Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern entra a tràmit la llei i els sindicats faran noves mobilitzacions
El Govern entra a tràmit la llei i els sindicats faran noves mobilitzacions

El Govern entra a tràmit la llei i els sindicats faran noves mobilitzacions


Escrit per: 
M.S. / FOTO: SGFA

El Govern i els sindicats de l’Administració es mantenen ferms en les seves posicions. El primer, tal com ja havia anunciat que faria, va acordar ahir, en sessió de consell de ministres, entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei de la funció pública, fet que tindrà lloc avui mateix. Els segons mantenen que no hi ha hagut negociació, que la llei “és una imposició del Govern de DA” i es neguen a negociar-ne els reglaments que l’han de desenvolupar,  a la vegada que estudien noves mobilitzacions.

I és que, mentre el ministre portaveu, Jordi Cinca, informava en la seva compareixença setmanal de la decisió de l’executiu, la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, mantenia una reunió amb els representants dels sindicats de l’Administració per dir-los exactament el mateix: el text, tal com ja va ser aprovat per l’executiu, entra a tràmit parlamentari.
I ho farà, segons va explicar Cinca, acompanyat de l’informe del ministeri amb les respostes a les demandes realitzades pels sindicats en la comissió consultiva, el seu informe sobre l’avantprojecte de llei que recull  les actes de les dotze reunions i una síntesi del treball dut a terme, l’acta de la reunió extraordinària del Consell de la Policia del gener del 2018 relativa a l’emissió de l’informe previ i preceptiu sobre l’avantprojecte de llei de la funció pública, així com, tal com marca el reglament del Consell General, una memòria justificativa i econòmica.
D’altra banda, Cinca va incidir que, tal com “s’havia compromès” l’executiu, Descarrega va lliurar als representants sindicals  un document en què es recullen les modificacions que s’introduiran al text, a través de les esmenes del grup parlamentari demòcrata, amb aquells acords assolits en les diferents reunions entre les dues parts, però que els sindicats no reconeixen.
I és que, segons va assegurar el portaveu dels sindicats i secretari general de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), Gabriel Ubach a la sortida de la reunió amb Descarrega, “es tracta de millores que ells entenen que nosaltres hem aportat tot i que això no és així”. En aquest sentit, Ubach va insistir en l’absència de diàleg i consens, va criticar que se’ls hagués dit “agradi o no aquest és el text i demà –avui per al lector– entrarà a tràmit”, i va lamentar que “aquesta és la democràcia de DA”.
Per tot plegat, Ubach, que va avançar la voluntat de reunir-se amb els grups parlamentaris per explicar-los com ha anat tot i el motiu del desacord, va insistir que “no podem parlar de reglaments si no estem d’acord amb la llei”, i va anunciar la intenció de tirar endavant noves mobilitzacions, una qüestió que analitzaran els diferents sindicats.
El que sí que tira endavant de forma imminent són les iniciatives legislatives populars (ILP). En aquest sentit, Ubach, que va considerar “urgents” una llei de responsabilitat política i el canvi de la Llei electoral, va assegurar que el text estarà llest la setmana vinent per començar ja la recollida de signatures.
Entre les mesures que s’incorporaran a la llei, Cinca va destacar la participació com a observadors  dels representants sindicals als diferents comitès que preveu el text, la flexibilització de la jornada laboral amb la inclusió al reglament de la jornada i l’horari de treball, mesures de conciliació de la vida personal i laboral, la possibilitat de respectar l’antiguitat dels eventuals si obtenen la plaça del lloc que han estat ocupant i el fet que en l’adaptació o canvi de lloc de treball per motius de salut es garanteixi una retribució del 80% del lloc d’origen amb una disposició addicional per garantir la situació de reforma al 100% a les persones que actualment es troben en aquesta situació. 
El portaveu de l’executiu va incidir també en la disposició perquè el nou sistema de quinquennis no entri en vigor fins que ho facin els reglaments que desenvolupin el complement de carrera i el complement de productivitat, la possibilitat d’allargar l’edat de jubilació fins als 70 anys i l’aplicació de mesures correctores pel que fa al punt de sortida en l’avaluació de l’acompliment i modificació del complement de productivitat per a aquells treballadors en la banda baixa de l’escala salarial.

sindicats
Funció Pública

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte