Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre Eric Jover i el secretari d'Estat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell.
El ministre Eric Jover i el secretari d'Estat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell.

El Govern regula per primera vegada la contaminació lumínica


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

Amb l’objectiu de minimitzar l’impacte de la contaminació lumínica i millorar la qualitat de vida de les persones, a la vegada que reduir el consum energètic, el Govern ha aprovat el reglament de qualitat lumínica i d’eficiència energètica de l’enllumenat exterior. Es tracta de “la primera vegada que es regula aquest aspecte al país”, segons va destacar el secretari d’Estat de Medi Ambient i Sostenibilitat, Marc Rossell, que va detallar que la nova normativa s’aplicarà a totes les instal·lacions d’il·luminació, tant de titularitat pública com privada, i només en quedaran excloses aquelles lligades a aspectes de seguretat, com són la senyalització viària, de seguretat per a altres infraestructures de transport o de senyalització d’obres, entre d’altres.

El text preveu que l’encesa d’aparadors comercials, rètols, panells publicitaris, panells LED i les infraestructures monumentals o simbòliques es pugui fer només fins a la una de la matinada, a excepció d’aquelles activitats que estiguin obertes, que podran mantenir oberta la il·luminació exterior. Així mateix, en el cas dels esdeveniments nocturns o esportius la il·luminació es podrà encendre com a màxim dues hores abans de l’inici de l’acte i fins a una hora després de la finalització, mentre que les pistes d’esquí es podran il·luminar, com a màxim, fins a les deu de la nit.

Quant a l’enllumenat de carrers, camins i carreteres, així com de parc i jardins i aparcaments es permetrà tot el vespre, nit i matinada, si bé es preveuen horaris excepcionals en períodes concrets, com per exemple el Nadal.
El secretari d’Estat va detallar que el reglament defineix criteris d’estalvi, d’eficiència i prevenció, com ara la prohibició d’il·luminar directament els cursos d’aigua, les masses d’aigua, llacs i estanys, a la vegada que  estableix elements per adequar la quantitat de llum a les necessitats de l’activitat que es vol dur a terme i dirigir la llum a les àrees que es volen il·luminar i es recomana la instal·lació de dispositius de detectors de presència.

La normativa regula també el disseny de les noves instal·lacions així com les possibles modificacions de les existents, i per a tots els casos estableix una temperatura màxima de 3.000K, i que cal evitar la llum blanca i també la il·luminació del cel amb disseny de llum emesa en pla horitzontal.

Finalment, el reglament preveu que els enllumenats exteriors existents amb làmpades de vapor de mercuri d’alta pressió s’han de substituir abans de l’1 de gener 2023 mentre els panells de publicitat que il·lumini cap al cel s’hauran de corregir abans del 2025.

Licitada la nova rotonda de la CG-1 a la Borda Sabaté

Després d’incloure aquest enllaç en el Pla sectorial de noves infraestructures viàries ara fa unes setmanes, el consell de ministres va acordar ahir la licitació del projecte de construcció d’un nou punt rodó a la CG-1, a l’altura de la Borda Sabaté, denominat “rotonda de la Juberrussa”, segons va informar el ministre portaveu. Eric Jover va precisar que la nova rotonda se situarà al punt quilomètric 9,3 de la CG-1 i tindrà un radi exterior de 23 metres, similar al del nou enllaç ja existent entre la CG-1 i la carretera secundària de Fontaneda. Amb aquest nou punt rodó, que s’espera pugui estar construït en 11 mesos, es busca facilitar els girs dels vehicles a la carretera general, tant per als cotxes com per als autobusos que cobreixen aquest sector.

D’altra banda, Jover va informar també de la licitació de la primera fase del projecte de rehabilitació de les façanes de l’edifici administratiu de l’Obac, treballs que permetran també una millora de l’eficiència energètica. El termini per presentar les ofertes als dos concursos acaba el 15 de juliol.

Govern
regula
primera
vegada
contaminació
lumínica
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic