Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença per comunicar el cessament de Chato, ahir.
El cap de Govern, Xavier Espot, en la compareixença per comunicar el cessament de Chato, ahir.

El Govern fa cessar Salustià Chato


Escrit per: 
M.S.C. / M.S. / Foto: Jonathan Gil

Els nous fets coneguts pel Govern entre dimarts i ahir amb relació al cas Chato van comportar que el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, proposés ahir mateix el cessament del fins ara secretari d’Estat d’Economia i Empresa. Segons va explicar el cap de Govern, Xavier Espot, just després de prendre’s la decisió, el cessament no s’ha produït arran de cap infracció penal ni administrativa sinó per trencar la lleialtat vers Gallardo i incomplir l’ordre que aquest li havia donat. 
En aquest sentit, el cap de Govern va recordar que, “pel que sabem, semblaria que [Salustià Chato] havia exercit d’àrbitre i observador abans de ser secretari d’Estat”. Tot i que això no incompleix la llei, “per qüestions d’ètica i estètica”, Gallardo li va demanar que deixés aquesta activitat tant en l’àmbit nacional com internacional, amb l’única excepció del partit Andorra-França, que va tenir lloc l’11 de juliol (dos dies després del seu nomenament) per un compromís contret anteriorment per Chato amb la UEFA. Tot i aquest compromís, “ara hem sabut”, va dir Espot, que Chato va realitzar tasques com a observador de camp almenys en dos partits de futbol internacionals, el 13 d’agost i el 6 de setembre. Davant d’aquests fets, “és evident que ha trencat el deure de lleialtat vers el seu ministre i que ha incomplert l’ordre” que aquest li va donar, fet que suposa una pèrdua de confiança.
Segons va explicar Espot, en una conversa amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa ahir mateix, Chato li va confirmar que havia mantingut aquesta activitat assenyalant que eren compromisos ineludibles, unes explicacions que el Govern no ha trobat suficientment justificatives ja que ni aquests eren compatibles amb les instruccions de Gallardo ni li ho va comunicar. Per això, Espot considera que són fets de “molta gravetat” tot i no tractar-se de cap irregularitat legal i que “és difícil d’entendre” com Chato va actuar així “en el marc de la polèmica” que s’havia generat. 
Quant a l’efecte que ha tingut aquest cas sobre els principals responsables de l’executiu, Espot va dir que “no em satisfan els fets sobrevinguts” i va assegurar que Gallardo s’ha sentit “enganyat” i està “doblement disgustat”, tenint en compte que amb Chato l’unien relacions d’amistat preexistents.
Espot va reiterar que si fins ara no s’havia disposat el cessament de Chato havia estat perquè els elements que hi havia damunt la taula no ho justificaven. Amb tot, va recordar que “sempre he dit que la línia era molt fina, que era un terreny que generava dubtes” i tot això sense perjudici de conèixer fets nous. Ara, Chato tornarà al seu lloc de treball com a cap d’àrea de Pressupost. L’executiu ja ha començat a buscar “el millor perfil disponible o que puguem trobar” per substituir-lo.
El cap de Govern va recordar que, amb caràcter general, els funcionaris no poden tenir dues activitats però es poden fer excepcions. Fins ara, s’analitzava cas per cas però amb un mateix criteri. Per donar més seguretat jurídica i que quedi més clar, les feines que poden fer es posaran “negre sobre blanc” a través d’un reglament o una circular.

 

El PS considera que “era una evidència” que el cas havia d’acabar d’aquesta manera

“Era una evidència que això havia d’acabar d’aquesta manera”. Així ho va assegurar ahir la consellera general del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili després de conèixer la decisió de l’executiu de fer cessar Chato, una decisió, però, que “arriba tard”. I és que per Gili, que va lamentar la “mala imatge” que s’ha donat, el Govern “ha actuat malament des de l’inici” ja que hauria d’haver acceptat la renúncia del secretari d’Estat d’Economia el mateix dia que va posar el càrrec a disposició. En aquest sentit, la parlamentària socialdemòcrata va lamentar també que “s’ha fet mal a aquesta persona” ja que “s’ha allargat innecessàriament aquesta situació de crisi”. A la vegada, Gili va aprofitar per carregar durament contra la defensa numantina que des de l’executiu s’ha fet de Chato tot i que “era de calaix” que no es pot defensar un incompliment de la llei. En aquesta línia, la consellera general del PS va posar de manifest la contradicció que suposa que el Govern hagi d’exigir el compliment de les lleis i al mateix temps alguns dels seus membres en defensen l’incompliment. Gili va considerar “molt greu” la defensa de Chato feta pel titular de Presidència, reiterada l’endemà pel ministre portaveu i fins i tot ratificada pel mateix cap de Govern “que va voler treure ferro a l’assumpte”. Per tot plegat, i pel “greu error de valoració” d’aquest cas, Gili, que va recordar els afers del ministre Jordi Alcobé i la consellera general Meritxell Mateu, va assegurar que “el Govern està demostrant que els va gran la responsabilitat que tenen damunt la taula”.
D’altra banda, Liberals d’Andorra va fer públic un breu comunicat en què assegurava que la formació donava “ple suport a la decisió del president del partit i ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, de disposar el cessament de Salustià Chato com a secretari d’Estat d’Economia”. També Demòcrates va fer un comunicat per “donar suport” a la decisió adoptada i en què s’assegura que “les raons que han motivat el seu cessament són plenament fonamentades”.

salustià chato
fa cessar
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte