Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern veu “positiu” qualsevol pas que obri una via cap al diàleg
El Govern veu “positiu” qualsevol pas que obri una via cap al diàleg

El Govern veu “positiu” qualsevol pas que obri una via cap al diàleg


Escrit per: 
M.S./M.S.C. / FOTO: SFGA/C.E.

“Tot el que sigui avançar en l’àmbit del diàleg ens sembla positiu.” Aquesta és la valoració que va fer ahir el ministre portaveu, Jordi Cinca, després que el president català, Carles Puigdemont, va demanar dimarts al Parlament la suspensió de la declaració d’independència per obrir un diàleg i una negociació.

Cinca, que va reiterar la preocupació de l’executiu per la confrontació entre els governs català i espanyol i “no només pel que pugui passar als nostres veïns sinó pels efectes que pugui tenir per a Andorra el que passi”, es va refermar en la posició del Govern en el sentit que la millor opció és una sortida dialogada; això sí, un diàleg que “ha de respectar unes regles que estan en el marc constitucional espanyol i en els drets fonamentals”.
Així mateix, el ministre va insistir que l’executiu no es pronunciarà ni dedicarà temps a “qüestions que no s’han donat”, tot i que sí que se seguirà amb atenció l’evolució i cada nova situació que es pugui anar produint.

El secretari d’organització de Demòcrates per Andorra (DA), Esteve Vidal, va destacar que el diàleg és l’única via per resoldre el conflicte i es va mostrar a l’espera que les dues parts puguin trobar una solució. Vidal va reiterar que aquesta és una qüestió que han de resoldre Catalunya i Espanya i que Andorra no hi pot intervenir, a excepció que demanin mediació. Al mateix temps va exposar que la formació es mira la conjuntura amb preocupació perquè la situació d’inestabilitat que es viu posa Andorra en una posició delicada com a país i destí turístic, tenint en compte la dependència de l’entorn i el fet de tenir una economia basada en els serveis. Tot plegat pot comportar una afectació econòmica, va dir Vidal, i una visualització d’això ja es va produir durant la vaga general a Catalunya, en què es va tallar l’accés al Principat. Per aquest motiu va afirmar que DA desitja que es pugui assolir un “acord bo per a tothom i que es resolgui al més aviat possible”.

Per la seva banda, el conseller general liberal Ferran Costa va reiterar que aquest és un conflicte polític que caldria resoldre per la via política. Considera “tranquil·litzador” el missatge del president català, Carles Puigdemont, ja que “qualsevol declaració unilateral portaria a un atzucac”, i va apel·lar al sentit comú i a trobar una sortida dialogada, ja que d’altra manera seria agreujar el problema. Així, va afegir que la via judicial o policial no és la millor solució. Costa va reiterar que Andorra ha d’actuar seguint el que dicta el Manual Digest, amb prudència i sense intercedir en assumptes que impliquen tercers. Malgrat tot va recordar que el conflicte ja té un impacte a Andorra, i una mostra va ser el tall de carretera del 3 d’octubre. Els liberals remarquen que Espanya és el soci comercial més important i que, per tant, qualsevol inestabilitat política comporta inestabilitat econòmica.

Per la seva part, el conseller general del Partit Socialdemòcrata Pere López va admetre que “els fets evolucionen amb rapidesa” i es va referir als comunicats fets públics per la formació en el sentit de l’aposta pel diàleg i que es trobi una sortida consensuada al conflicte. Tot i això, López va destacar que des del PS “farem un seguiment de l’evolució dels fets”.

El president de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), Jaume Bartumeu, va reiterar ahir que la formació observa amb “interès i preocupació” l’evolució del debat polític espanyol i català i el seu posicionament en contra d’actuacions que atempten contra les llibertats fonamentals. Així, va destacar que si Andorra i Espanya són membres del Consell d’Europa i en el si d’aquesta organització ell mateix va estar treballant pels drets humans i en casos de violacions dels drets fonamentals a l’Azerbaidjan i Geòrgia, entre altres països, no veu per què en aquest cas més proper “hauríem de mirar cap a l’altre costat”. Bartumeu també es va mostrar preocupat per l’impacte que el conflicte pot tenir a Andorra, ja que “si hi ha alteracions del règim duaner, afectaran l’economia” del país.

 

Catalunya
PS
SDP
LdA
DA
Cinca
Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte