Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern es referma en la decisió de construir l’heliport al roc de Patapou


Escrit per: 
Redacció

El ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, es va refermar ahir al Consell General, en la sessió de control a l’executiu,  que se seguirà el full de ruta previst pel que fa a la construcció de l’heliport nacional al roc de Patapou d’Andorra la Vella, tot i l’oposició expressada pel Comú que la infraestructura es faci en aquest indret i també d’alguns veïns de la zona.

D’aquesta manera, en un mes aproximadament es firmarà el contracte de concessió amb l’empresa guanyadora del concurs, Heliand-Cathelicopters; en els següents deu mesos es portaran a terme els treballs necessaris per fer l’equipament i l’estiu del 2013 començaran els vols regulars amb el port de la ciutat de Barcelona.
Alcobé va explicar que es manté l’adjudicació com a definitiva, alhora que es felicitava altre cop que s’haguessin presentat dues ofertes per a la gestió de les línies de vol regular internacionals i defensava l’emplaçament com “el millor”, segons havien determinat els tècnics. El ministre va assenyalar també, en resposta a una pregunta feta per l’oposició, que hi haurà “la mínima afectació” per soroll a la zona perquè els aparells volaran per sobre del rec del Solà sense passar, per tant, pel nucli urbà de la capital.
“Aquest és un gran actiu per a la parròquia”, va argumentar Alcobé, que va destacar també que es tracta d’una infraestructura “imprescindible” per al nou model de país que es pretén configurar amb l’obertura econòmica en marxa. Tot i així, el titular d’Economia va admetre també que aquesta, com en qualsevol altra decisió que prengui el Govern, és “recurrible”, primer davant del mateix executiu i posteriorment als tribunals de justícia.
Les explicacions del ministre no van convèncer els socialdemòcrates, que van deixar clara la seva posició en contra de la ubicació elegida per a l’heliport, tot i considerar que és una obra important per al país. El conseller David Rios va dir que el que el grup socialdemòcrata posa en dubte no és el caràcter “estratègic” per al país d’una obra com aquesta, sinó l’adjudicació, que segons va afirmar s’ha fet “a la brava” i “és un gran error, un error majúscul” perquè infringeix la Llei de navegació aèria, com ja havia insistit en una altra sessió del Consell.
Rios va indicar també, com a arguments en contra de la concessió feta, que es vol fer l’heliport en una zona on hi ha un risc d’allaus elevat, amb un accés que només pot ser a través d’un telefèric, i que els aparells hauran de sobrevolar el nucli urbanitzat. D’altra banda, el parlamentari del PS  va acusar el Govern d’actuar davant la iniciativa del grup parlamentari socialdemòcrata, com, segons va dir Rios, ja hauria fet en altres casos, “cosa que ens fa sentir útils”. “Malauradament el Govern avança a batzegades i sense un mapa de navegació clar”, va afegir. Sobre aquest punt, Alcobé li va respondre que “no tenim la bola màgica per saber les preguntes que presentarà el seu grup parlamentari”.

Monitor Group connectarà inversors amb empreses de tots els sectors

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va defensar ahir la iniciativa de Monitor Group d’enviar una carta als hotelers per posar-los en contacte amb possibles inversors. És més, aquesta manera de procedir s’ampliarà properament al conjunt dels sectors econòmics, en col·laboració amb la Cambra de Comerç. “La iniciativa és positiva”, va dir Saboya, alhora que es va felicitar que hi hagi interès per invertir al país en el sector de l’hoteleria. El ministre va voler deixar clar també que Monitor Group no cobrarà “cap mena d’incentiu per fer aquesta tasca”. Per la seva banda, el conseller socialdemòcrata David Rios va recordar que la carta estava escrita en castellà i que no hi apareix el logo del Govern ni de l’ADI, la parapública a través de la qual es va contractar la multinacional. “L’enviament d’aquesta carta és un capítol més de les calamitats” relacionades amb aquesta qüestió, segons Rios.

El ministre de Cultura no aclareix el cost del futur museu de la ràdio

El ministre de Cultura, Albert Esteve, no va respondre ahir al si del Consell General sobre quin serà el cost del futur museu de la ràdio a l’edifici de Radio Andorra, anunciat pel cap de Govern. Sí que va aclarir, però, que la inversió pressupostada en diferents exercicis per recuperar l’edifici serà de 366.000 euros. A aquesta quantitat s’hi han d’afegir 100.000 euros més per inventariar els béns mobles i iniciar el projecte de museïtzació, inclòs en el pla estratègic de museus que s’està elaborant. La consellera socialdemòcrata Rosa Gili va posar en dubte l’oportunitat de portar a terme una iniciativa com aquesta en un temps de crisi a les finances públiques. “Cal prioritzar abans de llançar una idea sense contingut”, va opinar Gili. A més, la parlamentària del PS es va referir a la possibilitat que l’edifici acollís la ràdio i televisió públiques, amb la qual cosa l’Estat s’estalviaria 200.000 euros.

Martí defensa la figura del coordinador d’esports

El cap de Govern, Antoni Martí, va defensar ahir la incorporació de Jordi Beal com a coordinador d’esports. Martí va manifestar que la gestió del Casal de l’Esport i del Centre de Tecnificació d’Ordino, així com segurament de l’esport escolar, àrea adscrita ara a Educació, justifiquen aquest nou nomenament. La consellera socialdemòcrata Rosa Gili, per la seva banda, va dir que el Govern pretén “sanejar” les relacions amb el món del rugbi i del futbol amb aquesta nova contractació.

Esforç per complir les recomanacions del Moneyval

El Govern farà un “esforç continuat” de cara a millorar encara més l’avaluació que fa el Moneyval de la col·laboració d’Andorra en la lluita contra el blanqueig de capitals. Així ho va dir ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va anunciar l’entrada a tràmit al Consell de dues modificacions, del Codi Penal i del Codi de procediment penal, en línia amb les recomanacions fetes per l’organisme internacional. Cinca va ressaltar la feina feta en els últims mesos en aquest àmbit.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte