Diari digital d'Andorra Bondia
Filloy i Zapatero en la signatura del conveni, ahir al migdia.
Filloy i Zapatero en la signatura del conveni, ahir al migdia.

El Govern estudia tornar a apujar les pensions baixes “més enllà de l’IPC”


Escrit per: 
M.P.A./ Foto: Facundo Santana

La Federació d’Associacions de la Gent Gran ho ha tornat a demanar: “buscar mecanismes de millora de les pensions més baixes”, en paraules del seu president, Fèlix Zapatero. I el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, ha respost immediatament: el Govern té damunt la taula augmentar-les “més enllà de l’IPC” amb una nova llei de mesures urgents per al 2021, que també inclouria l’apujada del salari mínim. Filloy va recordar que enguany ha estat un 3,5% i que ara “hem començat la reflexió amb els diferents col·lectius” per veure en quina mesura poden augmentar, sempre dintre de “la  capacitat” que tingui l’executiu  atesa la situació econòmica del país. En relació amb aquesta qüestió, Zapatero va assenyalar que l’objectiu de la Federació és que aquestes pensions més baixes “tinguin un increment anual perquè s’aproximin al salari mínim”. 

D’altra banda, el president de la Federació va recordar les altres demandes que formen part de les reivindicacions que “pas a pas” volen anar aconseguint, fruit de l’estratègia de l’actual junta. Així, va explicar que un cop assolit el tercer pagador pel que fa als metges generalistes, a la tardor es farà un pas més i també hi entraran els especialistes i les proves de laboratori. També a la tardor, va anunciar, es començaran a fer els cribratges preventius del càncer de pròstata. En aquest sentit, va demanar l’ampliació de les campanyes preventives perquè s’estenguin a la detecció del càncer de pell, per exemple, ja que això “estalvia diners al sistema”, va apuntar. 

La junta de la Federació també va demanar quan es produirà la reobertura de les cases pairals i dels centres de dia de les residències. Una petició a la qual Filloy va respondre que ara per ara, a causa de la crisi sanitària, “no es preveu obrir-los”. Precisament sobre la gestió d’una pandèmia que afecta de manera més incisiva la gent gran, Zapatero va expressar que el que esperen del Govern davant de possibles rebrots a la tardor o a l’hivern és “tenir la informació suficient” per respondre adequadament al virus com fins ara. 

Repensar les residències
Tot i que Filloy va reconèixer que cal ampliar els centres residencials del país, va posar l’accent en la necessitat de fer “una reflexió” per “repensar” l’actual model residencial a causa de la pandèmia. Per això, va dir que estan prenent bona nota de les experiències de Catalunya i del País Basc. Segons el ministre, s’haurà de prioritzar “que la gent gran es pugui mantenir a casa el major temps possible”. Així mateix, es va referir a la creació d’“estructures intermèdies” a les quals els padrins hi puguin acudir abans de l’ingrés en una institució. 

En aquesta reflexió també hi ajudaran les enquestes que s’estan realitzant a la gent gran. La dels majors de 80 anys ja s’ha acabat de fer i ben aviat finalitzarà la que s’adreça als més grans de 65. El ministre està convençut que les seves respostes permetran “orientar els serveis del Govern i dels comuns” en l’atenció a aquests ciutadans, que constitueixen un 15% de la població al país. En concret, hi ha 10.500 persones majors de 65 anys, 2.600 de les quals són majors de 80 anys. 

Subvenció de 17.000 euros a la Federació de la Gent Gran

El ministre Víctor Filloy i el president de la Federació de la Gent Gran van signar ahir al migdia un conveni de col·laboració pel qual l’executiu atorga 17.000 euros de subvenció per a les activitats que porta a terme aquesta entitat. Es tracta d’un acord que vol “formalitzar el suport econòmic que ja rebia” amb la voluntat de donar “estabilitat i tranquil·litat” a la Federació en el desenvolupament de les accions que porta a terme, va afirmar Filloy. Aquest conveni finalitza el 31 de desembre, però es podrà renovar en els tres anys successius fins a completar l’actual legislatura, va puntualitzar Zapatero. 

En el marc de la signatura, el ministre va destacar que més enllà de les activitats que organitza, la Federació té un vessant social molt important, ja que les associacions són “punt de trobada i d’intercanvi d’experiències”. Per la seva banda, Zapatero va destacar que hi ha un contacte assidu i constructiu tant amb el ministeri d’Afers Socials com el de Salut, i va recordar que la finalitat principal de la Federació és “millorar la vida diària dels nostres afiliats”.

Govern
estudia
apujar
pensions baixes
IPC
Comentaris: 1

Comentaris

Per primera vegada, en aquest,el nostre pais, tenim UN MINISTRE EXTRAORDINARI, EXCEPCIONAL..VICTOR FILLOY!!!! Una bellissima persona, increible, humana, empàtica, versàtil, realista i el més impresionant: creador de recursos per a tothom, però sobre tot per als mes desfavorits, vulnerables, i coneixent-lo estic convençuda que el seu Ministeri ho aconseguira, amb l'inestimable ajuda del seu equip!! Tenint persones com el Sr.Filloy, q lluiten pels drets dels ciutadans....la confiança en els politics, no en tots,obviament,pot tornar a ser possible!!! Sr.Filloy..gràcies per fer politica, per vetllar pels drets, per fer el treball impecable q esta desenvolupant. Per lluitar, per ajudar, en definitiva per ser un excel.lent treballador al servei del poble!!! Enhorabona i tot un orgull tindre persones d'aquest talant i talent humá!!!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic