Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença de Filloy davant la comissió d’Afers Socials i Igualtat.
Un moment de la compareixença de Filloy davant la comissió d’Afers Socials i Igualtat.

El Govern i l’AGIA ultimen el que serà un “contracte tipus” de lloguer


Escrit per: 
M.S. / Foto: C.A.

L’executiu i el Col·legi Professional d’Agents i  Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) estan ultimant un esborrany del que serà un “contracte tipus” de lloguer que permetrà “poder extreure aquelles dades que ens interessen mantenint i respectant la Llei de protecció de dades”. Així ho va avançar ahir el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy, durant la seva compareixença davant la comissió legislativa d’Afers Socials i Igualtat, on va exposar les línies estratègiques del ministeri per a aquesta legislatura.
Filloy, que va recordar que la proposta del contracte tipus es va plantejar a la Taula d’habitatge, va situar aquesta iniciativa en el marc del futur Institut Nacional de l’Habitatge, que entre les seves funcions tindrà la de gestionar el registre de dipòsit de contractes de lloguer. En aquest sentit, el ministre, que va destacar que durant el primer trimestre de l’any vinent ja es disposarà d’“una proposta o un primer esborrany de llei de creació de l’Institut Nacional d’Habitatge”, va explicar que amb aquest registre es podrà  disposar d’una radiografia “molt concreta i molt realista” del mercat de lloguer, ja que ara amb la declaració de l’inquilinat “no és suficient” perquè hi ha comuns que “no recullen aquesta dada” i d’altres que “no ens l’han pogut facilitar”.
El titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut va incidir en la importància de poder disposar de dades i que aquestes estiguin ben ordenades i sistematitzades per poder elaborar polítiques d’habitatge, i va recordar el conveni signat recentment amb l’Observatori Metropolità de l’Habitatge de Barcelona per tal que aquest col·labori en l’ordenació de les dades. En aquesta línia, Filloy va destacar que durant el primer trimestre de l’any vinent ja es podria posar en marxa “aquesta base de dades en matèria d’habitatge”.
La gestió de totes aquestes dades podria recaure també en el futur Institut Nacional de l’Habitatge que, a part del registre de contractes, tindria també la responsabilitat del fons publicoprivat que es vol impulsar així com també atribucions en matèria de prevenció de l’exclusió i promoció de l’habitatge com podria ser la gestió de les actuals ajudes, la potestat de crear-ne de noves o assumir per exemple les que actualment es donen en el marc del programa Renova.
D’altra banda, Filloy, que va recordar el projecte que es fa de la mà de la Fundació Privada Armor i va dir que s’està en converses amb un Comú que podria cedir un terreny, va anunciar també la voluntat de crear una Oficina d’atenció en matèria d’habitatge perquè els ciutadans puguin disposar de tota la informació necessària i dels seus drets i deures. 

Desplegar la història social i buscar com poder acabar amb la cronicitat d’usuaris

Entre els projectes que des del ministeri ja s’han començat a treballar hi ha la creació d’un sistema integrat d’informació, una mena d’història social assimilable al que seria la història clínica compartida. Filloy, que va recordar que es tracta d’una qüestió que ja “ens ve determinada dins la llei amb la voluntat de maximitzar resultats i minimitzar les despeses”, va precisar que tot just s’està desenvolupant l’eina informàtica “perquè aquesta informació estigui a l’abast dels professionals, evidentment amb els controls de seguretat i la protecció necessària tal com s’estableix amb la història clínica”.
A més a més, disposar d’aquesta història social permetrà al ministeri avançar en una altra de les seves prioritats, com és la de mirar de reduir la cronicitat d’alguns usuaris a serveis socials. “Al moment que pots creuar dades pots saber com són els usuaris, quina tipologia d’usuaris tens, com estan uti-litzant els serveis socials”, va remarcar Filloy, que va incidir que un cop en funcionament aquest sistema integrat d’informació “podrem identificar segurament mancances per intentar corregir aquesta cronicitat”. En aquesta línia, el ministre va admetre que la formació pot ser un element clau per “trencar aquesta cronicitat d’algunes persones” i per aquest motiu, i tot i que ja existeixen alguns programes, es va mostrar partidari de reforçar-los.

Reforçar el SAD

Tot i que el Servei d’Atenció a Domicili (SAD) “està molt ben valorat pels usuaris” com posen de manifest les enquestes de satisfacció, el titular d’Afers Socials, Habitatge i Joventut considera que “encara hi ha marge de millora”, motiu pel qual durant l’any vinent, i de fet “al llarg de tota la legislatura”, es mirarà de reforçar el servei. En aquest sentit, Filloy, que va recordar que la ràtio de professionals necessària ve determinada pel nombre d’usuaris, va destacar que es mirarà d’incrementar el personal que presta el servei i el nombre d’hores “si escau”, a la vegada que també hi haurà una millora a nivell salarial.

Govern
l'AGIA
contracte tipus
lloguer
ultimen

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Ara que volen saber aquets de govern? Que s'esta formant un bombolla immobiliaria k petara i despres tots a plorar? Deixin de especular immobiliaries i propietaris que despres passara factura i govern te que ficarhi ma... aixo no es regula sol... ja que al canviar els anys del alquiler la heu liat ben gorda i com sempre el poble sufrint les vostres absurdes lleis i nomes amb jna paraula incompetents

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte