Diari digital d'Andorra Bondia
Carles Naudi va preguntar sobre el calendari i el volum de cabal comunitari que caldrà adoptar.
Carles Naudi va preguntar sobre el calendari i el volum de cabal comunitari que caldrà adoptar.

El Govern no concreta el termini per incorporar la legislació comunitària


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

Tot i que va ser objecte d’una pregunta en la sessió del Consell General celebrada ahir, el Govern segueix sense concretar el termini per incorporar el cabal comunitari. La ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, es va limitar a explicar que l’executiu ja va començar a treballar el 2015 en la legislació de l’Espai Econòmic Europeu, que és similar a la que s’ha d’assumir amb l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), i que hi ha 25 annexos que caldrà transposar a la legislació andorrana. A més, va afirmar que s’hauran de recollir 5.300 actes legals històrics. Amb tot, va especificar que caldrà analitzar si tots aquests actes es podran adoptar, si es fixa un període transitori o si es demana a la UE una excepció.

Ubach també va afegir que, tenint en compte que la legislació actual s’inspira en l’europea, hi haurà part d’aquests 5.300 actes que ja s’han adoptat. Això evitarà haver de començar de zero, ja que només caldrà “ajustar” aquesta legislació, va dir. La ministra d’Afers Exteriors, a més, va explicar que es preveu la rúbrica de l’acord, és a dir, la finalització de les negociacions de les seves disposicions generals, el 2019. Serà a partir d’aquí que caldrà treballar en la represa del cabal comunitari i l’adopció d’un calendari sobre aquest aspecte. 
El conseller general d’Unió Laurediana i Independents de la Massana (UL/ILM) Carles Naudi d’Areny-Plandolit va lamentar la manca d’informació a l’entorn dels terminis en l’adopció de la legislació de la Unió Europea i del seu volum. “És la tercera vegada que es limiten a dir que hi ha 25 annexos que caldrà transposar” i va criticar que “per tercera vegada” l’executiu no vulgui explicar “el que ens ve a sobre”. D’aquesta manera, va apuntar que si des del 2015 el Govern està analitzant l’Espai Econòmic Europeu “és pot equivocar de deu o de vint però no de 1.000”. Naudi també va retreure a Ubach que no informi del cost que suposarà la incorporació del cabal comunitari per a l’Administració i les empreses. El Govern només va indicar que l’executiu té quatre persones treballant en la transposició de la legislació i una vuitantena de professionals que no es dediquen a aquest tema en exclusiva. Quant a l’idioma que s’utilitzarà, encara està pendent de determinar si es traduirà al català o no.
Per altra banda, Ubach també va informar que s’ha nomenat un ambaixador permanent a Suïssa i l’oficina de l’ONU a Ginebra per cobrir una plaça que va quedar vacant i no va poder ser coberta. Amb el nou ambaixador resident, també es podrà reforçar la cooperació amb Suïssa, un dels objectius del Govern.

La modificació de la cotització dels autònoms, llesta al juliol

El Govern tindrà enllestit el mes de juliol el projecte de llei per modificar la cotització dels autònoms perquè sigui més equitativa i ajustada al que perceben. Es fixaran diferents trams de cotització segons una combinació de la renda neta de l’activitat econòmica i la xifra de negoci dels treballadors. A més, l’assignació a cada tram es farà de forma automàtica i s’instaurarà una declaració inicial que després, el 30 de juny, es regularitzarà amb les rendes netes. A banda, l’executiu també va informar que es reformarà la pensió de viudetat, i s’obrirà l’accés a certs casos, com ara les persones que no estaven casades i tenien fills en comú. També es modificarà la prestació d’invalidesa per accident no laboral o malaltia comuna per als autònoms, en què només pagaran per la part del treballador.

 

JC Flowers només ha pagat 3,8 milions per Vallbanc

JC Flowers ha pagat fins a la data 3,8 milions d’euros per la compra de Vallbanc. Així ho va informar el conseller de Finances, Jordi Cinca, que va afegir que es tracta d’uns 400.000 euros més que fa uns mesos. El conseller general d’SDP, Víctor Naudi, va lamentar que després de dos anys només s’hagi satisfet aquesta quantitat quan l’entitat va adquirir Vallbanc per 29 milions d’euros. Per això,  va acusar el Govern de “gestió desastrosa”, uns termes que va rebutjar Cinca i va indicar que el pagament restant està condicionat a “diferents fites”.

cabal comunitari
Unió Europea
JC Flowers
Vallbanc
autònoms

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte