Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern i els comuns comencen a treballar en els projectes del mandat


Escrit per: 
M. S. C. / Agències

El cap de Govern, Antoni Martí, i els nous cònsols de les set parròquies van mantenir ahir una primera trobada, que va servir per posar sobre la taula les actuacions que es proposen impulsar al llarg d’aquest mandat.

Entre les accions previstes, hi figuren la modificació d’algunes lleis i avançar cap a una major cooperació entre administracions.
El cap de Govern va reiterar la necessitat de revisar la Llei qualificada de delimitació de les competències comunals, la Llei de transferències i la Llei de finances comunals. Precisament en alguns d’aquests textos, comuns i Govern ja havien començat a treballar. Ara caldrà revisar aquesta tasca realitzada però, en tot cas, tal com va indicar el cònsol major de la Massana, David Baró, la feina realitzada pels anteriors mandataris no serà en va. “No perdrem el temps,” va indicar. Quant a la Llei de finances comunals, hi havia acord entre administracions en no limitar l’ús de les transferències a inversió, s’apostava per canviar el càlcul del sostre de l’endeutament i aplicar modificacions perquè les corporacions puguin fer exoneracions d’impostos. Martí va afirmar que aquestes reformes s’hauran de veure reflectides al pacte d’estat que es vol assolir al Consell General i es va mostrar obert a escoltar les propostes que facin els comuns.

Durant la reunió també es va expressar la voluntat d’unificar criteris i afavorir la mobilitat de funcionaris (una proposta que requereix canvis a la Llei de la funció pública), es va tractar de la creació d’una agència tributària única i impulsar l’aparició de nous establiments amb mesures com l’obertura de comerç en zero dies i l’exoneració de taxes a les noves empreses. Així mateix, es va posar de manifest la necessitat d’impulsar de forma més coordinada els projectes en matèria de turisme i cultura. Això permetria optimitzar recursos i fer accions de més impacte.

De moment no s’ha posat calendari a cap de les accions que es preveuen dur a terme. El proper pas el faran els comuns en la primera reunió de cònsols, que tindrà lloc la setmana que ve. Segons va explicar el cònsol major de Canillo, Josep Mandicó, en la trobada es plantejarà com es poden desenvolupar aquestes actuacions. Així mateix, s’establirà un mecanisme conjunt per treballar amb el Govern en el moment d’abordar el diàleg permanent.

L’executiu també va expressar la seva disposició per explicar el projecte d’obertura econòmica a les corporacions i les modificacions que es preveuen impulsar a la Llei del sòl. La intenció és fer-hi aportacions abans que alguns comuns procedeixin a la modificació del pla d’urbanisme, prevista per a l’estiu d’aquest any.

Martí demana als treballadors d’RTVA com retallar la despesa

El cap de Govern, Antoni Martí, es va reunir ahir amb una comissió de representants dels treballadors de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) per demanar-los que facin propostes per reduir la despesa de l’ens públic. Segons el delegat de personal, Carles Royo, la reunió va ser convocada ahir mateix a les 9.30 hores, i se’ls va demanar que facin aportacions a la propera reunió que tindrà lloc el 12 de gener, ja que Martí vol resoldre aquesta qüestió durant el mes de gener.

Els treballadors de RTVA van triar una comissió que els representa perquè el delegat de personal no sigui l’únic interlocutor en les negociacions.

Martí va informar-los que cal reduir la despesa en un 16% i va apuntar que si exposen alguna manera de fer-ho que sigui viable es tindrà en compte, però que sinó, la rebaixa s’ha de fer igualment aviat. La comissió es va reunir ahir a la nit per comentar les possibilitats, avaluar les dades trameses pel Govern, i valorar quines propostes es poden fer.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte