Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern oficialitza la proposta de pacte per la reforma de la sanitat
El Govern oficialitza la proposta de pacte per la reforma de la sanitat

El Govern oficialitza la proposta de pacte per la reforma de la sanitat


Escrit per: 
M.S.

El cap de Govern ha oficialitzat la proposta de pacte d’Estat per la reforma del sistema de salut fent arribar als presidents dels grups parlamentaris un document, al qual ha tingut accés aquest rotatiu, calcat de la presentació que el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va fer davant la comissió legislativa de Sanitat i Medi Ambient la darrera setmana de juliol, i que els grups de l’oposició van considerar de “poc concreta”.
Així, en la proposta, i després de fer un històric des de la creació de la CASS i el SAAS, Martí incideix en la necessitat de fer un esforç “per garantir l’adaptació del sistema de salut andorrà a un entorn canviant” i assenyala l’envelliment de la població, les malalties cròniques i la dependència com a factors que condicionen “la perdurabilitat i sostenibilitat” del sistema juntament amb l’increment “incontrolable del cost de la sanitat pública”, degut en bona part a les mateixes “ineficiències” del sistema i al fet de tenir una cotització a la branca de salut baixa.
Així, i com va proposar el ministre, es planteja una reforma del sistema basada en la qualitat, l’eficiència i la sostenibilitat a la vegada que mantenint els principis “que han presidit i seguiran presidint el sistema públic de salut”.
Per aconseguir aquest objectiu, el document, que els grups van rebre ahir tot i que porta data del 29 de juliol, proposa les set mesures anunciades pel ministre, com són la creació d’una comissió mixta que aplegui el ministeri de Salut, la CASS i el SAAS; la regulació de l’accés dels professionals al sistema públic; la implantació de recorreguts en el sistema per regular la llibertat d’elecció però penalitzant amb un major copagament els ciutadans que no segueixin l’itinerari previst; l’impuls de les polítiques de prevenció en els diferents nivells; la definició de la cartera de serveis i els productes de salut; la implantació de la història clínica compartida i la reestructuració de la CASS i el SAAS. 
La proposta estableix també un calendari per a aquestes mesures. Així, per aquest mateix any es vol enllestir el nou reglament del centre hospitalari, la cartera de serveis, el reglament d’acreditació dels professionals i la llei de drets i deures sobre la història clínica, pas indispensable per poder posar en marxa el projecte de la història clínica compartida. Queden per als propers dos anys el reglament del SAAS, la millora de la CASS, la lliure elecció regulada, el programa d’atenció a la cronicitat, el cribratge del càncer de còlon i el nou conveni amb els prestadors.
Finalment, el document reflecteix el compromís del ministeri de Salut de “mantenir informats els signataris del pacte de qualsevol avenç significatiu”, i proposa l’organització de reunions de seguiment mensuals per analitzar “els detalls de la implantació de la reforma sanitària”.
Així mateix, i sota el títol de Reflexió de futur, la proposta incideix en la necessitat d’avaluar, un cop la implantació de la reforma sigui efectiva, “la idoneïtat d’adoptar mesures per garantir la sostenibilitat del sistema, com podria ser l’augment de la cotització a la CASS”.

document
pacte d'Estat
reforma del sistema de salut
reforma sanitària
Antoni Martí
Carles Álvarez
grups parlamentaris
cass
SAAS
història clínica compartida
cronicitat
càncer de colon

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte