Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, amb el conseller general liberal Ferran Costa abans de l’inici de la compareixença.
El ministre de Finances, Eric Jover, amb el conseller general liberal Ferran Costa abans de l’inici de la compareixença.

El Govern dobla la previsió i estima un dèficit de 129 milions el 2021


Escrit per: 
M. S. / Foto: E.C. / Consell General

Els efectes de la pandèmia de la Covid-19 han anat molt més enllà del que l’executiu havia previst en el pressupost per aquest exercici 2021 i ja en els primers mesos s’ha comptabilitzat un menyscapte més gran de l’estimat a nivell d’ingressos a la vegada que un increment major de l’esperat de les despeses addicionals per fer front als efectes de la pandèmia.

Així ho va reconèixer ahir el ministre de Finances, Eric Jover, en el transcurs de la seva compareixença davant la comissió legislativa de Finances i Pressupost, on, com es recull en el pressupost extraordinari per al 2021 aprovat per Govern i entrat ja a tràmit parlamentari per la via d’urgència, va anunciar que el dèficit previst per aquest exercici s’eleva fins als 129 milions d’euros en lloc dels 65 milions que s’havien previst inicialment.

El ministre, que juntament amb els comptes extraordinaris va presentar als parlamentaris de la comissió l’actualització del pla d’equilibri financer 2020-2025 i l’actualització del marc pressupostari 2020-2023, va detallar que amb els canvis al pressupost es preveu ingressar globalment fins a 34 milions d’euros menys.

Així, s’estima que la recaptació per impostos directes serà en inferior en 5 milions a la inicialment prevista, i que els impostos indirectes aportin fins a 38 milions menys a les arques públiques. A la vegada, però, s’esperen 3 milions més d’ingressos patrimonials degut que FEDA i Andorra Telecom “van tenir uns resultats millors dels previstos”, així com que la partida de transferències sigui de 7 milions més, quantitat procedent del conveni assolit amb els comuns per compartir esforços per fer front a les conseqüències de la pandèmia.

Pel que fa a les despeses, Jover va explicar que es preveu una contenció de 6 milions en la partida de béns i serveis, una retallada de 8 milions de la d’inversions però un increment de fins a 41 milions de les transferències, partida on s’inclouen els pagaments dels ERTOs, a la CASS i al SAAS i d’altres ajuts socials a famílies i empreses.

Tot plegat per arribar a aquest dèficit de 129 milions que, de complir-se, comportaria que el dèficit dels exercicis 2020 i 2021 s’enfilés fins als 230 milions d’euros, una xifra “important” però que “es pot assumir per la bona situació que hi havia per la gestió acurada dels darrers anys”, tal com va assegurar Jover, que va insistir que “calia estar al costat de la ciutadania i el teixit productiu del país”.

Així mateix, el ministre va explicar que la modificació del pressupost inclou una disposició que faculta el Govern a poder fer una emissió de deute de fins a 300 milions d’euros, uns diners que servirien “per refinançar les operacions d’endeutament que vencen el 2022” però que es podrien mirar d’obtenir ja aquest any si hi ha un context favorable als mercats.

Aquestes xifres situarien l’endeutament del país a final d’any en el 53,7% del PIB, lluny del topall màxim del 40% que preveu la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, la coneguda com a regla d’or, normativa que també s’incompliria en el cas de la despesa màxima permesa, en la ràtio entre impostos directes i indirectes però no quant a increment de despesa corrent.

Malgrat aquests incompliments, Jover va assegurar que, segons les previsions fetes per l’executiu, “tots els llindars se situarien dins els límits l’any 2023” i que per tant “no caldria esperar al 2025”, topall que estableix el pla d’equilibri financer que la llei obliga a elaborar quan hi ha algun incompliment. Així mateix, i interpel·lat pel conseller socialdemòcrata Pere López sobre una hipotètica modificació de la regla d’or, el ministre va assegurar que el Govern no preveu que calgui fer cap modificació de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressuspostària i fiscal, text que, com va recordar, ja va modificar la majoria parlamentària per “incrementar el percentatge d’aportació al compte de compensació”.

Reforma fiscal
D’altra banda, i tot i no voler-ne avançar massa detalls, el ministre va comunicar als consellers generals que l’executiu presentarà en breu una proposta de reforma del sistema fiscal on “no s’incrementaran els tipus nominals” dels diferents impostos però sí que se’n revisarà l’“estructura” i el “funcionament”.

En aquesta línia, el ministre, que va destacar que es busca també “una simplificació” i va augurar que la reforma permetrà millorar la posició d’Andorra en l’indicador Paying taxes, va assegurar que la reforma parteix de la base de “mantenir la competitivitat fiscal del país” si bé va deixar clar que “les empreses que puguin generar caixa participaran moderadament en l’esforç de l’Estat”.

Picabaralla amb el PS per l’optimisme dels comptes
“Els números del pressupost 2021 no quadren de cap manera, així ho vam dir el dia que es va presentar i avui hi ha la confirmació de les grans diferències que hi havia”. Així de contundent es va mostrar en la seva primera intervenció el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, que va recordar al ministre que des de l’oposició ja es va estendre la mà per refer un pressupost inicial “massa optimista” i va re-treure a Jover el “nou exercici de full de càlcul per fer quadrar uns números” que considera encara “massa optimistes”.

Els comentaris de López van indignar el titular de Finances, que va recordar que “estem en una situació de pandèmia extraordinària” i que no “es disposa de la bola de vidre” per veure quan acabarà. Jover, que va recordar que es van presentar els comptes el 30 de setembre perquè ja estiguessin en vigor al gener, va defensar que el pressupost es va fer en base a les millors dades disponibles.

 

Govern
dobla
previsió
129
dèficit
2021

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte