Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, al Consell General.
El cap de Govern, Xavier Espot, i el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, al Consell General.

El Govern fixarà per decret el topall d’assalariats que es poden posar en ERTO


Escrit per: 
Redacció/Foto: Facundo Santana

El Govern establirà per decret el percentatge màxim de les persones assalariades que es poden afectar a una suspensió temporal dels contractes de treball (STCT) o a una reducció de la jornada laboral. Si més no això és el que preveu el projecte de llei de modificació de la Llei 16/2020 de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SarsCoV-2, que el Govern va entrar ahir a Sindicatura i que aquesta va acordar tramitar amb caràcter d’extrema urgència i necessitat.

Així en el text es delega en el Govern la facultat de determinar aquest percentatge, que igual que amb l’actual topall del 75% no afectarà les empreses tancades obligatòriament i aquelles de menys de deu treballadors, argumentant que es busca “poder respondre de manera més adequada a la situació canviant que s’ha generat per l’emergència sanitària”. Quant al càlcul del percentatge, el projecte de llei, que dona la possibilitat al Govern d’establir en el decret percentatges màxims d’afectació diferenciats en funció de les diferents casuístiques, preveu que s’hagi de fer en base a la plantilla que tenia l’empresa “el mes immediatament anterior a la data de sol·licitud de què es tracti o el mes immediatament anterior a la data en què es decreti la prolongació automàtica, i el nombre de persones assalariades que resulti del càlcul referit s’ha d’ajustar a la unitat superior”.

A la vegada s’aprofita la modificació de la llei per incloure mesures addicionals encaminades a alleugerir els tràmits relatius a les STCT i RJL. D’una banda, el text preveu que per decret del Govern es pugui acordar la prolongació automàtica de la vigència de les suspensions temporals dels contractes de treball i reduccions de la jornada laboral autoritzades amb anterioritat, expressament o tàcitament, pel ministeri competent en matèria de treball.

El text entrat a tràmit preveu que l’executiu, també per la via del decret, pugui establir excepcions a l’obligació de presentar la documentació econòmica requerida per a les sol·licituds d’ampliació de l’abast presentades afectades per impediments i per a les que pertanyen a sector específics.

Així mateix, i amb la voluntat de “dotar les empreses de la capacitat d’adaptació necessària davant un entorn tan canviant”, el text redueix el període previst perquè les empreses afectades per impediments i les que pertanyen a sectors específics puguin presentar una sol·licitud d’ampliació d’abast.

D’altra banda, amb la modificació de la llei s’introdueix un mecanisme de regularització de les quantitats pagades indegudament a les persones assalariades en concepte de prestació per la suspensió temporal dels contractes de treball o per la reducció de la jornada laboral, a la vegada que, d’acord amb les modificacions esmentades, s’adapta també el règim d’infraccions.

En una disposició transitòria s’estableix que les suspensions temporals dels contractes de treball o les reduccions de la jornada laboral autoritzades, expressament o tàcitament, pel ministeri competent abans de l’entrada en vigor d’aquesta llei podran ser també prolongades automàticament per decret del Govern.

Crèdit de 50 milions
Finalment, el Govern aprofita el projecte de llei de modificació de la Llei 16/2020 de noves mesures excepcionals i urgents per la situació d’emergència sanitària causada per la pandèmia del SarsCoV-2, per plantejar, en una disposició addicional, l’aprovació d’un crèdit extraordinari i d’un suplement de crèdit destinats a finançar les despeses derivades de la situació d’emergència provocada per la crisi sanitària. L’import total màxim d’aquest crèdit extraordinari i del suplement de crèdit és de 50 milions d’euros. 

El text estableix també que el ministeri de Finances ha de presentar al Consell una actualització del pla d’equilibri financer del pressupost extraordinari i del marc pressupostari per al mandat 2020-2023.

Govern
fixarà
decret
topall
d’assalariats
poden
posar
ERTO

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte