Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, amb el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, ahir.
El ministre de Finances, Eric Jover, amb el secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, ahir.

El Govern inicia el procediment de sol·licitud per ser membre de l’FMI


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Facundo Santana

El Govern ha iniciat el procediment de sol·licitud d’adhesió al Fons Monetari Internacional (FMI). Ho va fer el 3 de gener passat a través d’una carta formal adreçada a la directora general de la institució. Segons va explicar el ministre de Finances, Eric Jover, la culminació del procés per esdevenir-ne membre tindrà una durada aproximada d’un any, tot i que en el transcurs d’aquest, el Principat pot descartar l’adhesió. I és que, tal com va insistir Jover ahir davant dels mitjans de comunicació, amb el pas fet a inicis d’any “el Govern no està assumint obligacions”. 

De fet, un dels elements que pesarà a l’hora de prendre una decisió serà la quota que Andorra haurà de satisfer a l’FMI. Ahir, Jover no va voler donar cap xifra estimativa i va explicar que amb la sol·licitud d’adhesió es podrà conèixer quin és el valor de la quota i, “igual d’important”, com aquesta s’articularà (saber si s’ha de desemborsar completament, si alguna part de la quota és recuperable, si es considera un compte del Govern d’Andorra a l’exterior i per tant és un compte de lliure disposició...). Així, Jover va destacar que per primer cop “ens podrem posicionar en base a dades reals”. 
El procediment que s’inicia després de la sol·licitud d’adhesió a l’FMI preveu una visita tècnica a Andorra per recopilar dades i comprovar informació per a la redacció d’un informe. Amb aquest document, el comitè de la institució establirà una quota que es proposarà al Principat, el Govern va insistir que es tracta d’un acord entre les dues parts. Un cop això es produeixi, la resolució d’adhesió elaborada per la direcció executiva es farà arribar a la junta de governadors (on són representats tots els estats membres), que prendrà la decisió final. Finalment, el Govern d’Andorra haurà d’acceptar la proposta de la junta de governadors i preparar l’instrument de ratificació (un conveni internacional), que ha de ser aprovat pel Consell General i dipositat a l’FMI. 
Jover va recordar que les relacions amb la institució venen d’anys enrere, però el procediment per adherir-s’hi es va accelerar arran de la intervenció de la BPA. A més, va indicar que hi ha un dictamen del Consell General que recomana l’adhesió com també ho ha fet el Parlament Europeu i les agències de ràting. Així, va explicar que ser membre de l’FMI portaria beneficis en assistència tècnica i formació en diversos àmbits; en el ràting de país i de les entitats financeres; en el finançament del deute; i l’accés a finançament en cas de necessitat. Com a obligacions caldria revisar la metodologia de les estadístiques i reforçar l’estructura; evitar restriccions als pagaments corrents o pagar la quota, entre altres. El Govern va informar els grups parlamentaris per telèfon d’aquest pas, que segons va dir Jover marcarà els condicionants per ser membre de l’FMI i, a partir d’aquí, permetrà posicionar-se políticament.

Govern
procediment
sol·licitud
FMI

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte