Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern revisarà els contractes de baix rendiment però no els eliminarà
El Govern revisarà els contractes de baix rendiment però no els eliminarà

El Govern revisarà els contractes de baix rendiment però no els eliminarà


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: SFGA

La intenció i el compromís del Govern d’acabar amb el contracte de baix rendiment que tenen una vuitantena de persones amb discapacitat amb les empreses corresponents s’han concretat més. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va afirmar ahir que el Govern no preveu “eliminar-lo sinó revisar-lo”. Segons el ministre, cal no oblidar que aquesta fórmula ha permès durant molt de temps la inserció laboral de moltes persones al país i que el que ara cal és posar fi a la discriminació que inclou la formulació d’aquesta forma contractual. “Es donarà solucions concretes tendents a la finalització de les situacions de discriminació”, va manifestar. Unes solucions que encara estan pendents de concretar per determinar si la part del salari fins a arribar al mínim o les cotitzacions i prestacions, com les baixes, són costejades totes pel Govern o per les empreses. Sigui com sigui, tota aquesta nova regulació del contracte de baix rendiment, que formalment també preveu canviar el nom, estarà formulada en la nova llei d’ocupació, de la qual es preveu que aquest any es tingui l’avantprojecte fet i que entri a tràmit parlamentari a principis del 2018, segons va assegurar ahir Espot. 
El ministre d’Afers Socials va manifestar que la revisió dels contractes de “baix rendiment” per a persones amb discapacitat no serà únicament formal, sinó que “serà una revisió a fons”, perquè la seva formulació, “tal com està configurada, no té raó de ser i s’han de revisar totes aquelles parts en les quals s’identifiqui discriminació”, va dir. Segons Espot, no només es modificarà la part del sou, que “s’ha de revisar per arribar al salari mínim proporcional a la jornada de treball que es faci”. “Encara no sabem si serà el Govern qui complementarà aquestes quanties”, va manifestar. Segons Espot, s’ha de continuar donant suport i oferint un circuit d’intermediació per a les persones amb discapacitat. 
Serà en la nova llei d’ocupació on es regularà tot un marc específic de modalitats contractuals i on es canviarà tot el que respecta al contracte anomenat ara de baix rendiment.
El ministre Espot també va manifestar que totes les disposicions sobre les persones amb discapacitat que finalment inclogui la modificació del Codi de relacions laborals que planteja DA, que es preveu que entri a tràmit parlamentari el juny vinent, estaran regides posteriorment per la nova llei d’ocupació. 
Espot va manifestar que la xarxa d’empreses inclusives és “com un primer pas per acabar amb el concepte de contractes de baix rendiment perquè ja no entren en aquest circuit”. 
El 29 de març passat el consell de ministres va aprovar el projecte de llei de mesures urgents per a l’aplicació del conveni relatiu als drets de les persones amb discapacitat. Per afavorir la inclusió laboral es preveu modificacions pel que fa a la cotització a la Seguretat Social i al dret al treball. A banda, per eliminar qualsevol discriminació es detalla que les persones amb discapacitat tenen el dret d’accedir a les prestacions econòmiques que estableixin les administracions públiques en igualtat de condicions amb les altres persones. El Govern a més té un termini de com a màxim dos anys per elaborar o modificar diferents projectes de llei en pro de la no-discriminació d’aquest col·lectiu.

Andorra Telecom, la primera a la xarxa d’empreses inclusives amb dos contractes nous

La parapública Andorra Telecom va signar ahir un contracte de col·laboració amb el ministeri d’Afers Socials i es va convertir així en la primera empresa de la xarxa d’empreses inclusives. El 25 d’abril té prevista l’entrada de dues persones amb discapacitat a la seva plantilla, de 300 treballadors. Andorra Telecom ja disposa en el seu personal de quatre persones amb discapacitat més, dues a l’àrea tècnica i dues més a la d’administració (aquestes últimes pel programa de l’Agència de Treball amb Suport, Agentas). Ara, amb aquestes dues incorporacions, a l’àrea comercial, ja arriba a un 2% de la plantilla amb persones amb discapacitat, segons va destacar el director general de la companyia, Jordi Nadal. 
Malgrat que la parapública ja es podia considerar una empresa inclusiva, ara, amb la nova contractació d’aquesta xarxa, serà la primera a disposar del segell identificatiu com a empresa inclusiva. El Govern va firmar públicament ahir el conveni per fer una crida i animar aquelles empreses que s’han interessat per formar-ne part. Segons el ministre Espot, de les 22 empreses contactades, set estaven predisposades a estar-hi incloses i s’espera que dues ho formalitzin en breu perquè ja es té una resposta ferma per contractar dues persones més amb discapacitat. 
Les dues persones que ha contractat Andorra Telecom treballaran en la distribució de tiquets de l’agència comercial de la companyia i rebran el salari mínim per una jornada completa, tal com tenen establert els seus companys, segons va assegurar ahir Nadal. 
El ministeri ha dissenyat un itinerari específic en orientació laboral per a les persones que necessitin suport i un seguiment a càrrec de dues orientadores especialitzades del Servei d’Ocupació. El suport a la inclusió preveu l’acompanyament previ a l’equip a què s’incorpora el treballador i la dedicació d’un preparador laboral el temps necessari, a més d’un seguiment posterior i continu de la persona en el seu lloc de treball. Els membres de la xarxa es comprometen a identificar les ofertes de treball que es podrien adaptar a les necessitats de les persones amb discapacitat i les trametran al Servei d’Ocupació, que recomanarà els aspirants que s’adaptin millor al perfil perquè l’empresa pugui fer la selecció final.

contracte de baix rendiment
discapacitat
Andorra Telecom
Xavier Espot
Jordi Nadal
empreses inclusives

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte