Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern regularà la publicitat a les bústies per reduir el consum de paper
El Govern regularà la publicitat a les bústies per reduir el consum de paper

El Govern regularà la publicitat a les bústies per reduir el consum de paper


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

Coincidint amb la novena edició de la Setmana de la prevenció de residus, el ministeri de Medi Ambient impulsarà una campanya per reduir la publicitat no nominal que es reparteix a les bústies. Aquesta iniciativa arrencarà el 18 de novembre i consistirà en distribuir 10.000 fulletons als ciutadans que inclouen un adhesiu amb el missatge “No publi, gràcies” per enganxar a la bústia. Això anirà acompanyat d’accions d’informació en què s’explicarà el per què de la prevenció del paper. Un cop feta aquesta tasca divulgativa, la intenció del Govern és impulsar una normativa sobre la publicitat no nominal. 
Segons va explicar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, l’executiu procedirà en aquesta matèria com sempre ha fet, primer realitzant accions de conscienciació per fomentar un canvi d’hàbits per tot seguit regular-ho. Aquesta normativa passaria per actuar davant dels repartidors que distribueixin publicitat a les bústies etiquetades amb l’adhesiu que rebutja aquest suport i, si cal, per prohibir aquesta publicitat. 
La reducció de la publicitat no nominal és, juntament al foment de l’aigua de l’aixeta (es van distribuir 4.700 ampolles de vidre durant la Fira d’Andorra la Vella) i a la disminució de les bosses de plàstic, una de les mesures recollides al Pla Nacional de Residus. Calvó va recordar que el 50% de les accions d’aquest pla van encaminades a la prevenció d’envasos, cartró i al malbaratament alimentari. Precisament, la Setmana de la prevenció de residus pretén avançar en la conscienciació per disminuir-ne el consum. 
Per això, a banda de les iniciatives que s’han citat, el Centre Andorra Sostenible també durà a terme accions de sensibilització des del 18 al 20 de novembre. El 19 de novembre arrencaran les activitats a les parròquies amb un mercat de segona mà al Palau de Gel de Canillo i un taller de cuina saludable i d’aprofitament a l’hotel Coma, a Ordino. El 20 de novembre, a la Valireta, a Encamp, tindrà lloc un taller de patchwork i al Centre d’interprestació del Comapedrosa, a Arinsal, es projectarà el documental Landphilarmonic i es farà un taller de creació d’instruments musicals. El 21 de novembre hi haurà una xerrada sobre economia domèstica a la Casa pairal d’Andorra la Vella, i també un taller de reutilització tèxtil a Escaldes-Engordany. A banda, el 22 de novembre s’ha organitzat un taller de reparació de bicicletes a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella; el 24 de novembre, un taller de patchwork a la Capsa, a la Massana; i el 25 de novembre, un taller de jardineria sostenible a la plaça del Comú d’Encamp. També, l’exposició Plastificats es podrà veure del 17 al 19 de novembre a Illa Carlemany i del 20 al 26 al centre cultural de Sant Julià de Lòria. Així mateix, del 13 al 15 de novembre, al Palau de Gel de Canillo, hi haurà de Fira de l’intercanvi de material esportiu i d’esquí. A l’últim, es faran tallers sobre residus a les escoles.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va destacar que la prevenció és la principal prioritat del Govern. Tot i així va apuntar que també es fa molt èmfasi en la recollida selectiva.

Entrada en vigor del reglament que prohibeix les bosses de plàstic lleugeres d’un sol ús

El proper 24 de novembre entra en vigor el reglament que prohibeix les bosses de plàstic lleugeres d’un sol ús als comerços i fixa un preu d’entre 10 i 15 cèntims (segons la composició) per a les reutilitzables. La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat va recordar que, des de l’agost, els centres comercials ja havien d’informar els clients de la mesura i va exposar que el Govern ha fet accions de control per verificar que això es portava a terme.
Així mateix, Calvó va indicar que, a excepció dels grans centres comercials, la resta de botigues disposen fins al 31 de desembre del 2018 per esgotar els estocs, tot i que hauran de cobrar aquestes de bosses de plàstic.
El reglament, a més, preveu altres mesures per reduir els residus de bosses com ara la prohibició d’oferir-les a les caixes dels supermercats. Així, hauran de ser sol·licitades pels consumidors, no podran estar visibles i s’hauran d’entregar de forma limitada.

L’impacte del canvi climàtic a la muntanya, a la COOP23

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, participarà avui a la reunió de la Conferència de les parts COP23, que se celebra a Bonn. Calvó va explicar que es tracta d’una conferència de transició, ja que la feina que s’hi fa és per definir les accions establertes en l’Acord de París. Serà, doncs, l’any que ve quan es fixarà el pla de treball. La ministra va destacar que prendrà part en la reunió amb l’objectiu de fer sentir la veu dels estats que es troben en illes o en zones de muntanya per exposar l’impacte que pot tenir el canvi climàtic en aquests indrets. Calvó va remarcar la necessitat d’actuar tenint en compte que la temperatura està pujant per sobre dels objectius previstos.

publicitat
bústies
consum
reduir
regularà
paper

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte