Diari digital d'Andorra Bondia
El nou Codi de relacions laborals prohibeix el pagament del salari amb xec.
El nou Codi de relacions laborals prohibeix el pagament del salari amb xec.

El Govern no constata problemes per l’obligació de pagar el sou pel banc


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Andrey Popov

El Govern assegura que no ha constatat cap problema arran de la modificació del Codi de relacions laborals, que prohibeix pagar els salaris en metàl·lic o en xec i obliga els treballadors a cobrar a través del seu compte bancari. Tot i que algunes empreses van traslladar a aquest rotatiu el maldecap que això els suposa (i que van posar en coneixement de l’executiu, segons van dir), el ministeri d’Afers Socials, Justícia i Interior va informar que avui dia no hi ha “cap queixa” al respecte.

A més, el Govern va afirmar que els treballadors, i en especial els temporers, “tots obren comptes durant el temps que estan al Principat per gestionar amb més facilitat el cobrament de les nòmines i el pagament de factures com la llum, el telèfon i altres despeses de la vida quotidiana”. En aquest sentit, des de l’executiu es va indicar que tampoc li consta que hi hagi treballadors que s’hagin negat a obrir un compte bancari.
El Govern va recordar que la modificació del text va estar impulsada a iniciativa del grup parlamentari demòcrata i que aquest va fer un consulta a l’Associació de Bancs (ABA) per saber si hi podria haver algun problema amb el canvi de llei. Des de l’ABA es va assegurar que no. L’executiu va posar en relleu que aquesta modificació en el Codi de relacions laborals es va dur a terme per un tema de seguretat i traçabilitat dels moviments econòmics.
De la seva banda, la Confederació Empresarial Andorrana (CEA) va explicar que cap dels seus associats ha traslladat una petició a l’entitat sobre aquesta qüestió. En aquest sentit, la patronal va destacar que no hi ha cap companyia que hagi fet arribar dificultats per pagar les nòmines perquè els treballadors no tenen o no volen tenir compte bancari. Amb tot, va indicar que les empreses s’estan havent d’adaptar a aquesta nova obligació establerta a la Llei de relacions laborals i que encara hi ha desconeixement d’aquesta previsió. 
La Unió Sindical d’Andorra (USdA) també es va referir als canvis en el mètode de pagament dels salaris. Tal com va remarcar el secretari general de l’entitat, Gabriel Ubach, la llei diu clarament que no es poden pagar els sous ni amb xecs ni efectiu. Això suposa un problema per als temporers, principalment, apunta. Així va declarar que aquests treballadors han d’invertir un import elevat per desplaçar-se fins aquí, i un cop al país ha d’afrontar un preu de la vida car i la dificultat per accedir a un habitatge. És per això que són reticents a obrir un compte bancari per les comissions que les entitats hi apliquen. Ubach va aprofitar per tornar a denunciar que aquesta llei “atempta contra els treballadors” al mateix temps que va criticar que un cop aprovada s’hi vagin afegint alguns “retocs” per adequar-la a les necessitats de la patronal. És per això que va lamentar que en aquest procés no es tinguin en compte les observacions dels assalariats. Per tot plegat va reiterar la necessitat d’elaborar un nou Codi de relacions laborals pensant en els treballadors.

Govern
constata
problemes
obligació
pagar
sou
banc

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

Del que no es parla a l'article és del fet que els bancs cobren comissions per fer la transferència i el Govern et carrega un IGI del 9,5%. Ja queda clar perquè s'ha fet aquesta modificació del codi laboral i quins guanyen amb això...
.Amb l'aplicació de l'intercanvi d'informació bancaria els bancs s'han trobat amb una fugida de clients enorme, i eren uns clients que valoraven la discreció que comportava el secret bancari i assumien unes comissions draconianes sense rexistar. I això es va acabar i ara feina rai per recuperar aquells ingressos, però el "lobby" a prop del Govern ha fet efecte i amb una llei única al món volen omplir el calaix. Certament que aquest país té un futur ben negre, malgrat la contradicció que amb el negre viviem millor..

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte