Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern modifica la llei del bingo per incrementar el control del blanqueig


Escrit per: 
M. F.

Incrementar la prevenció contra el blanqueig de diners, modernitzar l’actual marc per introduir noves tecnologies i el control dels jugadors són els tres objectius bàsics que busca el Govern amb el projecte de llei que va aprovar ahir per modificar l’actual Llei del joc del bingo.

D’aquesta manera, tal com va remarcar ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, una de les finalitats és el reforç dels mecanismes de prevenció del blanqueig de diners i per aquest motiu s’inclou l’obligació dels operadors de declarar a l’Oficina del Joc els premis superiors a 15.000 euros i també es contempla que el personal haurà de rebre una formació específica per a la prevenció del blanqueig de capitals.
Pel que fa a la regulació de l’entrada i el control dels jugadors, Cinca va posar en relleu que el que es pretén és prohibir l’entrada a aquelles persones que rebin ajudes socials, a les que estiguin declarades incapaces, als insolvents, als que estiguin immersos en un procés de suspensió de pagament o fallida i a les persones que presentin un risc per a la seguretat de l’Estat o l’ordre públic. D’aquesta manera, pel que fa a les persones que reben ajudes, l’objectiu és que aquestes no vagin destinades a “altres finalitats” que no siguin les que han motivat la concessió de la prestació. Pel que fa a com es farà aquest control, tot i que s’està avaluant, el ministre portaveu va subratllar que les ajudes són públiques i que com que a l’entrada del bingo és necessari identificar-se és fàcil “creuar dades” sense que en aquest llistat hagi de constar perquè la perceben.
Quant a la modernització del marc legal actual que també pretén aquesta modificació, cal destacar que s’introduiran dues modalitats, els cartrons virtuals i el vídeo-bingo i d’aquesta manera es vol donar la possibilitat a les sales que “ampliïn les formes de joc”, va destacar Cinca. En aquest cas del vídeo-bingo es cobraran els impostos per màquina i any i tindrà un cost de 3.700 euros per cada aparell que s’instal·li i, a més, el número de màquines que es puguin posar als bingos també estarà limitat a una ràtio determinada calculada en base al número de llocs efectius de la sala, a raó d’una màquina per cinc llocs presencials. A més, tal com va remarcar Cinca, aquestes màquines només es podran instal·lar en bingos i no en qualsevol altre establiment.
En aquesta modificació, tal com va afegir Cinca, han treballat de manera conjunta l’Oficina del Joc i Economia. De fet, aquesta oficina està ara recaptant informació sobre les diferents legislacions vigents a altres països per a l’elaboració de la llei del joc i, segons va concloure el ministre portaveu, ha incidit en el fet que s’hagi introduït la sensibilització en les conductes de risc.

Un milió per a ajudes i la sentència dels comuns
El consell de ministres va aprovar ahir fer una reserva d’un milió d’euros per fer front a les ajudes socials i a la sentència del Tribunal Superior que obligava el Govern a pagar els comuns per la prescripció de tributs. D’aquesta manera, Cinca va posar en relleu que malgrat el pressupost d’aquest any ja preveia un increment de les ajudes socials en un 41%. Aquesta partida no serà suficient i per això s’ha previst una partida d’uns 735.000 euros més. L’executiu ha previst a través de l’ajustament d’un 0,25% en tots els ministeris de partides no compromeses poder arribar a una quantitat d’un milió.

 

 

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte