Diari digital d'Andorra Bondia
Eric Jover, en la compareixença posterior al primer consell de ministres.
Eric Jover, en la compareixença posterior al primer consell de ministres.

El Govern insta les parts a entendre’s per poder mantenir la marca Vallnord


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

Tot i no ser-ne part i admetre que “va més enllà” de les seves funcions, el Govern considera que “seria interessant” que les parts, EMAP i Ordino Arcalís, “poguessin arribar a un acord que permetés mantenir la marca Vallnord”.  

Així ho va assegurar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, en la compareixença posterior al primer consell de ministres del nou executiu en què va oferir la col·laboració del Govern per mirar de trobar una solució. “El Govern estarà per allò que considerin les parts”, va destacar Jover, que va recordar que Vallnord “és una marca reconeguda a nivell internacional” i que “ha ajudat” a col·locar Andorra entre les millors destinacions d’esquí.
Ja entre les qüestions abordades en el primer consell de ministres, i com és habitual a l’inici de la legislatura, l’executiu va acordar els nomenaments de diferents càrrecs directius i de secretaris d’Estat. Així, es va nomenar Marc Rossell com a secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Joan León com a secretari d’Estat de Justícia i Interior, i Lara Vilamala com a secretària d’Estat de la Funció Pública i Reforma de l’Administració, que juraran el càrrec les pròximes setmanes. Precisament, el nomenament de Vilamala, membre del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA) i que va formar part també de la comissió consultiva de la Funció Pública, és, per Jover, “un símbol de la voluntat de renovar aquest diàleg” amb els sindicats i els treballadors públics.
En aquest sentit, però, Jover, que va admetre que l’anterior executiu “segurament no va saber explicar suficientment bé” una llei que tenia per objectiu millorar la situació dels treballadors públics, va refermar el posicionament del Govern i de la ministra de la Funció Pública i Reforma de l’Administració, Judith Pallarés, de desenvolupar reglamentàriament la Llei de la Funció Pública i si durant aquest procés “es detecten elements que es poden millor es farà”. 
D’altra banda, Jover va explicar que l’executiu va acordar també la composició de la nova delegació de negociació amb la Unió Europea per a l’establiment d’un acord d’associació, negociació que va assegurar que “continuarà amb tota la intensitat necessària”, que estarà encapçala com a cap negociador pel secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba. També en formaran part un representant del copríncep episcopal i un del copríncep francès, l’ambaixadora d’Andorra davant de la UE, Esther Rabasa, i un tècnic adscrit a la secretaria d’Estat pendent de confirmar.
Precisament, Riba, que la setmana vinent s’estrenarà a Brussel·les en la nova ronda de negociació programada en aquest cas entorn del marc institucional, va detallar al consell de ministres els punts en què s’ha avançat en la negociació amb la UE i allò que encara resta pendent.
Interpel·lat sobre l’acord marc que havia d’incloure les línies mestres de la negociació i que des de la UE es volia que se signés aquest mes de juny, Jover va assegurar que “no hi ha document ni hi hem tingut accés”, de manera que es desconeix “el detall” i la “voluntat” que hi havia al darrere. Així, el ministre no va aclarir si es tractava simplement d’una rúbrica del que ja s’havia acordat fins ara o havia de mostrar el camí a seguir a partir d’ara, però va assegurar que si arriba “es valorarà el document”.

Oberta la convocatòria a les ajudes del pla Engega 2019

El consell de ministres va donar el vistiplau a l’obertura de la convocatòria del programa Engega 2019, que compta amb una dotació de 750.000 euros, i que desenvolupa el reglament d’ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional.
Tal com ja es va informar en la presentació de la iniciativa a principis d’any, els vehicles subvencionables poden ser nous elèctrics purs, d’autonomia estesa o híbrids endollables. En el cas de les furgonetes i camionetes elèctriques pures l’ajut serà d’un màxim de 9.000 euros, en el cas dels turismes elèctrics purs i d’autonomia estesa l’ajut serà de fins a 6.000 euros i en el cas de les motocicletes serà de 1.000 euros. Quant als turismes híbrids endollables es mantindran en 3.000 euros. Igual com als països de l’entorn, el percentatge de l’ajut s’ha limitat al 35% del preu del vehicle.

Coberta l’emissió de deute públic de 100 milions

El Govern va aprovar el decret de resolució de la subhasta d’una emissió de deute públic per un import de 100 milions d’euros després d’haver rebut sol·licituds per un import de  278.333.000 euros, més del 200% dels 100 milions d’euros subhastats.
Concretament, es tracta d’una emissió de bons que dona continuïtat a una que arriba al venciment, a 18 mesos amb un interès anual del 0,75% i, com va recordar el ministre portaveu, Eric Jover, dividida en dos trams. Un de 50 milions d’euros obert de manera limitada i exclusiva a les entitats de dret públic i a les societats públiques, i un segon, també de 50 milions d’euros, obert a tots els inversors restants, ja siguin persones físiques o jurídiques. Jover va destacar la satisfacció de l’executiu per la bona acollida que segueixen tenint les emissions de deute públic entre els inversors.

Convocats els ajuts a l’estudi

L’executiu va acordar l’obertura de la convocatòria d’ajuts a l’estudi previs a l’Ensenyament Superior per al curs 2019-2020, als quals destina fins a 1.100.000 euros, segons va explicar Jover, que va recordar que “es tracta d’una bossa oberta que es pot ampliar si és necessari”. Les ajudes es podran sol·licitar des d’avui mateix i fins al 28 de juny vinent al Servei de Tràmits del Govern o al dels comuns, que també disposen dels impresos de sol·licitud corresponents.

Govern
marca
Vallnord

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte