Diari digital d'Andorra Bondia
Martí en la compareixença d’ahir per anunciar la dissolució del Consell General i la convocatòria d’eleccions generals.
Martí en la compareixença d’ahir per anunciar la dissolució del Consell General i la convocatòria d’eleccions generals.

El Govern respon a L’A i PS que el vot judicial és potestat de la justícia


Escrit per: 
M.S.C. / Foto: Jonathan Gil

El Govern va donar resposta ahir a la carta de Liberals d’Andorra (L’A) i el Partit Socialdemòcrata (PS) sobre la custòdia del vot judicial. Segons va explicar el mateix cap de Govern, Antoni Martí, en la contesta s’indica que el poder judicial és qui té la “potestat exclusiva” del vot judicial i que l’executiu té simplement la funció de “subministrador de mitjans” (ja siguin informàtics o d’algun altre tipus). Tenint en compte que el procés del vot judicial està sota “l’empara” i el “control” de la justícia, Martí va declarar que si aquestes formacions tenen “alguna queixa” l’han de transmetre al poder judicial.
El cap de Govern va destacar que “a Andorra, els processos electorals han estat sempre nets”, que mai hi ha hagut cap problema, i que el vot judicial està custodiat fins abans de l’inici de l’escrutini. És per això que considera que “és una polèmica completament innecessària” que “ens hauríem pogut estalviar”. Martí va fer aquestes declaracions en la compareixença en què va anunciar la publicació, ahir a les 24 hores, del decret de dissolució del Consell General i convocatòria d’eleccions generals el 7 d’abril. Així  avui, a partir de les 12 del migdia, es podrà recollir al Govern i als comuns tota la documentació per presentar les candidatures. La data límit per presentar les candidatures serà el 26 de febrer, a les 12 del migdia, als comuns (en el cas de les llistes territorials) i al Govern (en el cas de les llistes nacionals). El 24 de març, a les 12 del migdia, donarà el tret de sortida la campanya electoral, que finalitzarà el 5 d’abril, a les 24 hores. El 6 d’abril serà dia de reflexió i el 7 d’abril, la jornada electoral. En el transcurs d’aquesta, els col·legis electorals estaran oberts de les 9 a les 19 hores. En aquests comicis, el Pas de la Casa tornarà a tenir una urna pròpia.
Quant al vot judicial, es podrà dipositar des del 25 de març, a les 9 hores, fins al 6 d’abril. Els horaris seran de dilluns a divendres de les 9 a les 19 hores i dissabte de les 9 a les 13 hores. En relació al vot per correu, el termini per sol·licitar el vot finalitza el 26 de febrer, a les 12 hores. Serà quan s’hagin formalitzat les candidatures que s’enviarà als electors que han sol·licitat el vot per correu el material electoral. El 2 d’abril és l’últim dia per enviar el vot per correu. A hores d’ara s’han rebut 96 sol·licituds.
Per poder exercir el dret a vot, el Govern recomana als ciutadans revisar que estiguin inscrits correctament en el cens electoral de la seva parròquia. En cas que no sigui així, disposen fins aquest divendres, 22 de febrer, a les 15 hores per demanar la inscripció al Comú.
Martí va recordar que es clou una legislatura marcada en el seu inici per la nota de la FinCEN i l’afer BPA. Un moment “extremadament complicat” que va provocar unes sessions de control al Govern “molt dures” i que va fer que projectes legislatius “majors” s’acumulessin al final de la legislatura. Amb tot, el cap de Govern va defensar que s’han aprovat “textos majors” i lleis “tan importants” com en la primera legislatura. 
Martí també es va mostrar esperançat que en aquestes eleccions hi hagi una participació més alta que el 2015 i va dir que el Govern ha fet tot el possible perquè fos així, ja que la convocatòria dels comicis no ha estat sobtada. De fet va assenyalar que això ha comportat que la precampanya hagi estat més llarga i ha facilitat la creació de més candidatures. Amb relació a la campanya, espera que se centri en la “confrontació d’idees i no en difamacions com les que jo mateix he sofert”. En aquest sentit, va advertir que això és un “joc perillós” que no afavoreix la democràcia, al mateix temps que va recordar que el Principat no està acostumat a aquestes pràctiques. Tot i així, i “tal com van les coses, tinc els meus dubtes” que es puguin evitar aquests mètodes, va deplorar. I sobre els resultats, Martí desitja que DA assoleixi la majoria absoluta al mateix temps que no es va voler pronunciar sobre possibles pactes postelectorals. Es va limitar a recordar que en alguns temes la formació està més a prop del PS i en d’altres de la Tercera Via.

Govern
respon
PS
L'A
vot judicial
potestat
justícia

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte