Diari digital d'Andorra Bondia
La ministra d'Afers Exterior, Maria Ubach, aquest matí.
La ministra d'Afers Exterior, Maria Ubach, aquest matí.

El Govern segueix analitzant la legislació per decidir "com més aviat millor" sobre l'acollida de refugiats ucraïnesos


Escrit per: 
M. P. A. / M. S. / V. D. / Foto: SFGA

El Govern continua analitzant a hores d'ara si el Principat pot acollir refugiats procedents d'Ucraïna. Així ho ha afirmat aquest matí la ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach. En aquest sentit, ha recordat que s'ha creat una comissió interministerial a proposta del ministre de Justícia i Interior formada també pel seu ministeri i Afers Socials, Joventut i Igualtat per tractar sobre aquesta qüestió. "És un tema que estem analitzant i esperem donar una resposta el més aviat possible", ha dit la titular d'Exteriors.

Segons ha explicat, des del Govern s'és ben conscient que es tracta d'"un tema d'actualitat" i que "des de Govern ho estem treballant"; ara bé, ha insistit que s'ha d'analitzar amb molta atenció perquè "és una qüestió complexa". D'aquí que calgui "temps per analitzar-ho bé". I és que les qüestions vinculades a la circulació de persones "no són simples". 

Cal estudiar els textos legals i les opcions possibles. Unes opcions que passen per recórrer a la Llei 4/2018, del 22 de març, de protecció temporal i transitòria per raons humanitàries, "un dels textos que estem analitzant". I què diu la llei? Doncs que si bé a l'exposició de motius es parla en concret de l'acollida de refugiats sirians a causa del conflicte bèl·lic al seu país i es reconeix que Andorra no disposa d'una llei d'asil, el text de la llei pròpiament dit expressa en l'article 2 que les persones beneficiàries de la mateixa són aquelles "que es troben en zones de conflicte armat o de violència endèmica".

Quant als turistes ucraïnesos que es troben al país i de moment continuen aquí, Ubach ha remarcat que de moment es poden quedar durant 90 dies segons estableix el mateix règim de turista. 

Finalment, la ministra ha confirmat que des del seu ministeri s'ha faclitat tota la documentació necessària perquè els combois que surtin d'Andorra amb material per ajudar a la població d'Ucraïna arribin a bon port. "Hem donat totes les facillitats possibles", ha conclòs.

Precisament, el raonador del ciutadà, Marc Vila, també s'ha referit avui a l’acollida de refugiats tot recordant “la tradició d’acollida” del Principat i ha demanat que “entre tots siguem capaços de fer un esforç complementari per acollir els refugiats”.

Afectació per al turisme

D'altra banda, el ministre de Turisme, Jordi Torres, ha manifestat que de moment no faria cap valoració en relació a com pot afectar el conflicte bel·lic en l'arribada de turistes russos. Creu que encara és prematur pronunciar-se sobre aquest aspecte i confia "que la guerra no afecti molt a Europa". Això sí, ha desitjat que es recuperi la normalitat "el més aviat possible". 

Galobardas adverteix de l’impacte negatiu en tots els mercats
L’impacte del conflicte bèl·lic a Ucraïna en l’economia del país dependrà de la seva evolució. Això és el que exposa el president del  Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra  (AGIA), Jordi Galobardas. I és que tot i que no hi ha hagut mai massa clients russos o ucraïnesos al sector immobiliari del Principat, segons com evolucioni, “pot haver-hi molta incertesa internacional” que repercuteixi de manera negativa en tots els mercats adverteix.

Els set comuns fan una aportació de 21.000 euros
Els set comuns han acordat fer una aportació econòmica de 3.000 euros cadascú, en concepte d’ajuda humanitària a Ucraïna. D’aquesta manera, els 21.000 euros es repartiran de manera igual entre les tres entitats que treballen en la recaptació de fons al Principat: 7.000 euros per a la Creu Roja Andorrana, 7.000 euros per al Comitè d’Unicef a Andorra, i 7.000 euros per a Caritas Andorrana. En un comunicat, recorden que els ciutadans poden fer la seva aportació, ja sigui amb diferents materials, medicaments i aliments, a través de les entitats que organitzen campanyes de recollida.

Govern
legislació
decidir
acollida
refugiats
ucraïnesos

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte