Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió mantinguda ahir al Pas de la Casa.
Un moment de la reunió mantinguda ahir al Pas de la Casa.

El Govern planteja limitar el nombre de grups de joves al Pas de la Casa


Escrit per: 
Agències/Redacció / FOTO: C.Encamp

El Govern considera que a mitjà  o llarg termini caldria limitar el nombre de grups de joves que es desplacen al Pas de la Casa per esquiar i gaudir de la nit. Aquest va ser un dels suggeriments que es va plantejar al si de la Taula Transversal per a la millora de l’oci nocturn, que es va reunir ahir. En aquest sentit, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va argumentar que “cal posar límits” a certes modalitats de turisme “perquè si no estem comprometent altres tipus de turisme, com el familiar, i la bona convivència amb els residents”. El ministre de Turisme, Francesc Camp, va afegir que hi ha setmanes en què es poden trobar al Pas de la Casa més de 5.000 o 6.000 joves allotjats (la capacitat hotelera de la població és de 9.000 llits), fet que facilita que hi pugui haver aldarulls. És per això que no descarta que, més endavant, s’hagi de posar un límit al nombre de grups de joves que s’allotgen simultàniament al Pas de la Casa. “Encara no estem en aquest extrem, però tant Grandvalira com els altres agents que contracten directament els paquets amb els turoperadors han de fer la reflexió”, va afirmar.

El cònsol major d’Encamp, Jordi Torres, va admetre que no veu malament la reconversió del turisme al Pas de la Casa. De fet, va exposar que la corporació ja fa temps que hi treballa. Tot i així, va matisar que no es pot fer d’un dia per l’altre. “La feina que hem fet es comença a notar. Hem implicat el Govern, i els canvis normatius facilitaran la integració de l’oci de qualitat, que és el que volem al Pas de la Casa”, va argumentar el mandatari. “Sí que hem de canviar el model turístic”, va afegir, “però no ho farem ni en dos ni en tres anys”.
En canvi, el president d’Iniciativa Publicitària (Inpub), Jean-Jacques Carrié, va advertir que per al Pas de la Casa no n’hi ha prou a rebre només turisme familiar, ja que fan falta els grups grans per fer funcionar els negocis. “Únicament treballar amb turisme familiar ara és molt complicat”, va dir. Al mateix temps, va assenyalar que el nombre d’aldarulls s’ha reduït aquest hivern, i que els canvis beneficiaran turoperadors, veïns i visitants. Camp també va confirmar que han funcionat les mesures que es van suggerir als turoperadors, com la contractació de seguretat privada en festivals i disposar de guies per cada 20 o 50 clients per tal d’informar-los de les normes bàsiques de convivència. El ministre també va suggerir altres mesures, com que cada turoperador identifiqui la seva clientela amb una polsera.

 

Disminueixen les intervencions i queixes per sorolls durant la nit aquesta temporada d’hivern

La policia i els agents de circulació han hagut de fer menys intervencions i s’han reduït les queixes per sorolls, tant a la via pública com als allotjaments, durant la temporada d’hivern al Pas de la Casa. Això ha estat gràcies a l’augment de les patrulles policials, la distribució de 12.000 fulletons informatius i el contactes amb els operadors turístics per implicar-los en la vigilància de grups susceptibles de generar aldarulls. Així, el ministre de Turisme va indicar que s’ha pogut identificar quan hi ha risc d’aldarulls, un problema acotat en unes setmanes concretes, entre finals de gener i principis de febrer, quan hi ha una elevada afluència d’universitaris, i a finals de temporada. 
Els participants en la Taula Transversal per a la millora de l’oci nocturn també confien que la nova llei de seguretat ciutadana, actualment a tràmit parlamentari, ajudi a eliminar aquests casos. Un dels temes en els quals incideix el text és en el consum d’alcohol a la via pública, una problemàtica freqüent al Pas de la Casa. Tot i que la normativa actual ja ho prohibeix, Espot va subratllar que les sancions seran més altes i, per tant, més dissuasives. També la multa per fer soroll al carrer passa de 30 a 300 euros, i els locals d’oci que incompleixin la normativa (superar l’aforament permès, vendre alcohol fora de l’horari establert, permetre l’entrada a menors de 16 anys) s’enfronten a tancaments del local que van des d’una setmana fins als sis mesos, segons la gravetat i la reincidència. Amb tot, el ministre va puntualitzar que aquells que acceptin les sancions i les paguin en el termini establert gaudiran d’una reducció del 40%, mentre que els que no les paguin a temps patiran un recàrrec del 20%.
El titular d’Interior va remarcar que la llei només és una mesura més, ja que la feina més important és la conscienciació. De cara a l’hivern, quan ve es preveu una nova edició de fulletons informatius i la publicació del nou Manual de bones pràctiques per a l’oci nocturn, la redacció del qual s’adjudicarà en breu, segons va informar Torres. Així mateix, el ministre de Turisme aposta per aprofundir en l’obtenció directa d’informació per part dels operadors turístics internacionals, dels hotels i empreses de gestió d’habitatges d’ús turístic que organitzen l’arribada de grups i clients al Pas de la Casa. L’objectiu és preveure amb antelació suficient les setmanes de la temporada que podrien ser més crítiques i implicar els operadors en l’adopció de mesures prèvies en els grups grans i durant aquestes èpoques.

 

Pas de la Casa
aldarulls
oci nocturn
taula transversal per a la millora de l'oci nocturn

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte