Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern multarà els establiments que no facin la recollida selectiva
El Govern multarà els establiments que no facin la recollida selectiva

El Govern multarà els establiments que no facin la recollida selectiva


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Medi Ambient obrirà expedients sancionadors a aquells establiments del sector de la restauració i l’hostaleria que no facin la recollida selectiva, tal com estan obligats, segons va anunciar ahir la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, en la seva compareixença davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient per exposar la revisió del Pla nacional de residus (PNR) per al període 2017-2020.
De fet, aquesta és una de les qüestions que recull un dels cinc programes previstos en aquesta revisió, el relatiu a productors singulars, on es posa de manifest el compliment irregular del decret del 2008 que obligava el sector de l’hostaleria a fer la recollida selectiva en funció de la parròquia. En aquest sentit, la ministra, que va situar la Massana, Canillo i la capital com les parròquies amb un menor grau de compliment, va explicar que la voluntat és que el cent per cent dels productors singulars del sector de l’hoteleria disposin dels contenidors per fer el reciclatge de vidre, paper i cartró i envasos i que el portin a terme.
En aquest sentit, Calvó, que va admetre també que cal un “esforç” pel que fa a la restauració de les estacions d’esquí, va recordar que l’obligació de facilitar els contenidors és dels comuns i va precisar que es mirarà de diferenciar entre els que no acaben de fer correctament el reciclatge i els que no mostren cap voluntat per fer-lo, que seran a qui s’obriran els expedients sancionadors.
Així mateix la ministra, que va dir que en aquest programa de productors singulars també s’incidirà en els grans establiments comercials, va reconèixer que fins ara s’ha optat “per acompanyar” aquests establiments en una tasca més de conscienciació i que s’hi tornarà a incidir un cop més abans de posar-se ferms amb la qüestió de les sancions, ja que hi ha un cert nombre d’incomplidors que ja estan identificats.
En aquest sentit, el director general de Medi Ambient, Marc Rossell, va explicar que hi hauria uns 250 establiments dels 1.500 a inspeccionar que no complirien correctament l’obligació de reciclar.
Pel que fa a l’eix de reutilització i reciclatge, el ministeri aposta, de la mà d’entitats com Càritas, per potenciar el reciclatge de tèxtil, tant del que es pot reutilitzar com del que ja no, per potenciar les minideixalleries comunals i fer-ne fins i tot de mòbils i per millorar la gestió de la matèria orgànica. Amb tot, aquesta darrera dependrà dels resultats de la prova pilot que s’està portant a terme al Pas de la Casa, que es preveuen tenir a finals d’anys, ja que, com va destacar Calvó, “el tema de la matèria orgànica té sentit si el compost es pot utilitzar i no si ha d’acabar en un abocador o per a valorització energètica”.
Quant al programa relatiu als residus associats a un problema específic, en aquests tres propers anys Medi Ambient preveu incidir en la recollida dels residus sanitaris, medicaments i radiografies; en els vehicles fora d’ús –aprofitant fins i tot la modificació que s’està preparant del Codi de la circulació per agilitzar el procés de retirada–, els pneumàtics i la runa.
Amb totes aquestes mesures, així com amb les del programa de prevenció –que inclou aspectes com el malbaratament alimentari, la reducció de la generació de paper a l’administració i a les escoles i treballar en la reducció de plàstics i embalatges–, el ministeri preveu poder assolir els objectius fixats en el PNR per al 2020, després de constatar que alguns dels fixats per al 2015 no s’han assolit, tot i que sí que superen, com va recordar Calvó, els establerts per les directives europees, més baixos que els que es van fixar en el PNR.
Quant al darrer dels cinc eixos de la revisió, fa referència a tot el treball preparatori de cara a l’elaboració del nou Pla nacional de residus per al període 2020-2040.

medi ambient
Sílvia Calvó
PNR
residus
reciclatge
recollida selectiva
tèxtil
paper
caretró
vidre
envasos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte