Diari digital d'Andorra Bondia
El titular de Finances, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’avui.
El titular de Finances, Eric Jover, en la compareixença posterior al consell de ministres d’avui.

El Govern preveu tancar l’any amb un endeutament de 1.190 milions


Escrit per: 
M. S. / Foto: SFGA

El Govern preveu tancar l’exercici 2022 amb un endeutament de 1.190 milions d’euros, un 39,4% del producte interior brut i per tant inferior al topall del 40% que marca la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, més coneguda com a regla d’or, segons ha explicat avui el titular de Finances i portaveu de l’Executiu, Eric Jover, que ha avançat que de cara al 2023 “encara es rebaixarà més l’endeutament i el percentatge se situarà al 38,5%”.

El ministre ha explicat que el Govern ha donat el vistiplau al projecte de pressupost per a l’exercici 2023, que s’entrarà demà al matí a tràmit parlamentari, uns comptes que preveuen un dèficit de 31 milions d’euros, complint també amb el límit de l’1% del PIB fixat per la regla d’or, si bé s’estima que a final de l’exercici, i “amb un funcionament normal de l’economia”, “sigui inferior”.

Jover, que no ha volgut donar més detalls del projecte de pressupost argumentant que s’explicaran els grans eixos en una compareixença pública dilluns vinent, sí que ha volgut destacar, però, que “per primer cop des del 2019 ens trobem amb un pressupost ordinari”, és a dir, complint amb les disposicions de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, i que per tant no precisa que “vagi acompanyat de cap pla d’equilibri financer”.

El ministre ha celebrat que després de la pandèmia i del “menyscapte d’ingressos i augment de les despeses” viscut per l’Executiu a tancament del 2022 ja es pugui complir amb la regla d’or, ja que ha avançat també que el dèficit se situarà “just per sota d’aquest 1%”. En el cas de l’endeutament, Jover ha recordat que la previsió inicial “era baixar per sota del 40% el 2023-2024”.

Així mateix, el titular de Finances ha explicat que els comptes per a l’any vinent s’han fet en base a una inflació del 4,5%, una xifra que s’estima que a final d’any “estigui per sobre si bé no de manera desmesurada”. En aquesta línia, Jover ha recordat que “el Govern no tria quina inflació aplica en l’elaboració del pressupost, sinó que aplica la darrera dada publicada pel departament d’Estadística”. 

Amb tot, i encara que la inflació final del 2022 pugui ser superior al 4,5% utilitzat pels comptes, el ministre va remarcar que el diferencial “serà assumible”, igual com ho ha estat aquest any on els números es van fer amb una previsió de l’1,4% i finalment la inflació va acabar sent del 3,3%.

“Un pamflet polític amb una part més objectiva”
“És un document curiós, hi ha una part de pamflet polític, la part de Jaume Bartumeu, a qui agraeixo que me l’hagi fet arribar, i una part més objectiva d’uns tècnics”. D’aquesta manera el ministre de Finances ha valorat el quadern Deute públic, preocupació pública publicat pel Centre d’Estudis i Recerca Socialdemòcrata (Ceres) i que va presentar la setmana passada l’excap de Govern Jaume Bartumeu. Centrat en la part tècnica, Jover ha destacat que l’informe “és positiu”, ja que valora mesures com les portades a terme pel Govern quant a la creació de reserves internacionals o a la diversificació del deute, tot i que ho seria més si en lloc de les dades del 2021 s’hagués fet amb les del 2022.

Govern
any
endeutament
1.190 milions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte