Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern pretén que el reglament del turisme rural estigui en vigor a l’abril


Escrit per: 
Redacció

El Govern pretén que el turisme rural, tan estès en altres regions veïnes, i la majoria de les vegades amb molt èxit, sigui també una realitat a Andorra al més aviat possible.

Per una banda, es considera que pot ser un atractiu més per als visitants del país i, per una altra, es vol que sigui un pol de creació d’empreses en el procés d’obertura econòmica que es posarà en marxa, amb la consegüent creació de llocs de treball que se’n deriva.
El reglament que possibilitarà l’obertura d’establiments de turisme rural per primera vegada al país estarà acabat el 31 de març. Aquesta és la data que s’ha marcat en les converses periòdiques que mantenen el ministeri de Turisme i l’Associació de Pagesos i Ramaders per elaborar la regulació. Prèviament, però, s’haurà d’aprovar la reforma de la Llei general d’allotjaments turístics, a la qual va donar llum verda el Govern a finals del passat mes de novembre i que haurà de rebre el vistiplau del Consell General en el proper període de sessions.
 La intenció és que quan estigui aprovada la llei, el reglament pugui ser publicat al cap de pocs dies, així que l’obertura d’establiments rurals es començaria a materialitzar de manera immediata.
El reglament, encara no definit del tot en determinats aspectes, fixarà que els allotjaments rurals estaran dividits en dues categories: casa rural (quan estigui situat dins un nucli de població) i borda rural (fora d’un nucli de població). De la mateixa manera que els hotels estan classificats amb estrelles, els establiments d’aquest tipus podran tenir entre una i quatre espigues, depenent dels serveis que ofereixin als clients. Així mateix, podran aconseguir també diferents segells distintius en funció dels principals atractius que es puguin trobar en l’indret on estiguin ubicats (cultural, agroturístic, etcètera).
D’altra banda, els edificis que acullin els allotjaments rurals haurien de complir també alguns requisits en la construcció, com per exemple que els teulats estiguin recoberts amb les lloses típiques del país, tot i que aquest aspecte encara no està decidit. El reglament determinarà també que hi haurà diferents modalitats d’establiments: es podrà llogar tota la casa, els apartaments o les habitacions.
El president de l’Associació de Pagesos i Ramaders, Xavier Coma, va valorar de manera molt positiva en nom del sector que finalment els establiments de turisme rural puguin ser una realitat ben aviat, ja que és una qüestió en què l’entitat ha estat treballant els últims cinc anys. Coma va explicar que un estudi fet per l’associació fa tres anys va revelar que hi havia una vintena de persones interessades a obrir un establiment de turisme rural. “Una vegada aprovat el reglament, si es crea una vintena d’establiments crec que es podria considerar un èxit”, va indicar el president dels pagesos. 
Coma recorda, a més, que el nou sector turístic que es posarà en funcionament no afectarà negativament els hotels tradicionals, “sinó que ajudarà el país a captar nous clients que fins ara no venien a Andorra”.
Les dades actuals del ministeri són que una vintena de pagesos estarien interessats a iniciar aquesta nova activitat econòmica en els primers anys de l’aplicació de la llei. Això representa que hi podria haver una quarantena d’establiments de turisme rural, ja que alguns d’ells voldrien posar en marxa més d’una explotació, així que es crearien uns 600 llits aproximadament.
El president de l’Associació de Pagesos ressalta, per la seva banda, l’important esforç en inversió que haurà de fer el sector per construir els establiments o bé adequar els edificis perquè es puguin dedicar a partir d’ara a aquest ús. Els impulsors d’aquests nous negocis podran accedir als crèdits tous que facilita l’administració per a projectes empresarials i comptaran també amb l’assessorament de l’associació.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte