Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, aquest dijous.
El ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, aquest dijous.

El Govern vol impulsar una guia del teletreball basada en la de l’OIT


Escrit per: 
M.S. / FOTO: Facundo Santana

El Govern vol impulsar una guia del teletreball basada en les recomanacions de l’Organització Internacional del Treball (OIT) per ajudar empreses i treballadors a implantar aquesta modalitat, però ara per ara no preveu tirar endavant cap regulació específica sobre el treball a distància.

Així ho ha explicat aquest dijous el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, responent a una interpel·lació del conseller general socialdemòcrata Carles Sánchez, que havia demanat una regulació específica d’aquesta modalitat de treball, en la sessió de control a l’Executiu al Consell General, on ha precisat que aquesta guia es vol elaborar en el marc del Consell Econòmic i Social i a partir del diàleg amb els agents socials que hi són representats.

Gallardo, que de totes maneres no ha tancat la porta a la possibilitat de fer un reglament sobre el treball a distància si en el marc del CES es considerava que “una guia no és suficient”, ha precisat que la proposta de tirar endavant aquesta guia es plantejarà aprofitant la reunió d’aquest organisme en què s’analitzarà la modificació de la llei que regula les suspensions temporals del contracte laboral.

D’altra banda, i davant la insistència de Sánchez en la necessitat d’establir una regulació del teletreball que tingui en compte aspectes com ara qui ha d’assumir els costos i els materials necessaris o el respecte dels horaris laborals i del dret a la desconnexió, entre d’altres, Gallardo ha recordat que el treball a distància ja està regulat en la Llei de relacions laborals del 2018, que en el seu article 30 defineix les condicions i els compromisos d’empreses i treballadors, i fins i tot deixa clar que es tracta d’una modalitat voluntària i que el refús del teletreball per part de l’assalariat  “no és motiu d’extinció, suspensió o modificació del contracte de treball inicial”.

També des del PS, Roger Padreny ha retret al Govern que no hagués estat “més proactiu” a l’hora d’impulsar mesures per una millor adaptació al teletreball, i que no es fes cap referència a aquest aspecte al full de ruta H23.

El PS demana un òrgan que impliqui tota la societat

El conseller general del PS Jordi Font ha plantejat al Govern la necessitat de crear un òrgan o una estructura on pugui estar representada tota la societat per tal que “tothom es pugui sentir partícip” de les solucions a la crisi econòmica que es derivi de la crisi sanitària, i es pugui treballar en una estratègia perquè “tota la gent d’aquest país pugui seguir vivint com ho feia abans de la pandèmia”.

El cap de Govern, Xavier Espot, que ha compartit alguns dels principis plantejats per Font, ha posat en dubte la creació de més estructures “que no aportin resultats concrets”, i ha apuntat que la proposta de la formació socialdemòcrata “s’encavalca” amb d’altres estructures ja creades, com per exemple la comissió impulsada per Govern, comuns i Consell General, per abordar el futur del país a més llarg termini.

 

L’aplicació per ajudar en el rastreig, llesta en quinze dies

L’aplicació mòbil que ha de servir per ajudar en el rastreig de casos positius estarà disponible la segona quinzena de novembre, segons ha avançat el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha assegurat que no tindrà cap cost. El ministre, que ha insistit que s’ha optat per la “prudència” i que finalment s’ha optat per no desenvolupar una eina pròpia, ha detallat que finalment Apple i Google, els que desenvolupen aquesta aplicació, desplegaran una funcionalitat única que evitarà que cada país hagi de desenvolupar la seva, un fet que permetrà per tant una major interacció amb d’altres estats, un tema important, ja que “tenim molt turisme”.

Així mateix, i responent a les preguntes de la consellera general socialdemòcrata Susanna Vela, Martínez Benazet, que ha admès que als països on ja es va posar en marxa l’aplicació inicialment no va tenir massa èxit perquè “poca gent se la va descarregar”, ha deixat clar que no es tractarà cap dada personal i ha manifestat que aquesta aplicació dona “totes les garanties”. En aquest sentit, el titular de Salut, que ha detallat que s’ha parlat també amb l’Agència de Protecció de Dades, ha incidit que “informar del positiu serà voluntari i ho haurà de fer la mateixa persona”.

El ministre, que ha insistit que serà una “eina complementària del rastreig manual” ha concretat, a més, que perquè aquesta aplicació sigui útil caldria que la fes servir un 60% de la població i s'ha mostrat optimista que aquesta xifra s’assoleixi per la “gran corresponsabilitat” que ha mostrat la població durant la pandèmia. En aquesta línia, Martínez Benazet ha avançat que si s’acaba adquirint aquesta aplicació sense cost es farà una campanya per promocionar-ne la descàrrega entre els ciutadans, i ha assegurat que “podem tenir millor acceptació que els països veïns”.

 

 

teletreball
aplicació
rastreig

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte