Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, al seu despatx en un moment de l’entrevista.
El ministre de Finances, Eric Jover, al seu despatx en un moment de l’entrevista.

El Govern treballa ja amb experts per fixar incentius fiscals per a patrocinis


Escrit per: 
M.S. / Foto: Facundo Santana

El ministeri de Finances, conjuntament amb el de Cultura i Esports, ha iniciat ja els treballs que han de permetre l’establiment d’incentius fiscals per a aquelles empreses que contribueixin o patrocinin entitats culturals i esportives, unes bonificacions que es vol que siguin ja una realitat en aquesta primera meitat de la legislatura.
Així ho ha explicat el ministre de Finances, Eric Jover, que no només ha confirmat que ja s’han fet les primeres “reunions tècniques”, sinó que ha avançat que des de l’executiu “hem contractat experts i hem tingut ja reunions amb ells per orientar-los en com ho veia el Govern i com ho havíem de treballar”.
La idea és tirar endavant “els treballs tècnics per veure exactament quin és el model que volem”, i un cop els experts contactats proposin les diferents solucions s’acabarà de determinar com es pot tirar endavant. En aquest sentit, Jover va destacar que es podria optar per una modificació de la Llei de l’impost de societats (IS) o per una llei de mecenatge, que a la vegada incidiria també en la Llei de l’IS, per aplicar una deducció quan s’acrediti una contribució a una entitat cultural o esportiva.
Amb tot, l’“important és que, complint amb els compromisos adquirits, es tiraran endavant mesures de deduccions fiscals associades al mecenatge cultural i esportiu, i això ho hem de fer en el termini més curt possible”, va insistir el ministre, que va destacar que el fet de fer-ho amb una modificació d’una llei o amb una llei nova no és res més que una qüestió “de tècnica legislativa”.
D’altra banda, Jover va avançar que des de l’executiu es vol aprofitar les modificacions associades al mecenatge per analitzar “si les polítiques de deduccions que estem desenvolupant són les més adequades”. En aquesta línia, el ministre de Finances, que va voler llançar un missatge de tranquil·litat en el sentit que el seu objectiu “no és apropar el tipus efectiu al tipus nominal”, va destacar que la política de deduccions d’un impost “ha de servir, ser una palanca per fer canvis en una conjuntura econòmica o en una situació social determinada”.
Així, Jover va avançar que “algunes de les deduccions que hi ha ara s’haurien de repensar”, i va posar d’exemple la destinada a les empreses que contractin personal de manera indefinida. “Estem en una situació d’atur tècnic, amb un percentatge relativament baix de l’1,8%”, va recordar el ministre, que va demanar-se pel “sentit que té tenir una deducció tan àmplia”. Per això, Jover va apostar per repensar aquesta deducció i reorientar-la per tal de buscar d’afavorir algun col·lectiu concret. “Si mirem aquest 1,8% de persones que estan a l’atur potser veiem que hi ha alguns col·lectius que estan sobrerepresentats”, com podria ser el de persones més grans de 50 anys, els joves o persones amb alguna dificultat afegida, va destacar el ministre, que va insistir en la necessitat que les deduccions tinguin un efecte de palanca, que en aquest cas concret i davant el fet que “les empreses de totes maneres estan buscant gent per treballar”, no es compliria.
Sigui com sigui, aquest replantejament de les deduccions es portarà a terme de forma paral·lela a l’establiment dels incentius fiscals per als patrocinis esportius o culturals, ja que com va remarcar Jover, “sempre que es toquen impostos, diria que no és senzill”. I és que el titular de Finances va recordar que es tracta d’un “element molt sensible sempre perquè s’han de fer tots els càlculs per mesurar bé el seu impacte”, ja que el que tampoc es pot fer “és que buidem de contingut les figures impositives que ajuden a recaptar uns diners que l’Estat necessita per fer polítiques educatives, sanitàries i socials, entre d’altres”. Per això, Jover va voler ser prudent i va insistir que “cada cop que introduïm una deducció o en modifiquem alguna hem de vigilar quin impacte és el que es volia i quin és el que retrobem al final”.

Govern
treballa
experts
fixar
incentius fiscals
patrocinis
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic