Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern preveu entrar el projecte de llei de l’IRPF al Consell General el 2013


Escrit per: 
M. M. / J. R. / Foto: S.F.G.A.

El cap de Govern, Antoni Martí, va anunciar ahir que el 2013 preveu entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF).

Martí va apel·lar a l’equitat per justificar la necessitat d’“avançar més ràpidament” en l’elaboració d’aquesta norma, i va assegurar que “les retallades als salaris de l’administració no s’aguanten si no van acompanyades d’un IRPF”. El titular de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, que avui mateix presentarà al consell de ministres l’esborrany del projecte de llei de mesures de contenció de la despesa pública en matèria de personal, va afirmar que les retallades en els sous dels funcionaris es començaran a aplicar entre el febrer i el març de l’any vinent.
El ministre de Finances i Funció Pública va exposar ahir, en el marc d’un esmorzar amb els mitjans de comunicació per fer balanç de la feina feta, que el 2012 es començarà a desplegar l’esborrany de llei del nou impost sobre la renda de les persones físiques, i va afegir que “el 2013 esperem enllestir el text”. Cinca va especificar que durant l’any vinent caldrà analitzar “quin seria el llindar i quin percentatge cal aplicar”, i establir un sistema de gestió adequat.
Pel que fa a la possibilitat que hi hagi noves retallades a l’administració en els pròxims anys, Cinca va sostenir que “no seria de rebut demanar més esforços a l’administració sense que abans la resta de la societat hagi fet els esforços corresponents”. La mateixa plataforma de funcionaris, que ja va anunciar diferents accions per aturar les retallades, va exigir a l’executiu que comenci a treballar, en col·laboració amb els sindicats, en la implantació de l’IRPF, i va condicionar a aquest punt la convocatòria de noves mobilitzacions.
El cap de Govern va replicar que “els funcionaris tenen el dret a fer el que entenguin que han de fer”, i va reafirmar que “nosaltres no canviarem la nostra posició”. Martí va aclarir que les mesures de contenció que s’aprovaran en els pròxims dies “no aniran més enllà del que s’ha dit” i va assegurar que “estem fent retallades molt més baixes que les que s’han fet arreu”. Sobre aquesta qüestió, va matisar que a l’Estat espanyol les retallades salarials “s’apliquen sobre sous més baixos de 3.000 euros”.
Finalment, el màxim representant de l’executiu va aclarir que “des del principi de legislatura no hi ha hagut ni un comentari advers del Govern als funcionaris”, i va manifestar que quan les mesures estiguin enllestides “als primers que es presentaran seran els funcionaris”, per una “qüestió de formes”.

Pensions públiques "insostenibles"
L’executiu començarà a negociar a partir del gener la reforma de la Llei de la funció pública i l’actual sistema de pensions dels funcionaris, que el ministre de Finances i Funció Pública, Jordi Cinca, va qualificar ahir d’“insostenible”.
En aquest sentit, el ministre va recordar que actualment l’executiu té el compromís legislatiu de complementar la xifra coberta per la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CAAS) fins a arribar al 70% del sou dels funcionaris, el percentatge mitjà de les pensions públiques. Segons va confirmar el titular de Finances, aquest compromís suposaria a l’executiu, en un futur, el pagament d’uns 240 milions d’euros.
Cinca va afirmar que es tracta d’una “situació insostenible i prioritària per tractar amb els treballadors de la funció pública” i va assegurar que “si es vol mantenir el pla de jubilació públic caldrà buscar una col·laboració mixta, de manera que el mateix treballador hi contribueixi”. El ministre va assenyalar que en altres països ja s’està optant per aquestes fórmules mixtes i es va mostrar convençut que “és l’única manera de poder mantenir la situació”.
El ministre va informar que al gener s’abordarà la reforma de la Llei de la funció pública i que es comptarà amb el funcionariat per tirar-la endavant. Pel que fa a la postura de la plataforma sindical, després del trencament de les converses sobre les retallades salarials i els posteriors anuncis de mobilitzacions, Cinca considera que aquesta situació no condicionarà les negociacions de la llei que regula la funció pública. Sobre aquesta qüestió, el ministre va argumentar que la plataforma sindical “sempre ha mantingut una postura equilibrada” i va concloure que “mai ha condicionat les retallades a la negociació” d’aquesta reforma.

La retallada del 16% a RTVA es concretarà a partir de gener
El cap de Govern, Antoni Martí, es reunirà a partir del mes de gener amb diversos representants dels treballadors de Ràdio i Televisió d’Andorra (RTVA) per concretar de quina manera els afectarà la rebaixa en la subvenció de l’executiu, fixada finalment en el 16%.
Martí va assegurar que a partir del gener està “disposat a parlar de tot” amb el representant dels treballadors d’RTVA, i es va mostrar partidari de reunir-se amb una comissió més àmplia, en què estiguin representants “tots els sectors” de la parapública.
El màxim responsable de l’executiu també va afirmar que, independentment del model de televisió pública que es vulgui, “sé que hi ha d’haver esforços amb el personal passi el que passi”, i va argumentar que el 70% de les despeses corresponen als treballadors.
Pel que fa a l’esmena del grup parlamentari socialdemòcrata consistent a reduir l’augment del 58,35% del pressupost del gabinet del cap de Govern, que representa 329.735 euros, i destinar-lo parcialment a transferències per a RTVA, Martí va matisar que “hi ha una partida de 440.000 euros d’assessorament per a l’Acord Monetari i les inversions estrangeres, i si es treu aquesta partida les despeses del gabinet disminueixen un 14%”.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte