Diari digital d'Andorra Bondia
Les ministres Ester Vilarrubla i Judith Pallarés durant la compareixença a la comissió d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports.
Les ministres Ester Vilarrubla i Judith Pallarés durant la compareixença a la comissió d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports.

El Govern vol impulsar el registre de joves a l’exterior tot i les dificultats


Escrit per: 
M.S./ Foto: M.F.

Malgrat les “dificultats per obtenir les dades”, el Govern vol impulsar el registre de joves a l’exterior, un dels punts de l’Acord de Joventut aprovat per assentiment de tots els grups parlamentaris el juliol de l’any passat, segons han explicat aquesta les ministres d’Educació i Ensenyament Superior i d’Afers Socials, Joventut i Igualtat en la compareixença davant la comissió legislativa d’Educació, Recerca, Cultura, Joventut i Esports, on han exposat l’estat de les 72 iniciatives que preveu l’acord, de les quals el 57% (41) es donen per realitzades.

Ester Vilarruba i Judith Pallarés, que han destacat que cada vegada són menys els joves que opten per anar a estudiar a fora i que avui en dia són únicament el 30%, han admès que és “difícil mantenir el contacte amb aquests joves”, i més encara quan la inscripció al registre es preveu voluntària. En aquest sentit, Vilarrubla, que responent a una pregunta de la consellera general demòcrata Berna Coma ha recordat que no es pot fer el contacte a través del correu d’educand, ja que només es pot utilitzar quan s’està estudiant al país, ha remarcat que “caldrà fer esforços” prop d’aquests joves per poder tenir les dades i els contactes “abans que marxin”, i ha apuntat que cal que “la informació que es pugui facilitar a través d’aquest registre sigui prou atractiva” per tal que els joves s’hi vulguin inscriure. “El repte que tenim tots els ministeris és que estar en aquest registre tingui més beneficis”, va remarcat la ministra.

D’altra banda, en relació amb l’encomana que el CRES elabori un estudi sobre la participació electoral de la joventut, Vilarrubla ha explicat que s’ha optat per esperar a la celebració de les pròximes eleccions generals i comunals per tal de portar a terme la tercera onada de l’estudi sobre l’abstenció, on s’analitzen els perfils abstencionistes per franges d’edat i que “se’n farà un seguiment”.

Pel que fa a l’encomana, també al CRES, d’analitzar la situació i l’accés de la joventut al mercat de treball, Vilarrubla ha destacat que es tracta d’un indicador previst al nou Observatori de la Joventut, i ha detallat que s’està fent el seguiment dels joves que van percebre una ajuda a l’emancipació així com d’aquells que van cursar el darrer curs de secundària obligatòria el 2011-2012. Aquest treball, junt amb l’anàlisi de les dades de la CASS i de l’enquesta de forces del treball, hauria d’estar enllestit a finals d’any.

Intenció de mantenir el transport públic gratuït el 2023

Malgrat que es tracta d’una prova pilot i que per tant cal avaluar-ne els resultats i també el seu impacte econòmic, l’executiu té la voluntat de poder mantenir el transport públic gratuït per a tota la població durant l’any vinent. Així ho ha deixat entreveure la titular d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, responent a una interpel·lació del conseller de Terceravia+Unió Laurediana+Independents Oliver Alís sobre aquesta possibilitat. La ministra ha recordat que el Bus Jove sí serà gratuït durant tot el curs escolar 2022-2023.

Acord de Joventut

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte