Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern veu interessant endarrerir la jubilació per a certs funcionaris
El Govern veu interessant endarrerir la jubilació per a certs funcionaris

El Govern veu interessant endarrerir la jubilació per a certs funcionaris


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: J.G.

La proposta de poder seguir treballant a partir dels 65 anys feta pels sindicats de l’administració no és vista amb mals ulls des del Govern. Segons va afirmar la ministra de Funció Pública i Reforma de l’Administració, Eva Descarrega, “l’administració podria tenir interès que potser algunes persones poguessin anar més enllà de l’edat de jubilació obligatòria”, sempre mantenint un equilibri, ja que hi ha noves generacions i cal també “donar oportunitats als joves”. Descarrega va puntualitzar que això no es podria fer amb tots els perfils d’empleats. Així, va remarcar que al cos general hi ha llocs de treball molt diversos i “potser no tots s’adaptarien a aquestes condicions d’allargar l’edat. Hi ha 2.500 persones treballant a l’administració i llocs de treball que exigeixen condicions diferents”.

Per Descarrega, “es podria establir una fórmula flexible per garantir de vegades aquest canvi entre una persona que es jubila i aprofitar la seva experiència”. El que no va poder precisar és si això es podria implementar per a un o dos anys més o bé fins als 70 anys ni per a quins perfils, ja que és una qüestió a valorar. La ministra va recordar que els sindicats van plantejar una equiparació a la regulació que tenen actualment batlles, magistrats i fiscals, però remarca que cal tenir un debat aprofundit sobre la matèria. És per aquest motiu que no s’ha recollit la proposta en el projecte de llei de la funció pública, aprovat dimecres pel consell de ministres, tot i que s’ha obert la porta a incloure-la en el treball que es farà al Consell General. D’aquesta manera, va exposar que “tècnicament hi ha treballada una proposta i veurem si amb el grup parlamentari demòcrata l’acabem tirant endavant, o no, via esmena”. En tot cas, l’executiu considera que la possibilitat de treballar més enllà dels 65 anys és factible en certs casos, però matisa que el que s’ha volgut és “més discussió política per veure com es podria articular” i si és una proposta “acceptable o no”. Descarrega va indicar que aquesta mesura només ha estat plantejada pels sindicats de l’administració, però no pels grups funcionals, directors ni altres grups amb els quals s’han tingut discussions.

Adaptació als quinquennis
Descarrega també va defensar el canvi en el complement d’antiguitat, que ha estat molt criticat pels representants sindicals. Va recordar que el complement no desapareix, sinó que es modifica el seu termini de percepció, que passa de tres a cinc anys. Aquest canvi de règim, va recordar, respon a la voluntat del Govern de finançar la carrera professional i el sistema d’incentius establerts amb la nova llei. Amb tot, la titular de Funció Pública i Reforma de l’Administració va subratllar que el canvi de règim no es produirà de forma traumàtica. Així, tots els empleats de l’administració acabaran de generar el seu trienni i després passaran al règim de quinquennis. Quant a les persones que entrin a formar part de l’administració, un cop estigui en vigor la nova llei passaran a percebre únicament quinquennis. “És una manera progressiva d’adaptar-se al nou règim”, va explicar.

Formacions obligatòries
Una de les novetats que introdueix la llei és la formació continuada com a eina de desenvolupament professional. Per assegurar-la, el departament de Funció Pública reforçarà l’àrea de formació amb un tècnic més. A més, es treballarà amb els directors dels departaments per establir plans de formació adaptats al personal. Entre aquestes formacions n’hi haurà d’obligatòries i de voluntàries. Tot això s’haurà d’establir en el reglament sobre la matèria, que cal revisar. “El reglament intentarà desplegar al màxim totes aquestes oportunitats de formació i capacitació per millorar la professionalitat dels treballadors públics”, va dir Descarrega. La ministra, a més, va declarar que ja s’han començat a fer contactes amb institucions per oferir formació en diferents àmbits, un dels quals podria ser la Unió Europea (una matèria que afecta un gran nombre de departaments de l’administració). Per això ja s’han establert contactes amb l’ENA (École Nationale d’Administration) perquè ofereixi formació específica i també hi ha acords amb el Collège d’Europe.

 

Funció Pública
descàrrega
sindicats
Administració

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte