Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern iguala els complements salarials d’eventuals i personal fix
El Govern iguala els complements salarials d’eventuals i personal fix

El Govern iguala els complements salarials d’eventuals i personal fix


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern va acordar ahir, a proposta de la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, modificar dels contractes dels treballadors eventuals perquè puguin rebre els mateixos complements retributius que reben els funcionaris i agents de l’administració de caràcter indefinit, tot i que el Codi de relacions laborals no ho prevegi o ho prevegi amb un import inferior.
Així ho va explicar ahir, exercint de portaveu de l’executiu, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que va remarcar que es tracta d’una mesura d’equitat i que, malgrat que la futura modificació de la Llei de funció pública i el corresponent reglament de sistemes de compensació ja regularan aquesta qüestió, “hem considerat que no podíem esperar més, ja que  aquesta situació d’iniquitat no podia continuar existint”. 
D’aquesta manera, els prop de 600 treballadors eventuals que hi ha a l’administració, que es regeixen pel Codi de relacions laborals i a qui per tant no es podia aplicar el reglament de sistemes de compensació, gaudiran dels mateixos complements que el personal indefinit pel que fa a dietes, hores extres o nocturnitat, entre altres conceptes.
Amb aquesta mesura, des de l’executiu es dona resposta a una llarga reivindicació d’aquest col·lectiu. En aquest sentit, el ministre, que va admetre que si no s’havia fet abans era perquè s’havia considerat més adient esperar a la nova Llei de funció pública, va destacar que aquesta decisió s’ha pres en aquests moments de legislatura perquè si s’ha­gués fet cap a les acaballes “se’ns hauria dit electoralistes”.
Precisament, quant als treballs de la ministra Descarrega, Espot va insistir que la modificació de la Llei de funció pública “segueix el calendari previst”, tot i que encara s’està en la fase de consultes amb els diferents agents implicats perquè “és una reforma important i volem que sigui el màxim de consensuada entre les parts”.

Reduir eventuals
Al marge de la iniciativa per igualar les condicions salarials dels treballadors eventuals amb els funcionaris i els agents de l’administració de caràcter fix, Espot va reiterar la voluntat de l’executiu, en la mesura que es pugui, de “caminar cap a la reducció del nombre d’eventuals”.
Tot i això, el ministre va deixar clar que “cal ser conscients” que en determinats departaments i àrees de l’administració “sempre hi haurà eventuals”, perquè per les seves característiques sempre tenen pics de feina en moments puntuals i necessiten personal. 
En aquest sentit, el ministre, que sí que va admetre que “no és normal” un percentatge d’eventuals tan elevat com el que hi ha als departaments d’Educació o al mateix que ell encapçala d’Afers Socials, va posar d’exemple el cas de l’àrea de Conservació i Explotació de Carreteres (COEX), on hi ha un pic de feina molt estacional.

Complement salarial per als col·laboradors educatius

El titular d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va informar també que, a proposta del ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, i la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, el Govern va aprovar també un complement salarial per als col·laboradors educatius que no arribin al salari mínim interprofessional.
Espot va recordar que fins al curs passat els col·laboradors educatius que no cobraven al salari mínim, en la majoria dels casos perquè no feien les 40 hores setmanals, s’havien de pagar ells mateixos la diferència per arribar a aquest mínim i garantir-se així la cobertura de la CASS.
Aquest canvi, que segons va precisar el ministre beneficiarà unes cinc o sis persones que es trobaven en aquesta situació, ja serà vigent de cara al curs vinent. Enguany, el ministeri d’Educació i Ensenyament Superior havia contractat 21 col·laboradors educatius.

complements salarials
eventuals
personal fix
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte