notes verbals intercanviades amb els Estats Units que havia sol·licitat en una demanda d’informació la consellera general Judith Pallarés, va destacar que amb aquestes negatives el Govern pressuposa que els parlamentaris farien pública la informació quan simplement la volen per poder fer la tasca de control que els pertoca i que està emparada en la Constitució i en el reglament del Consell General.
Per aquest motiu, i esperant veure quin serà el posicionament del grup demòcrata respecte a la proposta d’acord per instar l’executiu a facilitar la informació que sol·liciten els parlamentaris, el president suplent del grup liberal va avançar que aquesta qüestió podria acabar, malgrat no voler-ho, al Tribunal Constitucional “ja que com a càrrecs jurats entenem que tenim dret a obtenir la informació, mentre que el Govern no ho entén així”. En aquest sentit, Gallardo va insistir que “ens trobem amb dues interpretacions que xoquen i potser caldrà un tercer que arbitri i deixi les regles clares per a tothom perquè així no podem continuar”.
En canvi, l’executiu sí que respon a la pregunta sobre el preu de compra per part de FEDA de l’energia produïda a Ctrasa, que l’any passat va ser de 0,06998 euros/kWh.
D’altra banda, i responent a una pregunta de la parlamentària del PS, Rosa Gili, sobre la prova pilot de compostatge orgànic al Pas de la Casa, el Govern explica que la prova tindrà un any de durada i disposa d’un pressupost de 102.000 euros. Concretament, la instal·lació, una màquina calorifugada preparada per fer autocompostatge en climes freds, està ubicada a l’aparcament del Bullidor i podrà tractar fins a 70 quilos de matèria orgànica al dia, provinent de vuit productors del sector de l’hostaleria.

El codi de procediment civil, per a finals d’any

El Codi de procediment civil, que una comissió d’experts va començar a treballar el 2012, podria arribar finalment a tràmit parlamentari a finals d’aquest any o a principis del 2017, segons es desprèn de la resposta del titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, a una pregunta de la parlamentària liberal Carine Montaner. El ministre atribueix el retard en la tramitació d’aquest text a la necessitat de consensuar-lo amb tots els agents implicats i al fet que els treballs de la comissió d’experts es van allargar més enllà del calendari inicialment previst. Així mateix, Espot explica que la revisió que n’ha fet el seu ministeri ha coincidit amb l’elaboració de vuit textos més.

 

control parlamentari
butlletí
consell
preu energia
FEDA
Jordi Gallardo

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte