Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença posterior al consell de ministres.
El ministre portaveu, Eric Jover, i el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença posterior al consell de ministres.

El Govern limita l’entrada de nous professionals a la sanitat pública


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El Govern va aprovar ahir el Reglament d’acreditació dels professionals de la salut per signar conveni amb la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), mitjançant el qual es limitarà l’entrada de nous professionals, siguin de l’especialitat que siguin, a la sanitat pública, que els darrers anys ha crescut “de forma descoordinada i anàrquica i no segons les necessitats”, tal com va assegurar el ministre de Salut.
Joan Martínez Benazet, que va recordar que aquesta regulació formava part dels compromisos electorals de DA, va incidir en la necessitat que la sanitat pública vetlli “per tenir els professionals ajustats a la cartera de serveis que s’ofereix” i a tall d’exemple va recordar que l’any 2008 hi havia al país 37 fisioterapeutes, 99 metges i 48 odontòlegs i que ara n’hi ha 157, 168 i 78, respectivament.
En aquest sentit, Martínez Benazet, que va dir que en el cas dels fisioterapeutes s’està un 20% per sobre de les ràtios més altes d’Europa, que són les dels països nòrdics, i en el dels odontòlegs un 12% per sobre del que seria la plantilla ajustada a un país europeu, va destacar que “es vol posar ordre de forma progressiva”, ja que hi ha especialitats que s’han saturat però d’altres en què manquen professionals.
I és que el reglament, que preveu que tots els professionals ja convencionats amb la CASS quedin automàticament acreditats, preveu únicament acreditar-se en dues circumstàncies. D’una banda, que hi hagi necessitat de la professió o l’especialitat al país, un fet que el ministeri avaluarà amb els col·legis professionals corresponents, i de l’altra, que el professional que vulgui accedir a la sanitat pública tingui una vinculació amb el país, com és que hi hagi viscut o exercit un mínim de set anys, un criteri amb el qual es vol afavorir també el retorn al Principat de professionals andorrans o que hi han passat part de la seva vida.
Així mateix, Benazet va explicar que l’acreditació tindrà una vigència de quatre anys passats els quals serà necessari tornar-se a acreditar passant per un procés de renovació que es basarà en criteris de formació continuada i qualitat assistencial, i que s’establirà més endavant per reglament.
El ministre, que va deixar clar que els convencionats actuals sí hauran de fer la renovació de l’acreditació un cop passats els quatre anys, va destacar també que entitats com el Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) “s’hauran d’adaptar també a aquests nous criteris de qualitat i formació”.

El preu del forfet escolar queda fixat en 66,59 euros

El Govern va aprovar ahir els preus dels forfets d’esquí escolar diari i de l’hora de monitor per alumne que, d’acord amb el conveni signat l’any passat amb Ski Andorra, s’incrementen un 5% i un 3% respectivament, segons va explicar el ministre portaveu, Eric Jover, que va dir que la subvenció de l’executiu s’incrementa, d’acord amb l’IPC, un 0,7%. Així, el preu del forfet escolar ha quedat fixat en 66,59 euros, l’universitari en 78,56, el d’acompanyant menor de 65 anys en 199,39 i el d’acompanyant major de 65 anys en 269,88 euros. Els forfets es podran adquirir a Ski Andorra entre el 12 de novembre vinent i el 31 de gener de 2020.

Andorra defensa a l’ONU el 4t informe de la Cedaw

Una delegació del Govern va participar ahir en la 74a sessió
del Comitè per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw), que va tenir lloc a la seu de l’ONU de Ginebra, on va defensar el quart informe periòdic elaborat per l’executiu amb relació a la situació de les dones al Principat.
L’informe posa en relleu l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat, que ha analitzat les dades estadístiques, la legislació així com els diferents programes i serveis que existeixen a Andorra per garantir la igualtat d’oportunitats entre homes i dones, i entre els col·lectius vulnerables. 

Millores a centres escolars

El consell de ministres va acordar ahir l’adjudicació dels treballs de refecció de la coberta del pati de l’Escola Francesa d’Encamp a l’empresa Edicom per un import de 53.275 euros. Els treballs tenen un termini d’execució de quatre setmanes. A més, es va acordar la licitació de les obres de refecció de les cobertes del conjunt escolar maternal del Roc de Ciutat de Valls.

Govern
limita
entrada
professionals
sanitat
pública

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte