Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern i els comuns d'Andorra la Vella i la Massana signen un conveni per engegar el projecte del telefèric de Carroi


Escrit per: 
Agències / Foto: SFGA

Imatge per a la història la que s'ha produït aquest divendres al matí quan els cònsols d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, i de la Massana, David Baró, i el cap de Govern, Toni Martí, han signat un conveni entre les tres institucions de suport als estudis previs a la construcció d'un telefèric que enllaci Andorra la Vella amb el Pic de Carroi, i en una segona fase, el Pic de Carroi amb el Camp de neu de Pal. És un acord de 'voluntat política', segons els tres compareixents, i que 'obre un nou camí de treball, anàlisi, estudis i participació ciutadana per fer realitat el giny mecànic, o almenys tenir-ho tot a punt per deixar-ho tot enllestit a finals de mandat' i començar a construir en el següent.
 La primera de les actuacions que s'han de fer passa per la sessió de Comú d'aquest dilluns a Andorra la Vella convocant un concurs nacional per adjudicar l'assessorament tecnicoeconòmic de la redacció del plec de bases per a la licitació de la concessió administrativa per a la construcció i explotació de giny.

La següent passa, i si l'informe d'enginyeria tècnica és favorable, serà el de convocar la licitació de la concessió administrativa; i a finals del 2015, coincidint amb el final de mandat, un cop adjudicat el concurs, tenir-ho tot a punt per començar les obres.

Tot plegat, tal com ha destacat Rosa Ferrer, el projecte s'ha de finançar a través de les empreses privades i no ha de costar diners a les administracions públiques. La cònsol major d'Andorra la Vella ha assegurat que 'continua havent-hi inversors privats i empreses interessades en el projecte'. De totes elles, és conegut públicament l'interès i el projecte presentat per Doppelmayer.

Ferrer també ha recordat que del projecte de telefèric al Pic de Carroi ella ja en sentia parlar en la seva infantesa i que quan va arribar al Comú va trobar diferents projectes d'empreses privades que s'hi interessaven, però que no hi havia cap informe propi del consistori sobre al seva viabilitat. 'Aquests anys hem treballat per veure'n la seva viabilitat, així com l'impacte mediambiental i el sobrevol', ha declarat.

El conveni entre les tres institucions posa de manifest el suport del Govern a declarar d'interès nacional el projecte. El cap de Govern, Toni Martí, ha posat èmfasi en aquest fet i que 'en aquests moments no podem deixar de costat els nostres pilars tradicionals, i aquest projecte en complementa un com és el turisme'.

El Comú de la Massana s'ha assegurat que en el conveni hi sortís especificat que en contraprestació de la cessió d’ús del terreny comunal, haurà de percebre 'una part del cànon que s’imposi al concessionari, o un cànon independent, segons la modalitat i l’import o bé altra fórmula que precisarà el plec de bases de la concessió'.

Igualment, l'estructura d'arribada al Pic de Carroi ha de preveure ja els elements per a una futura ampliació fins a Pal. David Baró també ha assegurat que hi hauria un procés de participació ciutadana molt ampli que no ha acabat d'especificar, però que més enllà dels processos legals d'informació pública, o de les reunions de poble informatives, no ha descartat realitzar una consulta popular.

Pel que fa a l'impacte mediambiental, el conveni especifica que el projecte ha de tenir un mínim d’impacte ambiental tant respecte al solà d’Andorra la Vella, atenent a la previsió del Comú d’Andorra la Vella de crear el Parc d’Enclar, com respecte a la Vall dels Cortals de Sispony a la Massana'.

Martí ha destacat la visió de país del projecte i ha afirmat que 'si això és bo per a Andorra la Vella i per a la Massana, és bo per al país'.

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic