Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, i el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Finances, Eric Jover, i el titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en la compareixença d’ahir.

El Govern estima en 179 milions d’euros el dèficit per a aquest 2020


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

El Govern estima que arran de les mesures extraordinàries adoptades per fer front a les conseqüències de la crisi sanitària de la Covid-19 el dèficit pressupostari per a aquest 2020 se situarà al voltant dels 179 milions d’euros.

Així ho va avançar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, que va comparèixer novament acompanyat del titular de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, per incidir en el contingut del segon paquet de mesures incloses en el projecte de llei que s’ha de votar dijous al Consell General.

Jover, que va assegurar que ha estat una decisió “molt difícil d’agafar” però necessària per a “la ciutadania i el teixit empresarial”, va recordar que aquest dèficit comportarà que l’endeutament de l’Estat, que es preveia que fos el 33% del producte interior brut, s’elevi a finals d’any fins al 51% del PIB, incomplint d’aquesta manera la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i de l’estabilitat pressupostària i fiscal.

En aquest sentit, el titular de Finances va avançar que ja es treballa també per “per traçar la línia d’un pla econòmic i financer” que ha de permetre que “de cara al 2025 el deute de l’Estat es torni a situar al voltant del 39,5% del PIB”.

El ministre va recordar que entre les mesures incloses en la primera llei i les d’aquest segon paquet l’Estat “haurà posat damunt la taula un total de 416 milions”, quantitat que equival gairebé a la totalitat dels ingressos previstos per a aquest exercici, que era de 427 milions d’euros.

Quant a la distribució d’aquests 416 milions d’euros, Jover va recordar els 130 milions destinats en la primera fase de les ajudes al programa de crèdits tous, al qual s’injecten 100 milions més en aquest segon paquet; els 150 milions en ajuts directes a empreses i autònoms, ja sigui pel pagament del 15,5% de la part patronal de la cotització a la CASS, en la primera fase, o per la suspensió temporal dels contractes de treball que es preveu en la nova llei; els 6 milions en descomptes de preus que han fet les societats públiques (FEDA i Andorra Telecom); els 17 milions de més que s’han hagut de pagar en despeses sanitàries i els 13 milions més corresponents a altres mesures i ajudes.

Tot plegat ha comportat que des de Finances s’hagi hagut de revisar el pressupost per a aquest exercici. En aquest sentit, Jover, que va avançar que els comptes per al 2021 “seran també de contenció”, va detallar que s’ha retallat en 50 milions d’euros la previsió d’ingressos, “bàsicament per comportament d’algunes figures impositives, a la vegada que s’utilitzaran 20 milions procedents de les reserves d’Andorra Telecom i 10 milions de les reserves de Forces Elèctriques d’Andorra”.

Pel que fa a les despeses, s’han previst en 544 milions, 144 més que els estimats inicialment. En aquest capítol, el titular de Finances va recordar que s’ha retallat les inversions previstes en 17 milions i que s’han reduït també, en aquest cas en 7 milions d’euros, les despeses de funcionament.

A més a més, Jover va admetre que s’està estudiant la possibilitat que el Govern s’aculli també als mecanismes previstos en la Llei de mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia de SARS-CoV-2, per mirar de rebaixar d’aquesta manera les despeses en matèria d’arrendaments. “S’ha de veure com es pot limitar aquesta despesa per tenir més recursos per fer front a aquelles despeses que són ara més prioritàries”, va sentenciar el titular de Finances.

Govern
estima
dèficit
179 milions
aquest
2020

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte