Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió entre l’AEAT i la ministra de Turisme, el ministre d’Ordenament Territorial i el cònsol major d’Encamp, ahir.
Un moment de la reunió entre l’AEAT i la ministra de Turisme, el ministre d’Ordenament Territorial i el cònsol major d’Encamp, ahir.

El Govern no dona cap nova pròrroga als apartaments per regularitzar-se


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern no ha concedit finalment cap nova pròrroga als apartaments turístics per dur a terme les obres d’adaptació a la normativa. Abans de les eleccions, el sector va traslladar a l’executiu la petició de disposar fins al 31 d’octubre per realitzar aquests treballs, i tot semblava indicar que la demanda s’atorgaria. Ahir, però, l’Associació d’Empreses d’Allotjament Turístic (AEAT) –que ha liderat les negociacions– es va reunir amb la ministra de Turisme, Verònica Canals, i en la trobada es va recordar als empresaris que el termini d’un any per regularitzar els apartaments moblats per a vacances i sol·licitar el registre d’Habitatge d’Ús Turístic (HUT) va finalitzar el 3 de maig, al mateix temps que es va indicar que la modificació del reglament (aprovada el gener passat) permet ampliar aquest termini fins al 31 de juliol, sempre que es presenti la sol·licitud d’obra corresponent. 
Així doncs, tal com van afirmar des del Govern, les reformes hauran d’estar enllestides a finals de mes, tot i que d’altres fonts van explicar que l’executiu serà flexible si aquestes s’allarguen uns dies. Segons va indicar l’executiu al sector, no s’ha acabat concedint cap pròrroga perquè es tem que els allotjaments no estiguin preparats per a l’hivern. Aquesta negativa suposarà problemes als apartaments que en data d’avui no han iniciat encara les obres. 
Cal recordar que, quan van fer la petició al Govern, les empreses gestores van assenyalar que durant la temporada d’hivern no es podien fer obres perquè els apartaments estan a ple rendiment. Això obligava a dur-les a terme en tan sols un mes i mig. Amb aquest termini tan curt, però, es trobaven que no hi havia suficients professionals de la construcció per executar-les. 
En la reunió d’ahir, Canals va refermar que la qualitat dels allotjaments turístics i, entre d’altres, dels HUT, és primordial per garantir una bona experiència als turistes. Així mateix va reiterar la voluntat del Govern de donar-los una imatge i un producte de qualitat homogenis a tot el territori i adaptar-se als estàndards acordats amb el col·lectiu en les diverses reunions prèvies a la redacció del reglament.
Per altra banda, el Govern va informar que s’han presentat 2.486 sol·licituds de registre d’HUT. Aquesta xifra no varia gaire del nombre de llicències d’apartaments que hi havia fa dos anys (la diferència és tan sols d’uns 10 o 15 apartaments). El número d’HUT es concedeix per cadascun dels apartaments que hi ha en un immoble. Amb relació als apartaments il·legals, l’executiu va informar les empreses del sector que tornarà a incidir en les inspeccions per localitzar-los. El Govern va assegurar que en el marc d’aquesta tasca, s’han imposat sancions de fins a 3.000 euros.
En la trobada amb l’AEAT, a més de la ministra de Turisme, també hi van assistir el ministre d’Ordenament Territorial, i el cònsol major d’Encamp, Jordi Torres. El primer va recordar les accions que el Govern ha dut a terme al Pas de la Casa en matèria de promoció així com el pla d’embelliment previst per a la població. Quant al cònsol major encampadà, va destacar el treball conjunt entre el Govern i el Comú per impulsar la inversió a la parròquia. A la reunió, celebrada a proposta de la ministra de Turisme per exposar la situació actual que viu el sector dels habitatges d’ús turístic, també hi va ser present el director de Turisme, Sergi Nadal.
Cal recordar que l’AEAT va portar a la Justícia la nova normativa que regula els apartaments. En concret, la demanda presentada per l’entitat va ser formulada contra la modificació del Reglament de funcionament del registre d’habitatge d’ús turístic i d’empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic, que preveu una ampliació del termini per adaptar-se als nous requisits.

Govern
nova
pròrroga
apartaments
regularitzar-se

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte