Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern preveu la participació dels ciutadans en les meses electorals
El Govern preveu la participació dels ciutadans en les meses electorals

El Govern preveu la participació dels ciutadans en les meses electorals


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: M.B.

El Govern està treballant en una modificació de la Llei electoral que preveu la participació dels ciutadans en les meses electorals. Els canvis que s’introduiran al text van ser presentats ahir als cònsols, que els van veure positivament. Així, el portaveu de la reunió mensual, Josep Miquel Vila, va destacar que això permetrà que, a banda dels càrrecs electes, els representants de les candidatures i l’interventor, la participació en les votacions també s’obri als electors. Aquesta mesura respon a la recomanació inclosa en l’acord institucional signat entre els comuns i el Govern per fer més democràtics els processos electorals.
El mètode de selecció d’aquest “observador extern”, com el va qualificar Vila, encara està per definir però tot apunta que serà per sorteig. Sí que, a diferència d’altres països, prendre part en els col·legis  electorals com un membre més de la taula no serà obligatori i per tant no es preveu cap sanció en cas que es declini participar-hi. Altres canvis que es preveuen introduir en el text és permetre el vot en braille perquè les persones invidents puguin exercir el dret de sufragi de forma autònoma. Per això caldrà que les paperetes incloguin un sistema doble d’escriptura. També hi ha modificacions encaminades a simplificar o millorar la llei. Aquest és el cas del vot per correu, que es vol fer més àgil i garantista. Així, per exemple, es proposa que en lloc de requerir certificats n’hi hagi prou amb declaracions jurades, un fet que facilitarà la participació en les eleccions a la gent que viu a l’estranger, tenint en compte que certs països no emeten certificats en cap de les llengües oficials. Ara, tots aquests canvis es plasmaran en un text, que es vol tenir aprovat abans de les eleccions del 2019. A més, l’executiu també va traslladar als cònsols la voluntat de permetre que els comuns puguin oferir certificats electrònics, un tràmit que ara només pot fer l’executiu.
Per altra banda, en la reunió de cònsols celebrada ahir, i a proposta d’Andorra la Vella, es va proposar l’habilitació per part d’Andorra Telecom d’una wi-fi gratuïta als eixos comercials tal com es fa a les estacions d’esquí. Aquest projecte seria d’especial interès per a la capital i Escaldes-Engordany i planteja oferir accés a internet sense limitacions d’aplicacions i més enllà dels continguts turístics que avui es donen. Això té com a objectiu millorar l’experiència de compra dels visitants.
A l’últim, es va acordar l’organització d’una trobada a Sant Julià de Lòria per celebrar els vint anys del consell d’infants. Hi prendran part els membres actuals dels consells d’infants de cada parròquia i les persones que hi han participat al llarg de tots aquests anys.

Més policia

Els comuns demanaran més presència policial per evitar aldarulls en les festes majors. Vila va destacar que “com més pastilles i més botellón hi hagi, més creixeran els problemes”, i es va mostrar convençut que la policia garanteix la seguretat. Els comuns no han acordat, però, fixar una hora límit per finalitzar les celebracions.

Autonomia local

Els propers 25 i 26 d’abril, Andorra rebrà observadors del Consell d’Europa que faran un informe sobre l’acompliment de la Carta d’Autonomia Local. El cònsol lauredià va destacar que si es garanteix voldrà dir que el sistema és democràtic perquè respecta “els poders petits”. Creu que “traurem bona nota”.

Bicicleta elèctrica

Totes les parròquies tindran finalment un punt de bicicleta elèctrica compartida (en algunes poden ser dos). Així ho van confirmar ahir els cònsols, que van destacar que la iniciativa ha tingut una “boníssima recepció”. Ara el que s’ha traslladat al Govern són els indrets on es podran instal·lar.

meses electorals
reunió de cònsols
Trini Marin
Josep Miquel Vila
participació
ciutadans

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte