Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, es dirigeix a la tribuna per defensar el projecte de llei ahir al Consell General.
El ministre de Finances, Eric Jover, es dirigeix a la tribuna per defensar el projecte de llei ahir al Consell General.

El Govern preveu tancar l’exercici 2022 amb un dèficit de 3,7 milions


Escrit per: 
M.S./ Foto: Facundo Santana

El Govern confia tancar l’exercici 2022 amb un dèficit de 3,7 milions d’euros i no de 30,3 milions com preveia inicialment, degut que l’execució pressupostària està “sent molt positiva” i que, per exemple, en el cas dels ingressos, està “14 milions per sobre del previst”. 

Així ho va avançar ahir el ministre de Finances, Eric Jover, al Consell General en el debat del projecte de llei d’actuacions urgents en matèria de desenvolupament econòmic, d’habitatge i educació, i de desenvolupament dels sistemes d’informació, entre d’altres, text que, al marge de la majoria, va comptar amb el suport del grup socialdemòcrata però no amb el de Terceravia, que en va demanar la retirada en considerar que l’actualització del pla d’equilibri financer que incorpora “està totalment obsoleta”.

“Creiem que avui no toca la seva aprovació, sinó que cal retirar-lo, hi ha dades contradictòries que venen a emparar fets que no són els adequats”, va argumentar el president del grup de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat, que va recordar que el text de mesures urgents va entrar a tràmit el juny passat i que ara, passat quatre mesos, se “solapa amb el pressupost per al 2023”, comptes que ja preveuen aquestes mesures.

Així mateix, Pintat es va referir també a l’execució pressupostària, i en base a la liquidació dels comptes a 30 de juny va demanar al ministre el perquè si hi ha un superàvit per l’increment d’ingressos l’endeutament continua creixent passant de 1.302 a 1.361 milions d’euros de deute disposat i, pel que fa al formalitzat, de 1.401 a 1.445 milions d’euros.

El ministre, que va recordar a Pintat que les liquidacions trimestrals poden ser enganyoses perquè canvia molt “fer una operació a 27 de juny o a 2 de juliol”, va defensar un text que referma l’“aposta per l’habitatge, l’educació i la digitalització” i que “dona continuïtat” a les mesures ja adoptades per millorar el poder adquisitiu de la ciutadania. En aquest sentit, Jover va recordar que el 75% dels 42,5 milions dels crèdits extraordinaris i suplements de crèdit que s’hi preveuen corresponen a habitatge, com són els 16 milions previstos per al projecte de pisos assequibles de la Borda Nova, els 11 milions reservats per a la compra d’ahabitatges per destinar-los al lloguer, els 8 milions per llogar pisos buits i posar-los també al mercat de lloguer i el milió d’euros per a la reforma de les dues darreres plantes el CREI per fer-hi una dotzena de pisos tutelats, tal com va detallar el president del grup demòcrata, Carles Enseñat, en la seva intervenció.

Tot i donar suport al text, el president del grup socialdemòcrata, Pere López, va aprofitar el debat per carregar contra la política d’habitatge del Govern. I és que, al seu entendre, aquest projecte de llei “evidencia de forma clara la falsedat que ha estat la política d’habitatge aquesta legislatura”, una política que va titllar de “bluf”. I en aquest sentit, va retreure al Govern que des de la tardor del 2019 hagi estat anunciant el fons publicoprivat d’habitatge i des del març del 2020 els pisos de Borda Nova i que no hagi estat fins ara, al final de la legislatura, “quan arriba el pressupost per a aquestes iniciatives i per a la compra d’habitatges”. En la mateixa línia, el parlamentari socialdemòcrata va retreure als consellers generals de la majoria que dona suport al Govern que hagin “votat tres pressupostos sense cap dotació per tirar endavant aquestes mesures”.

Jover, que va agrair el suport dels socialdemòcrates al text, va lamentar les manifestacions de López, a qui va acusar de “voler buscar titulars”, i li va retreure que digués que “no s’ha fet res” malgrat admetre que “segur que s’hauria pogut fer més” i que en algunes qüestions no s’ha anat tan de pressa com s’hauria volgut. Així mateix, el ministre va recordar a López el vot en contra a la flexibilització de les normes urbanístiques i a la rebaixa de les cessions per tal de poder aportar més pisos al mercat de lloguer, unes mesures que “han aportat més de 500 habitatges al parc”.

Al marge dels crèdits per a habitatge, el projecte de llei  preveu també 2,5 milions per a projectes de digitalització tant a l’Administració pública com per a les empreses, 2,3 per a la regularització de les transferències als comuns, així com 6 milions d’euros per a l’ampliació de la Universitat d’Andorra (UdA), un fet reclamat tant per la comunitat universitària com “pel cònsol de Sant Julià”, com li va recordar Jover a Pintat en retreure-li que s’estava oposant a tot això.

Des del grup parlamentari independent, Ferran Costa va defensar la necessitat d’aprovar aquest text tenint en compte la situació actual, “ja que ningú podia preveure a finals de l’any passat l’esclat de la guerra a Ucraïna i la consegüent crisi econòmica i energètica mundial”.

Vistiplau a l’augment de les taxes al tabac

El Consell General, per assentiment, va aprovar ahir el projecte de llei de modificació de la tarifa general de taxes sobre el consum, que preveu incrementar en un 6% les taxes sobre el tabac. El ministre de Finances, Eric Jover, va defensar la necessitat de tirar endavant aquest increment davant la forta apujada de preus de França per refermar el compromís en la lluita contra el tràfic il·lícit. A la vegada, la pujada “és moderada” per mantenir “un diferencial atractiu”.

Pres en  consideració  l’estatut de l’artista

Per assentiment de tots els grups, el ple de la cambra va aprovar també la presa en consideració de la proposició de llei de l’Estatut de l’artista, un text amb el qual es busca “combatre l’actual inestabilitat del sector”, segons va assegurar el president del grup parlamentari independent, Ferran Costa, i també “de mínims”, com va apuntar la consellera general demòcrata Sandra Codina. El text es treballarà ara en comissió i els grups tenen 15 dies per presentar-hi esmenes.

Consell General
dèficit

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte