Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Finances i portaveu, Eric Jover, en la compareixença d’ahir.

El Govern tanca l’exercici 2020 amb un dèficit de 104,6 milions d’euros


Escrit per: 
Mireia Suero Comellas / Foto: SFGA

El Govern ha tancat els comptes del 2020 amb un dèficit de gestió de 91,5 milions i un dèficit final de 104,6 milions d’euros. Un resultat molt marcat per la crisi sanitària originada pel SARS-CoV-2, ha dit avui el ministre de Finances, Eric Jover. Això es constata en la caiguda dels ingressos respecte de l’exercici 2019. En concret s’han recaptat 43,7 milions d’euros menys. D’aquesta manera, els impostos directes han patit una disminució de 0,37 milions, una lleugera reducció tenint en compte que correspon als resultats econòmics de l’exercici anterior i, per tant, l’impacte de la Covid en aquest capítol es veurà en la liquidació del 2021. 

Pel que fa als impostos indirectes, l’afectació ha estat més notable per la reducció del consum arran de la caiguda del turisme. La disminució en la recaptació ha estat de 68,2 milions d’euros. En sancions, taxes i altres ingressos de romanents de transferències d’institucions públiques (com pot ser el superàvit de la CASS que es va produir el 2019) s’han deixat d’ingressar 9,8 milions, mentre que en canvi, els ingressos patrimonials han estat l’única partida que registra una evolució positiva, amb 31,1 milions d’euros procedents dels dividends d’Andorra Telecom i FEDA. 

En relació amb la despesa, l’increment que s’ha originat el 2020 ha estat “notable”, ha dit Jover, degut a la important despesa sanitària i als ajuts econòmics i socials que s’han activat per fer front a la crisi. Aquest augment ha estat de 64,3 milions d’euros. El ministre de Finances ha acceptat que aquest resultat no és del grat del Govern, però és el que es volia per recolzar el teixit econòmic i la ciutadania. A més ha remarcat que és un resultat assumible pel que fa a l’endeutament, que era del 34% en relació amb el PIB a principis de l’exercici.

Congelació de preus
En el consell de ministres d’avui també s'ha acordat mantenir els preus de les matrícules de les formacions estatals de la Universitat d’Andorra (UdA) per al curs escolar 2021-2022 davant del context de crisi. Per a les formacions de nivell MATES I (diploma professional avançat) el preu serà de 100,32 euros per curs; per als estudis de bàtxelor (MATES II i MATES III) el cost serà de 20 a 25,08 euros per crèdit; per als màsters de 31,55 euros per crèdit; i el doctorat costarà 750 euros per semestre. 

Així mateix, s'ha aprovat el pla d’estudis del bàtxelor d’especialització en energies renovables per al desenvolupament sostenible de la Universitat Carlemany (un títol que es fa en un any en modalitat virtual). A banda, s'ha acordat l’obertura de la convocatòria dels ajuts a projectes de recerca de temàtica andorrana de l’any 2021. La dotació és de 30.000 euros que es distribuiran entre les tres modalitats: una de caràcter genèric, l’ajut Lídia Armengol Vila per a recerques lingüístiques o sociolingüístiques, i l’ajut Cebrià Baraut per a recerques que utilitzen el fons de l’Arxiu Nacional.

Un altre acord del consell de ministres d’avui han estat el nomenament de dos notaris, Jordi Junyer i Jordi París. Tots dos han superat la formació inicial amb èxit i podran començar a exercir quan hagin jurat el càrrec.

Les obres per a l’extensió del Lycée aniran a càrrec d’Andorra
Les obres de condicionament de l’edifici escolar El Roc de Ciutat de Valls, que acollirà l’extensió del Lycée Comte de Foix, seran assumides en la seva totalitat pel Govern d’Andorra. El consell de ministres ha acordat avui licitar els treballs, que han de tenir una durada de vuit setmanes Durant aquest termini, es refaran les distribucions i es pintarà l’interior, es remodelarà la cuina, s’adequaran els laboratoris i s’instal·laran sistemes de vigilància i telefonia. Cal recordar que les autoritats andorranes van adquirir el compromís de cedir l’espai mentre la infraestructura actual del centre educatiu no pugui acollir l’augment d’alumnes que registra. També avui s'han adjudicat els treballs de rehabilitació del viaducte de la Serra de l’Honor de la Massana per 341.000 euros i el subministrament de senyals de circulació i abalisament per carreteres generals per 45.000 euros, senyals per a rutes ciclistes per 12.000 euros, i pals de neu de fusta per 12.000 euros.

Ajudes per als locals dels negocis de material d’esquí 
El Govern ha donat llum verd a un programa extraordinari d’ajudes al lloguer i les quotes hipotecàries del local de negocis dedicats al lloguer i venda de material d’esquí de forma exclusiva i estacional. Aquest ajut s’aplicarà amb retroactivitat des de l’1 de gener del 2020 i es pagarà mensualment fins a la publicació del decret de derogació. L’ajuda pot arribar fins al 75% del preu del lloguer o de la quota hipotecària del local comercial. El topall mensual de l’import atorgat no sobrepassarà els 2.000 euros. Queden exclosos dels ajuts les empreses en què l’activitat sigui complementària d’una activitat d’hoteleria i els ubicats en centres comercials, grans magatzems o centres esportius.

El Govern tanca l’exercici 2020 amb un dèficit de 104
6 milions d’euros

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte