Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern preveu que les inspeccions als apartaments creixeran per la llei
El Govern preveu que les inspeccions als apartaments creixeran per la llei

El Govern preveu que les inspeccions als apartaments creixeran per la llei


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern preveu que una de les conseqüències de la LLei de l’allotjament turístic serà un increment de les inspeccions que s’hauran de realitzar als apartaments moblats per a vacances. Actualment, el departament de Turisme té registrats 2.287 apartaments i, tal com van informar des de l’executiu, s’estima que en el proper any la majoria d’aquests es regularitzaran i sol·licitaran el Registre d’HUT (habitatges d’ús turístic). A banda, s’espera que aflorin nous apartaments tan bon punt entri en vigor el nou reglament regulador dels habitatges d’ús turístic, que encara està per aprovar. 
Cal recordar que la Llei de l’allotjament turístic estableix en una de les disposicions transitòries que aquests tipus d’allotjaments tenen un any per sol·licitar la inscripció al registre d’UHT, un termini que comença amb l’entrada en vigor del reglament regulador dels apartaments. Transcorregut aquest període, els apartaments que no hagin obtingut el certificat del Registre d’UHT no podran desenvolupar l’activitat. 
Segons expliquen des del Govern, aquest creixement de la feina vindrà motivat per l’augment de grups d’allotjaments turístics i per la introducció de nous criteris de classificació a més del seguiment de l’avaluació de la reputació en línia i de la lluita contra l’intrusisme, sobretot en el sector dels apartaments. Per fer front a l’increment de les inspeccions a realitzar i també per continuar aquest treball de control que s’ha estat fent des de l’any 2000, el ministeri de Turisme preveu contractar una empresa perquè assumeixi aquestes inspeccions durant els anys 2018 i 2019. 
Cal remarcar que l’externalització d’aquesta tasca d’inspecció no és una cosa nova. És a l’any 2000 quan es van començar a aplicar els reglaments de classificació dels allotjaments turístics previstos a la Llei general de l’allotjament turístic aprovada el 1998. És, doncs, a partir de l’any 2000 que el Govern sempre ha contractat una empresa externa per assumir aquests controls (que es realitzen com a mínim un cop cada dos anys). Va ser al 2010 quan es va començar a aplicar el Reglament de classificació dels apartaments moblats per a vacances i les inspeccions es van sumar a les que feia l’empresa externa. L’any 2013, però, es va crear la Unitat d’inspecció dels allotjaments turístics, que està integrada dins de l’estructura del departament de Turisme. Aquesta unitat assumeix a hores d’ara totes les inspeccions a excepció de les que es realitzen als apartaments, una tasca que continua fent un privat. Actualment, aquesta empresa fa unes 1.000 inspeccions a l’any, una xifra que s’estima que serà més alta arran de la nova llei, i el pagament per part del Govern es fa per inspecció realitzada. Aquest procediment és el que es mantindrà durant els propers dos anys.

Unitat d’inspecció
Amb tot, el ministeri de Turisme reforçarà la Unitat d’inspecció amb més personal i la intenció és que aquest servei absorveixi progressivament una part de la feina que en el passat feien aquestes empreses, un fet que podria comportar que la despesa que es fa en la contractació de privats per aquesta tasca passi a ser inferior que fins avui. Així, ara es contractarà un nou inspector, que cobrirà una vacant per jubilació, i de cara al 2018 és preveu crear una nova plaça. Això farà que la Unitat d’inspecció passi a estar formada per un equip de quatre persones. 
Des del Govern van recordar que aquesta unitat ha de facilitar una major coordinació a l’hora d’aplicar nous mecanismes per combatre els allotjaments il·legals i d’aplicar els diferents criteris d’inspecció. En aquest sentit van posar en relleu que els nous criteris de classificació que es recolliran en els nous reglaments que s’estan elaborant seran més exigents, més nombrosos i “sovint innovadors”. Així indiquen que aquests nous criteris s’incrementaran en quantitat i es destaca que introdueixen nous apartats vinculats a la qualitat del servei. En concret, reiteren que la principal innovació és la introducció de l’avaluació de la reputació en línia com un element clau a l’hora d’obtenir la classificació. També s’adoptarà la figura del client misteriós amb la qual es busca resoldre dubtes sobre la qualitat de l’oferta dels allotjaments turístics. A més, la unitat també haurà de crear i desenvolupar un procediment nou per combatre els allotjaments il·legals, un fet que requerirà millorar el disseny i la implantació del sistema d’inspecció i control i també una major coordinació amb altres departaments de l’administració. 
Serà durant els propers dos anys que es valorarà el treball desenvolupat per aquesta unitat i aleshores s’estudiarà si cal mantenir o no la contractació d’una empresa externa per inspeccionar els apartaments.

inspeccions
apartaments
Govern
preveu
llei

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte