Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir.
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la compareixença d’ahir.

El Govern incentiva els vehicles de transport públic menys contaminants


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Amb l’objectiu d’afavorir que les empreses de transport, tant de mercaderies com de viatgers, vagin renovant la seva flota i adquireixin vehicles amb motors menys contaminants, l’executiu ha modificat el reglament d’impostos especials per actualitzar els criteris de devolució parcial de l’impost especial sobre els hidrocarburs als transportistes professionals als estàndards vigents en matèria d’emissions de gasos de combustió interna.
Així ho va explicar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, que va precisar que amb aquesta iniciativa es busca incentivar els vehicles amb motors menys contaminants i deixar de subvencionar part del carburant a “aquells vehicles que han quedat obsolets” respecte a la classificació europea d’emissions de gasos.
D’aquesta manera, i a diferència del reglament vigent des del 2009, que no diferenciava el nivell de contaminació a l’hora de retornar part de l’import de l’impost, el nou text, que entrarà en vigor el primer de gener de l’any vinent, preveu una devolució de 0,14 euros per litre consumit, per als vehicles que tinguin una classificació “euro 6” igual a la vigent per a l’any en curs, de 0,12 euros per litre consumit, per als vehicles que tinguin una classificació “euro 5”, un nivell inferior a la vigent per a l’any en curs i de 0,10 euros per litre consumit, per als vehicles que tinguin una classificació “euro 4” de dos nivells inferior a la vigent per a l’any en curs.
Així mateix, segons va destacar Cinca, el nou reglament té en compte que la classificació europea pugui anar canviant amb l’aparició de noves categories i ja preveu que les bonificacions es vagin adaptant a les noves classificacions, de manera que sempre se subvencioni les tres categories menys contaminants. A més, amb la modificació s’elimina també el topall màxim de 25.000 litres per vehicle que se subvencionava.
El ministre, que va xifrar en un centenar els vehicles “euro3” que es quedarien sense subvenció amb la nova normativa, va explicar que la quantitat retornada l’any passat amb aquestes bonificacions va ascendir als 590.000 euros

Dos nous reglaments de la Llei de seguretat i salut en el treball

El consell de ministres va aprovar ahir dos nous reglaments dels previstos en la Llei de seguretat i salut en el treball, segons va informar el ministre portaveu, Jordi Cinca. 
Concretament es tracta del reglament relatiu a les disposicions mínimes de seguretat i salut relatives al treball amb equips que inclouen pantalles de visualització i el reglament regulador de les disposicions mínimes de seguretat i de salut relatives a la manipulació de càrregues que comporti riscos, en particular dorsolumbars, per als treballadors.
Els textos, que segons va precisar el ministre s’han treballat i consensuat conjuntament amb els agents socials implicats, estableixen les disposicions mínimes de seguretat i de salut que s’han d’adoptar per garantir una protecció adequada dels treballadors en les matèries de manipulació manual de càrregues i d’ús de pantalles de visualització.  Des del departament de  Treball es preveu un seguit d’accions per donar a conèixer els reglaments.

Dues ajudes de 10.000 euros per a la recerca

En el marc de les ajudes que es donen amb l’objectiu de promoure i estimular la realització de treballs de recerca o de transf erència que tinguin com a objecte d’estudi Andorra o siguin directament aplicables al país, l’executiu va acordar ahir la concessió de dues ajudes de 10.000 euros, segons va informar el ministre portaveu. Concretament, en la modalitat genèrica, es concedeix l’ajuda al projecte Medicina regenerativa per al tractament de patologies musculoesquelètiques d’Anna Boada, mentre que en la modalitat ActuaTech l’ajuda és per a Pejman Iravani i el seu projecte Optimització del temps de resposta en operacions de cerca i salvament amb sistema de planificat autònom per drons.

Tràmits tancarà a les cinc de la tarda a partir de gener

L’horari d’atenció al públic del Servei de Tràmits serà de vuit del matí a les cinc de la tarda, i no fins a dos quarts de sis com fins ara, a partir del dia 2 de gener, segons va acordar ahir l’executiu. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va explicar que el canvi d’horari respon a “les diverses proves” portades a terme que han permès constatar que l’a-fluència de públic decau de forma important a partir de les quatre i que ja és mínima des de les cinc. 
Cinca va informar que durant els períodes de vacances escolars l’horari d’atenció serà de vuit del matí a les quatre de la tarda, exceptuant els dies 23, 27 i 30 de desembre, 2 i 3 de gener i tot l’agost i del 2 al 6 de setembre, que el tancament serà a dos quarts de quatre de la tarda. Excepcionalment, el 24 i el 31 desembre el tancament serà a dos quarts de dues.

Govern
incentiva
vehicles
transport públic
menys
contaminants

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte