Diari digital d'Andorra Bondia
Cinca i Hinojosa en la compareixença d’ahir.
Cinca i Hinojosa en la compareixença d’ahir.

El Govern farà un estudi per veure si el sistema fiscal és eficaç


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: SFGA

El Govern durà a terme un estudi sobre la bretxa fiscal d’Andorra, un treball que permetrà comprovar si el sistema fiscal és eficaç. El director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, va explicar que la bretxa fiscal consisteix a determinar la diferència entre la recaptació potencial de l’Estat i el que realment es recapta, i és una eina “bàsica” per definir les polítiques fiscals. Hinojosa va dir que els diners que es deixen de recaptar no han de ser fruit només del frau, sinó que també poden venir motivats per un desconeixement de la normativa o una aplicació incorrecta, entre d’altres aspectes.

Aquest estudi és una de les línies incloses al programa d’actuació del departament previstes per a aquest 2019. La segona és la modificació total de la plataforma en línia (fins ara s’havien fet millores puntuals). Aquest “canvi absolut” es durà a terme en un termini de dos anys i l’objectiu serà tenir una eina més “usable i intuïtiva”. A més a més, Tributs i Fronteres s’ha fixat la creació de l’oficina del contribuent. Aquesta estarà formada per personal del departament i tindrà la funció de recollir les queixes i suggeriments dels obligats tributaris. Hinojosa va dir que l’acció s’emmarca en la voluntat d’oferir una millor atenció al públic al mateix temps que permetrà resoldre aspectes que potser no funcionen de forma òptima.
Amb relació a l’assistència al contribuent es preveuen d’altres millores, com ara reduir el termini de resposta de les consultes escrites de 60 a 45 dies. També s’aposta per rebaixar el temps màxim d’espera a l’oficina tributària a 10 minuts al llarg de tot l’any (no en èpoques punta), i elaborar el registre d’habitatges buits abans del 30 de setembre. 
Per altra banda, ahir també es va donar a conèixer el pla de control fiscal per al 2019. En aquest es preveu incidir en la recerca d’activitats submergides, investigant les activitats que no requereixen un local i que per aquest motiu són de difícil control. També, després de l’entrada en vigor dels convenis de no doble imposició, caldrà comprovar la seva aplicació correcta en les rendes compartides (com ara els dividends, cànons i interessos) i les rendes immobiliàries. Altres aspectes per controlar seran les deduccions de l’impost de societats i l’IRPF.
El ministre de Finances en funcions, Jordi Cinca, va explicar que a Andorra s’apliquen les millors pràctiques per al seguiment dels impostos i que amb la consolidació del model fiscal ara es pot avançar cap a “anàlisis més fines”. Així, pel que fa al control del frau fiscal va dir que s’apliquen els estàndards dels països veïns. En aquest sentit, Hinojosa va detallar que s’està acomplint el 40% dels obligats tributaris que es revisen. A més es porten a terme requeriments o inspeccions a un 5% dels obligats tributaris anuals. 

 

Previsió de recaptar uns 32 milions d’euros provinents de l’IRPF del 2018

El Govern preveu recaptar uns 32 milions d’euros per l’IRPF del 2018, una xifra superior a la del 2017, quan es van ingressar 31 milions. El Govern va recordar ahir que la campanya de la declaració d’aquest impost va començar l’1 d’abril i finalitzarà el 30 de setembre.
El departament ha emès 45.355 propostes de liquidació, de les quals 33.679 són de resultat zero, 8.150 tenen resultat a pagar i 3.526 resultat a retornar. Així, s’estima que 17.100 persones facin la declaració. D’aquestes, es preveu que 7.100 liquidacions siguin a ingressar, 4.900 de quota zero i 5.100 a retornar. Tot plegat suposaria uns ingressos de 10,4 milions d’euros de recaptació per a aquesta campanya. Aquest import, sumat a la resta d’ingressos que s’obtenen per l’IRPF, faria els 32 milions d’euros total. 
Han de fer declaració o acceptar la proposta de regularització els obligats tributaris que hagin percebut rendes del treball superiors a 24.000 euros que no hagin estat sotmeses a retenció, o que siguin insuficients; els qui rebin rendes del capital immobiliari, en el cas que conjuntament amb les rendes del treball superin els 24.000 euros; i qualsevol obligat tributari que percebi rendes d’activitats econòmiques. Es pot acceptar la regularització a través de www.e-tramits.ad o presencialment a l’Oficina Tributària, demanant cita prèvia. En cas que el resultat sigui a retornar, es tramitarà la devolució en un termini màxim de tres mesos.

 

 

finances
bretxa fiscal
fiscalitat
IRPF
programa d'actuació del departament de tributs i fronteres

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte