Diari digital d'Andorra Bondia

El Govern qualifica Nomen d’“agitador social” i l’acusa de provocar el bloqueig


Escrit per: 
Marià Miño / Agències

L’executiu va donar ahir per tancades les negociacions amb ApC per aconseguir un Govern d’unitat, després de comunicar la decisió als representants del grup parlamentari.

Així mateix, el ministre d’Urbanisme i Ordenament Territorial, Gerard Barcia, va carregar durament contra el líder de la plataforma titllant-lo d’“agitador social” i responsabilitzant-lo de fer un “alarmisme descomunal” i de propiciar l’actual situació de bloqueig.
“Amb ApC donem la cosa per tancada, ja que no estem disposats a perdre més el temps i que se’ns insulti permanentment”, va afirmar Barcia, que va afegir: “Se’ns ha fet molt difícil dialogar amb Nomen, ja que mai ha vingut amb ànim constructiu” i ha utilitzat “formes poc curoses”. El ministre també va acusar el president del grup parlamentari de no tenir cintura i va assegurar que sovint ha volgut “imposar continguts que no podíem compartir”. Pel que fa a la renúncia a formar un Govern d’unitat, Barcia va apuntar: “Donades les diferències programàtiques, se’ns feia molt difícil arribar a un acord.”
D’altra banda, el president d’ApC va qualificar la trobada de “molt dura” i va afegir que, des del seu punt de vista, si el Govern no vol convocar ara les eleccions és perquè “ha de preparar tot el circ mediàtic electoral del PS, que dura mig any”. Així mateix, Nomen va declarar a la sortida de la reunió amb el cap de l’executiu: “Seguirem denunciant tots els actes de corrupció que veiem al Govern.”   “Els anirem traient de forma clara, contundent i concreta en les sessions de control” al Consell General, va aclarir.
El portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va afirmar que, un cop trencades les relacions amb ApC, cal “anar per passos” abans de prendre una decisió sobre la convocatòria d’eleccions. Bartolomé va recordar que abans de dissoldre el Consell General, l’executiu vol que s’aprovin les lleis fiscals i un pressupost de mínims. Així, Bartolomé va assegurar que tenen “el repte, el compromís i l’obligació de trobar una sortida a la reforma fiscal” i va valorar de forma positiva que Coalició Reformista (CR) ja hagi “expressat una bona sintonia per arribar a acords” i hagi proposat un calendari.
Pel que fa a la possibilitat que només s’aprovi la imposició directa, Barcia va afirmar que “seria un primer pas, però s’hauria d’intentar consensuar tot el paquet”. A l’últim, Bartolomé va concloure que, un cop fets aquests passos, “ja es veurà quan correspon i si correspon parlar d’eleccions anticipades”.

La plataforma es redueix
D’altra banda, Renovació Democràtica (RD) i Segle 21 es van desvincular ahir d’ApC, en una assemblea que va servir per presentar la nova executiva. Nomen va explicar que la decisió ha estat fruit del procés per crear una executiva formada amb persones amb visió nacional.
A partir d’ara l’executiva serà més reduïda i la compondran els tres consellers generals i vuit persones més, dues d’elles, Natàlia Pont i Josep Duró, com a noves incorporacions. La resta són Francesc Segarra, Josep Maria Canals, Peggy Cerqueda, Nino Marot, Joaquim Tomàs i Xavi Canal, sis membres menys que fins ara. Nomen va explicar que les dues formacions han decidit deixar la plataforma i seguir un altre camí polític, tot i que fonts pròximes a RD van assegurar que han estat expulsats.

CR ofereix aprovar la imposició directa en quinze dies, però descarta l’IVA i el pressupost de mínims
El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, proposarà avui al cap de Govern, Jaume Bartumeu, que s’enllesteixi els textos de les lleis d’imposició directa que hi ha a tràmit parlamentari en un termini màxim de quinze dies, perquè el ple del Consell General els pugui aprovar en un mes. No obstant, els reformistes refusaran l’aprovació d’un pressupost de mínims i de l’IVA. La junta de Coalició Reformista (CR) va validar ahir a la nit la proposta del grup parlamentari, que va plantejar la iniciativa com una sortida per acabar amb el bloqueig actual. Gabriel va afirmar que per desencallar aquesta situació cal treballar “on tots tenim un punt d’unió” i va afegir que no poden donar suport a un pressupost de mínims, “perquè ja és el que tenim”.
Pel que fa al marc fiscal, el líder reformista va sostenir que l’aprovació de la imposició directa “és suficient per signar els convenis que evitin la doble imposició” i que, per tant, de moment l’IVA no és prioritari. A més, el president del grup parlamentari reformista va afegir que no estan en condicions d’entrar a debatre la llei de l’IVA, que han defensat “amb la pressió d’unes eleccions properes”, ja que es tracta de la qüestió en què els diferents partits polítics “estem més allunyats”. Així, el líder reformista va recordar que el PS defensa un IVA, Coalició Reformista advoca per un impost indirecte generalitzat i Andorra pel Canvi no vol l’IVA.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte