Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern engega un pla de viabilitat a 3 anys per garantir el sistema de salut


Escrit per: 
Marià Miño


El Govern desenvoluparà un pla de viabilitat a tres anys que permeti racionalitzar la despesa del sistema sanitari i evitar així el “creixement exponencial” del dèficit.

El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va admetre ahir la necessitat d’“optimitzar els recursos sanitaris per garantir un sistema de protecció social viable”, mentre que la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va anunciar les primeres mesures que s’han pres per desenvolupar el pla de viabilitat.
Segons va explicar la ministra, el pressupost 2010 s’ha emmarcat en aquest pla per aconseguir “un desplegament progressiu i justificat de mesures de reajustament i regulació amb la implicació de tots els actors”. A més, dilluns vinent es reunirà per primer cop un comissió paritària de seguiment, formada per representants del Govern i de la CASS, que s’encarregarà d’ajustar el pla de viabilitat.
Finalment, Rodríguez va anunciar que s’ha demanat un estudi del consum i la despesa sanitària per “conèixer la realitat i relacionar el nivell de despesa amb la mesura de la qualitat de serveis prestats”.
“L’increment exponencial des del 2006 en despesa sanitària ens ha abocat a la necessitat de fer un pla que garanteixi la viabilitat a llarg termini del sistema de salut i de prestació social”, va apuntar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, després de la sessió de consell de ministres d’ahir. Seguint aquesta línia, el ministre va assegurar que “aquest Govern ha agafat el lideratge” per introduir un “punt d’inflexió” que compensi un creixement de les despeses que ha portat la branca general de la CASS a un dèficit de prop de 33 milions d’euros.
No obstant, els dos ministres  van reiterar que “no correspon en cap cas parlar de retallada de prestacions”, ja que s’està treballant en el desenvolupament reglamentari previst en la nova llei de la CASS, segons els criteris establerts per la mateixa normativa. En aquest sentit, López va matisar que “tret d’algun ajust de càlcul, totes les prestacions que es deriven de la Llei de la CASS s’han mantingut igual que estaven en l’avantprojecte”.


Definir La cartera de serveis

D’aquesta manera, els ministres van exposar que el replantejament del sistema haurà d’anar lligat a un canvi en la gestió que permeti optimitzar els recursos sanitaris. Entre les mesures previstes, destaca la definició de les prioritats i carteres de serveis dins i fora del Principat, una iniciativa que inclourà la selecció dels medicaments i l’establiment de sostres econòmics i de centres de referència a l’exterior. Sobre aquesta qüestió, Rodríguez va afirmar que, un cop analitzats els recursos que hi ha al país, “per primera vegada es definirà la política de derivació cap a centres de referència”.

Altres mesures
La ministra de Salut, Benestar i Treball va apuntar altres mesures, com ara la redefinició del rol dels professionals, com per exemple la figura del metge de capçalera, per garantir una bona orientació al pacient; l’adequació d’un sistema de finançament i copagament que garanteixi l’accessibilitat i l’equitat, i el coneixement del consum i la despesa sanitària per poder racionalitzar el consum i fomentar un bon ús dels serveis. 
La ministra va assegurar que es mantindrà el model que se segueix actualment, però va apuntar que “cal fer una reflexió, de la mateixa manera que tots els països d’Europa es plantegen el sistema del copagament i la relació entre cost i qualitat”. Així mateix, Rodríguez va incidir en la necessitat de treballar conjuntament amb la CASS i amb la ciutadania, mitjançant la presa de consciència sobre la racionalització del consum, tant de serveis com de medicaments.

El sindicat d’hostaleria i comerç critica la falta
d’informació sobre els efectes de la Llei de la CASS

El sindicat d’hostaleria i comerç, SAT2TiCO, va criticar ahir la falta de difusió dels efectes que suposa l’entrada en vigor de la Llei de la CASS i va lamentar també que el Govern no hagi tingut en compte els sindicats en l’elaboració de la normativa.
El portaveu del SAT2TiCO, Carles Jori, considera que “hi ha hagut un secretisme que no hauria d’haver-se produït” en l’elaboració de la Llei i va apuntar que “s’hauria d’haver comptat amb els sindicats, però a nosaltres en cap moment ens han trucat perquè poguéssim fer les nostres aportacions.
El sindicat assegura que “hi ha hagut una manca d’informació a la gent afiliada, ja que no s’ha enviat ni una carta per informar la ciutadania”. En aquest sentit, Jori va afegir que “molta gent s’ha dirigit a la CASS per informar-se, i penso que aquesta setmana es pot arribar a col·lapsar el servei com a conseqüència de la falta d’informació”.
Així mateix, el sindicat d’hostaleria i comerç va denunciar ahir que la normativa que va entrar en vigor el dia 1 de novembre té diversos errors, encara que de moment va preferir no fer-los públics, i va recordar que en els últims dies hi ha hagut dimissions en el consell d’administració de la CASS.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte