Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern ha demanat ajuda a Sarkozy per l’endeutament


Escrit per: 
Agències/ Redacció


El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va dir dimecres al vespre durant una entrevista a Andorra Televisió (ATV), que ha plantejat la qüestió de l’endeutament de l’Estat al copríncep francès, Nicolas Sarkozy.

“Hem demanat al copríncep que ens ajudi”, va dir Bartumeu, “ja que hem hagut de canviar l’escenari i no és normal que nosaltres estiguem penjats amb unes entitats bancàries que estan suportant aquest endeutament”.
D’aquesta manera, en una entrevista a la televisió pública en un format especial, Bartumeu va explicar que el Govern ha començat a negociar amb les entitats bancàries com es pot fer una emissió de deute públic i que fins i tot “hem anat a França a plantejar la qüestió i hem demanat al copríncep Sarkozy que ens ajudi”.
El cap de Govern va explicar que hi ha un endeutament de 1.200 milions d’euros i 631 milions de deute a les entitats bancàries, del qual “fa catorze anys que no s’amortitza el préstec i només es paga interessos”.
Davant d’aquesta situació, Bartumeu va reconèixer que “ho tenim complicat”, perquè Andorra no disposa d’un banc central i perquè l’escenari internacional, amb la crisi financera, no hi ajuda. “Pensar que podem fer una emissió de deute públic i situar-la en el mercat internacional és una temeritat”, va declarar.
El cap de Govern va afirmar que un dels escenaris que es podria dibuixar seria “fer compatible l’endeutament amb les entitats bancàries andorranes amb un préstec internacional”. Bartumeu va assegurar que el ministeri de Finances, “amb la col·laboració ferma de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), treballa amb les entitats bancàries a veure si podem trobar un escenari, i si no haurem d’anar a buscar-lo a fora”.
 
Finances comunals
D’altra banda, el cònsol major lauredià, Josep Pintat, va fer una crida al Govern perquè tiri endavant un procés de modificació de la Llei de finances comunals. Pintat va reiterar que el sistema actual “encotilla” els comuns a l’hora de trobar finançament.
El líder d’Unió Laurediana va comentar que les administracions han de tenir els “mecanismes necessaris” per poder gestionar bé la parròquia i que amb la llei actual és impossible garantir la viabilitat econòmica. És per això que va demanar a l’executiu que vegi la realitat del país i treballi per facilitar a les corporacions l’accés als recursos financers escaients.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte