Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra és el quart país del Consell d'Europa amb més recomanancions del Greco no implementades.
Andorra és el quart país del Consell d'Europa amb més recomanancions del Greco no implementades.

El Greco torna a assenyalar Andorra


Escrit per: 
Redacció

Coincidint amb la publicació de la seva memòria anual, el Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (Greco) ha tornat a assenyalar Andorra. 

I és que al marge que el Principat és un dels 16 països que a final de l'any passat estaven subjectes al procediment per incompliment de les recomanacions del Greco corresponents a la quarta ronda d’avaluació, relativa a la prevenció de la corrupció dels parlamentaris, dels batlles i dels fiscals, en la memòria s'evidencia a més que és un dels Estats amb més recomanacions no implementades, únicament per darrera de Turquia, Àustria i Irlanda.

Així, a finals del 2020, Andorra només havia aplicat plenament 3 de les 13 recomanacions emeses pel Greco. Quant a la resta, n'havia aplicat tres de forma parcial i set no estaven implementades. En termes generals, el Principat és el segon país amb el percentatge més elevat de recomanacions no implementades, per darrere de Mònaco.

De fet, segons es constata en la memòria, a final d'any els estats membres del Greco havien implementat completament gairebé un 40% de les recomanacions efectuades en la quarta ronda d'avaluació, i les quines tenien un menor compliment eren les emeses sobre els parlamentaris, amb tan sols un 30%. En el cas dels batlles el percentatge s'eleva al 41% i en el dels fiscals fins al 47%.

D'altra banda, el Greco aprofita la publicació de la memòria anual per instar els estats a prevenir riscos de corrupció en mesures destinades a combatre l'impacte econòmic de la pandèmia de la Covid-19. I és que l'organisme considera que "els governs haurien de gestionar rigorosament els riscos de corrupció que han sorgit a causa de la necessitat de prendre mesures extraordinàries per combatre la pandèmia, inclosa la infusió de grans quantitats de diners a l’economia per pal·liar-ne l’impacte econòmic i social".

L'organisme subratlla que des de fa més d’un any els governs han hagut d’establir mesures d’emergència que impliquin concentracions de poders i derogacions de drets fonamentals, mesures que van de la mà de riscos de corrupció que no s’han de menystenir. Aquests riscos es poden manifestar especialment pel que fa als sistemes de contractació pública quan es tracta de qüestions com ara conflictes d’interessos i el paper del lobby.

Per tot plegat, el  president del del Greco, Marin Mrčela, fa una crida als estats a seguir de prop les directrius emeses pel GRECO el 2020 per prevenir els riscos de corrupció en el context de la pandèmia. "És crucial que, en situacions d'estat d'emergència, totes les decisions i procediments es dissenyin amb transparència, integritat i responsabilitat", ha assegurat.

Greco
Torna
assenyalar
Andorra

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte