Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern estudia l’aplicació d’una taxa turística, però no a curt termini
El Govern estudia l’aplicació d’una taxa turística, però no a curt termini

El Govern estudia l’aplicació d’una taxa turística, però no a curt termini


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern està estudiant la implantació d’una taxa turística. Així ho va confirmar el ministre de Turisme, Francesc Camp, que va explicar que qualsevol govern té l’obligació de buscar noves fonts d’ingressos i intentar reduir al màxim les despeses que no són necessàries. Tal com va afirmar Camp, la taxa turística pot ser una nova font d’ingressos. Tot i així va avançar que l’executiu no té intenció d’implantar-la a curt termini.
El ministre va remarcar que el que cal analitzar molt detalladament per ara són els pros i els contres de la mesura, tal com es fa amb qualsevol taxa. I això és el que s’ha començat a fer, ja que “de cara a l’opinió pública i als sectors afectats és més fàcil reduir despesa que no pas posar un nou impost”, va dir Camp. L’anàlisi que ara s’ha impulsat passa per recollir tota la informació dels països de l’entorn. Així mateix caldrà estudiar l’impacte que tindrà aquesta taxa pel que fa a recaptació i l’impacte en el si de l’administració per poder-la impulsar, tenint en compte que l’adopció d’un impost requereix un desplegament informàtic i uns controls que assegurin que la recaptació es fa de forma correcta. “Hi ha tota una feina a fer abans de prendre qualsevol decisió”, va dir el titular de Turisme. I en aquesta tasca, Camp també va remarcar que el que cal és un diàleg constant amb el sector perquè s’ha de tenir en compte la seva opinió global i veure on realment no es vol i per què no es vol, un treball que encara “està molt verd”.
El ministre va admetre que el sector està dividit respecte a la instauració d’una taxa turística. “Parlem constantment amb uns i altres i n’hi ha que hi estan més a favor i d’altres que hi estan més en contra”, va exposar. Davant d’aquesta realitat va afirmar que “en qualsevol decisió política és molt difícil tenir el consens i el que cal buscar són majories, que la majoria del sector afectat hi estigui d’acord”. En aquests moments el ministeri no té prou elements per determinar si els empresaris són majoritàriament favorables a l’adopció d’aquesta mesura, ja que no s’ha fet l’anàlisi amb prou profunditat. Camp va posar en relleu que el sector està molt fragmentat, amb tipus 
d’allotjaments de diferents característiques, i que per tant no tots tenen la mateixa opinió ni defensen els mateixos interessos. Per això va insistir que s’ha de tenir molt clara l’opinió global.
El ministre de Turisme va destacar que hi ha tres elements fonamentals que s’hauran de tenir en compte abans de decidir implantar la taxa. Així, primer de tot s’ha de verificar que la recaptació d’aquest nou tribut aportarà un increment substancial dels ingressos, “per poder ajudar encara més del que s’ha fet aquests darrers cinc anys a revitalitzar el sector”. Sobre aquest punt, Camp va apuntar que si la recaptació fos molt baixa no tindria sentit impulsar la taxa, ja que pot ser més complicada la posada en marxa i els mecanismes que no pas el resultat. Per ara es desconeix quin pot ser l’import que es recaptaria.
A banda també cal analitzar tots els procediments que s’haurien d’implantar per facilitar la gestió de cara als allotjaments i, per últim, cal que hi hagi una opinió favorable majoritària en el sector per tirar-ho endavant.

Cap novetat
Camp va assenyalar que una taxa turística no és cap novetat i va recordar que està molt arrelada en la cultura europea. En aquest sentit va indicar que a Espanya està implantada a Catalunya i les Illes Balears, mentre que a França està més instaurada. Però també hi ha destinacions de muntanya com Àustria que la cobren, així com Anglaterra i algunes regions de Portugal. Davant d’aquesta realitat, el ministre va declarar que “si es cobrés aquesta taxa no crec que el turista sentís que li estan cobrant una cosa que no pertoca”, i va afegir que “en la cultura de viatges a Europa el turista ja és conscient que aquesta taxa sovint l’hi cobren”.
Camp va explicar que encara no s’ha entrat a valorar de quant podria ser aquesta taxa i va afegir que normalment se sol cobrar més pels establiments de més estrelles. També va assegurar que la intenció seria, en cas que s’acabés implantant, que la recaptació anés a parar directament al sector. En cas contrari, va dir, faria créixer les reticències entre els empresaris del sector que des de bon principi no hi són favorables.
El ministre també va voler tranquil·litzar alguns hotelers que consideren que ara no és el moment de cobrar més impostos recordant que es tracta d’una taxa que no afecta el compte d’explotació, ja que la paga el client final i per tant només hi ha una feina de gestió.

 

 

taxa turística
Francesc Camp
ingressos
impost

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte